E-Fatura İptali ve E-Arşiv Fatura İptali Nasıl Yapılır?

2024-11-25T10:21:56

Günümüzde internet üzerinden yapılan her satış sonrası fatura kesilmesi gerekir. Faturalar, yapılan alışveriş işlemine ait detaylı bilgiler içeren belgelerdir. Faturalarda satın  alınan mal ya da hizmet, satıcı ve alıcıya dair çok sayıda detaylı bilgi bulunur. Bu bilgiler, ileride oluşabilecek olumsuz durumlarda kullanılabilmesi amacıyla faturalara eklenir. Fatura belgeleri, yapılan alışveriş işlemi için bir kanıt görevi görür. İnternet alışverişlerinde her şey uzaktan ilerlediği için birtakım sorunların meydana gelebilme ihtimali vardır. Bu nedenle online alışverişlerde mutlaka fatura kesimi yapılmalıdır.

E-fatura ise faturanın elektronik versiyonuna verilen isimdir. Faturalar, e fatura ve e arşiv fatura uygulamaları sayesinde elektronik ortamda oluşturulup saklanırlar. Sürecin elektronik olarak ilerlemesinin çok sayıda avantajı ve kolaylığı vardır.

e-Fatura İptali

E-faturalar nadir de olsa yanlış gönderilebilir. Böyle durumlarda, oluşturulan e-Faturanın iptal edilmesi gerekir. E-faturanın iptal edilme şekli, hangi fatura türünün kullanıldığına göre değişebilir. Ticari e-fatura iptali ve temel e Fatura iptali işlemleri farklılık gösterebilir. E-faturalar, faturayı gönderen kişi ya da kurum tarafından iptal edilemezler. E-faturaları iptal edebilmek için, faturanın gönderildiği kişi ya da kurumun e-faturayı reddetmesi gereklidir. Alıcı e-Faturayı reddettikten sonra ilgili fatura, e-Fatura İptal Portalı üzerinden kolaylıkla iptal edilebilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

GİB e-Fatura İptali

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-Fatura ve e-Arşiv faturaların oluşturulmasıyla beraber,  e-fatura iptali gibi işlemleri denetleyen kurumdur. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın, e-Fatura ve e Arşiv fatura iptalini kolaylaştıran sistemleri vardır. Genellikle Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait olan E-Fatura İptal Portali sistemi üzerinden e-faturalar son derece kolay bir şekilde iptal edilebilir.

E-Fatura İptal Süresi Ne Kadardır?

Elektronik faturalar için yapılacak iptal ya da itiraz işlemlerinde kişi ya da kurumların takip etmesi gereken dönemler bulunur. GİB tarafından belirlenen bir zaman dilimi dışında elektronik fatura iptal ya da itirazı yapmak mümkün değildir. e-Fatura için yapılacak iptal işlemlerinin fatura gönderildikten sonraki sekiz günlük dönemde iptal edilmelidir. Bu süre ticari ve temel e-Fatura’lar için geçerlidir.

e-Arşiv Fatura İptal Süresi Geçerse Ne Olur?

e-Arşiv fatura düzenlendiği tarihten itibaren 8 gün içinde iptal edilebilir. İlgili süre geçtikten sonra fatura iptali doğrudan e-Arşiv sistemi üzerinden yapılamaz. 8 günlük süre sona erdiğinde faturanın yanlış veya hatalı düzenlenmesi gibi durumlarda muhasebe işlemlerinde düzeltme yapılması gerekebilir. Süresi geçmiş bir faturanın iptali, resmi kayıtlarda halen geçerli olduğu için faturayı kesen ve alan taraflar arasında yazılı bir mutabakat sağlanarak çözüm bulunabilir. Bu durumda vergi mevzuatına uygun olarak karşı fatura veya iade faturası düzenlenebilir.

Sürenin geçmesi durumunda doğrudan iptal yapılamaması, vergi daireleri tarafından yapılacak incelemelerde işletme için sorun yaratabilir. Bu tür durumların yaşanmaması için fatura işlemleri ve iptal süreçleri titizlikle takip edilmelidir. Eğer 8 günlük süre sonunda iptal edilmesi gereken bir fatura bulunuyorsa, faturanın alıcı tarafından da onaylanarak iade faturası gibi diğer yasal yöntemler tercih edilebilir.

Temel e-Fatura Nasıl İptal Edilir?

e-Fatura ve e-Arşiv Fatura günümüzde her türlü ticari faaliyetin gerçekleştirildiği ticari sahada sıklıkla kullanılır. Standart kağıda basılı faturalar ile aynı hükümde olan elektronik faturalar internet üzerinden düzenlenip ve karşı tarafa gönderilebilir.

Elektronik sistemler üzerinden çalışması sayesinde posta ve basım maliyetlerini sıfıra indiren e-Fatura ile e-Arşiv Fatura alıcı ve satıcılar için birçok anlamda daha avantajlıdır. Sıklıkla kullanılan elektronik faturalarda da kağıt faturalarda bulunan bilgiler yer alır ve bu bilgiler zaman zaman yanlış yazılabilir. Yanlışlığın bulunduğu elektronik faturalar kolay bir şekilde iptal edilebilir. Aynı zamanda ticari anlaşmanın bozulması durumu da elektronik fatura iptali için yeterli bir sebeptir.

Temel e-Fatura, Ticari e-Fatura ve e-Arşiv Fatura gibi farklı elektronik fatura türlerine göre iptal süreci değişiklik gösterebilir. Temel e-Fatura şu şekilde iptal edilebilir:

● Temel e-Fatura gönderici tarafından iptal edilebilir. Faturayı gönderen taraf e-Fatura iptali için e-Fatura İptal Portalını kullanmalıdır.

● Söz konusu portala portal.efatura.gov.tr/FaturaIptal adresinden ulaşılabilir.

