Günümüzde alışveriş işlemlerinin birçok aşaması elektronik ortamda gerçekleştirilir. Her alışverişten sonra düzenlenmesi gereken fatura belgesinin elektronik versiyonu e-Fatura’nın bir çeşidi olan e-Arşiv fatura, elektronik faturaları geniş çapta kullanıcıya gönderebilme imkanı tanırken aynı zamanda faturanın muhafazasını da mümkün kılar.
e-Arşiv Fatura Nedir?
e-Arşiv Fatura elektronik fatura düzenlemeye, göndermeye ve muhafaza etmeye yarayan bir uygulamadır. e-Arşiv Fatura e-Fatura’nın bir çeşididir. e-Fatura ve e-Arşiv Fatura arasında bazı temel farklar bulunur. e-Arşiv Fatura karşı tarafın e-Fatura kullanıcısı olmadığı durumlarda gönderilir. e-Arşiv Fatura’lar e-Arşiv uygulaması üzerinden oluşturulur. Aynı zamanda bu uygulama sayesinde elektronik faturalar dijital şekilde depolanır.
e-Arşiv Fatura Ne İşe Yarar?
e-Arşiv Fatura’nın en temel görevi e-Fatura kullanıcısı olmayan alıcılara da elektronik fatura gönderebilmektir. Bu sayede faturayı düzenleyen taraf e-Fatura kullanıcısı olmayan muhatabına fatura gönderebilmek için posta ve matbu maliyetlerinden kurtulmuş olur. e-Arşiv Fatura uygulaması sayesinde elektronik faturalar kısa süre içerisinde oluşturulabilir, ibraz edilebilir, raporlanabilir ve gönderilebilir. Elektronik faturaların depolanması da bu uygulamanın temel görevlerindendir.
e-Arşiv Fatura Neden Kesilir?
e-Arşiv Fatura’nın kesilme nedeni standart bir fatura ile aynıdır. Her alışverişten sonra faturanın kesilmesi gerekir. Fatura alışveriş sürecinin vergilendirilmesini, bütün aşamaların şeffaf şekilde taraflarca bilinmesini, sonrasında yapılacak analiz ve raporlarda baz alınacak verinin oluşmasını mümkün kılar. e-Arşiv Fatura’da fiziki bir fatura belgesinde yer alan bütün bilgiler yer alır. Ticari faaliyet gösterenlerin e-Arşiv Fatura’yı tercih etmelerindeki en büyük neden kolaylık ve daha az maliyetli olmasıdır.
e-Fatura Hangi Durumlarda Kesilir?
e-Fatura yalnıza e-Fatura uygulaması kullananlar ile yapılan alışverişlerde kesilebilir. e-Fatura kullanıcısı olan birisinin e-Fatura kullanıcısı olmayan bir tarafa e-Fatura göndermesi mümkün değildir. Tarafların uygunluğu dahilinde herhangi bir alışveriş için e-Fatura kesilebilir.
Güncellenen değişikliklerin detayına linktenulaşabilirsiniz. https://www.gib.gov.tr/509-sira-nolu-vergi-usul-kanunu-genel-tebliginde-degisiklik-ongoren-teblig-taslagi-yayimlanmistir
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Kimler e-Arşiv Fatura Keser?
Herkes özel entegratörler üzerinden e-Arşiv Fatura kesebilir. e-Arşiv Fatura düzenlemek için e-Fatura kullanıcısı olmak gerekmez. e-Arşiv Fatura kesenler aylık olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) bildirimde bulunmalıdır.
e-Arşiv Fatura Kime Kesilir?
Kâğıt fatura kullanan alıcı tarafa e-Arşiv Fatura gönderilebilir. e-Fatura kullanıcısı olmayan taraflara da e-Arşiv Fatura gönderilebilir. Bunun yanında e-Fatura yalnızca e-Fatura kullanıcısı olanlara gönderilebilir.
e-Arşiv ve e-Fatura Arasında Ne Fark Var?
e-Arşiv Fatura ve e-Fatura arasındaki temel farklar şu şekildedir:
● e-Fatura sadece e-Fatura kullanıcılarına gönderilebilir. e-Arşiv Fatura e-Fatura kullanıcısı olmayan taraflara da gönderilebilir.
● e-Fatura uygulamasında fatura düzenlenebilir ve gönderilebilir. e-Arşiv Fatura uygulaması aynı zamanda elektronik faturaların arşivlenmesini, elektronik ortamda depolanmasını mümkün kılar.
e-Arşiv ve e-Fatura Aynı Anda Kullanılır mı?
e-Arşiv Fatura ve e-Fatura aynı anda kullanılabilir. Bu iki fatura çeşidi aynı anda kullanılarak her türden alıcıya elektronik fatura iletilebilir. Ayrıca faturalar elektronik ortamda depolanır ve bu veriler analiz, raporlama amacıyla kullanılabilir.
2024’de Kimler e-Faturaya Geçmek Zorunda?
2022 ve takibindeki hesap dönemlerinde cirosu 3 milyon TL olan bütün oluşumlar 1 Temmuz 2024 tarihine kadar e-Fatura uygulamasına geçiş yapmak zorundadır.
e-Arşiv Mükellefi e-Fatura Mükellefi Olmak Zorunda mı?
e-Arşiv Fatura kesebilmek için e-Fatura kullanıcısı olmak gerekmez. e-Arşiv Fatura mükellefi olabilmek için e-Fatura kullanıcısı olmak gerekirdi fakat bu kural son yıllarda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kaldırıldı. e-Fatura mükellefi olmayanlar da özel entegratörler aracılığıyla e-Arşiv Fatura kesebilir.
e-Fatura Mükellefi Olan Firmaya e-Arşiv Fatura Kesilebilir mi?
e-Fatura mükellefi firmaya e-Arşiv Fatura kesilemez. Her iki tarafın da e-Fatura kullanıcısı olduğu durumlarda e-Fatura kesmek zorunludur. Her iki taraftan birinin e-Fatura kullanıcısı olduğu durumlarda e-Arşiv Fatura kesilebilir.
On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv fatura için yıllık 1000 kontör HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakika gibi bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçebilirsiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;
e-Fatura Kurulumu Nasıl Yapılır?
E-Fatura Nasıl İptal Edilir? e-Arşiv Fatura Nasıl İptal Edilir?