● Web sitesine giriş yaptıktan sonra ‘Fatura İptal Talebi Oluşturma’ butonu seçilir. Bu web sitesine girildiğinde imzalama aracı sorgulaması yapılır.

Elektronik fatura düzenleyen, gönderen, alan kişi ve kurumların halihazırda imzalama aracı bulunur ve bu web sitesi cihazda bulunan imzalama aracını otomatik olarak algılar. İmzalama aracı bulunmadığında e-Fatura iptal talebi için gerekli olan buton ekranda görüntülenmez ve sisteme giriş yapılamaz. Bu durumda yine web sitesinde beliren bağlantı aracılığı ile imzalama aracı indirilip çalıştırılabilir.

● Fatura iptal talebi butonu seçildikten sonra fatura bilgilerinin girilmesi gereken alanlar görüntülenir. Bu alanların eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması önem taşır.

● Gerekli bilgiler doldurulduktan sonra ‘Talep Oluştur’ butonu seçilir. Bu şekilde Temel e-Fatura iptali yapılabilir. e-Fatura İptal Portalı sistemi üzerinden elektronik fatura itirazları da yapılabilir.

Ticari e-Fatura Nasıl İptal Edilir?

Ticari e-Fatura, alıcının faturayı reddetme, kabul etme ve iptal etme imkanlarına sahip olduğu bir sistemdir. Bu e-Fatura çeşidi, daha çok ticari alışveriş işlemlerinde kullanılır. Ticari e-Faturaların iptal edilmesi için alıcı tarafa 8 gün süre verilir. Alıcı taraf, bu 8 gün içerisinde e-Faturayı iptal etme hakkına sahiptir. Alıcı taraf bu süre içerisinde e-Faturayı iptal etmezse fatura geçerliliğini korur. Ticari e-Faturaların iptal edilmesi için alıcı taraf KEP sistemi üzerinden faturayı gönderen tarafa fatura iptal talebini içeren bir yazı gönderir. Bu yazı gönderildikten sonra, alıcı ve gönderici taraf anlaşır ve ticari e-Fatura iptal edilmiş olur.

e-Arşiv Fatura İptali

e-Arşiv Fatura iptali işlemi 7 gün içerisinde gerçekleştirilmelidir. Alıcı ve satıcı taraf, 7 gün içerisinde e-Arşiv faturayı iptal edebilir. Eğer bu süre aşılırsa ve fatura iptal edilmezse yeni bir fatura oluşturulabilir ve müşteriye gönderilebilir. Yanlış kesilen fatura nasıl iptal edilir? sorusuna yanıt verdiğimiz blog yazımızı incelemek için hemen tıklayın.

E-Arşiv Fatura İptal Süresi Ne Kadardır?

Muhatap tarafları açısından e-Fatura’dan ayrılan e-Arşiv Fatura iptal süresi olarak da farklılık gösterir. e-Arşiv Fatura iptali için 7 gün içerisinde işlem yapmak gerekir. Bu 7 günlük süre e-Arşiv Fatura gönderildikten sonra başlar. 7 günlük süre zarfı tamamlandıktan sonra iptal işlemleri başlatmak mümkün değildir. Bu durumda kalan kişi ya da kurumlar iade faturası düzenleyerek e-Arşiv Fatura’yı geçersiz kılabilir.

8 Günlük Süreden Sonra Fatura İptali Nasıl Yapılır?

8 günlük süreden sonra e-Arşiv faturanın iptal edilebilmesi için fatura alıcısı ile karşılıklı mutabakat sağlanarak iade faturası düzenlenmelidir. İade faturası, orijinal faturanın hatalı veya geçersiz olduğunu belgelemek için kullanılarak vergi kayıtlarına yasal olarak işlenir. İade faturasında orijinal faturanın bilgileri (fatura numarası, tarih ve tutar gibi) belirtilecek şekilde muhasebe kayıtları düzeltilir. Bu süreçte hem alıcı hem de satıcı tarafın yazılı mutabakat yapması önemlidir.

İade faturası düzenlenmesi dışında Gelir İdaresi Başkanlığı’na dilekçe ile başvuru yapılarak düzeltme talep edilebilir. Ancak bu süreç daha uzun ve karmaşık olabilir. Fatura hataları ve iptal işlemleri vergi usulüne uygun şekilde kayıtlarda düzeltildiği sürece 8 günlük süre sonrasında dahi muhasebe kayıtları uygun hale getirilebilir.

E-Fatura ve e-Arşiv Fatura En Kolay Nasıl İptal Edilir?

E-fatura ve e-Arşiv fatura uygulamaları pek çok kişi tarafından karmaşık görünebilir. Fakat e-Fatura ve e-Arşiv faturaları gerekli adımlar takip edildiğinde oldukça kolay şekilde iptal edilebilir. Bu konuda Gelir İdaresi Başkanlığı’nın geliştirdiği sistemler kullanılabilir.

E-fatura ve e-Arşiv faturalarınızın nasıl iptal edileceğini ve diğer muhasebe işlemlerinizi merak ediyorsanız ve çözemediğiniz sorunlarınız varsa Logo İşbaşı danışmanları ile hemen iletişime geçebilirsiniz.

e-Arşiv Fatura İptali İçin Diğer Yöntemler Nelerdir?

e-Arşiv fatura iptali için alternatif yöntemlerden biri de alıcıya iade faturası kesilmesidir. İade faturası, iptal edilemeyen faturayı muhasebe kayıtlarından düşmek için yaygın olarak kullanılan bir yöntem olarak vergi mevzuatına uygundur. Bunun dışında ilgili faturanın yanlış veya hatalı olduğuna dair her iki tarafın anlaşması durumunda fatura üzerinde düzeltme yapılması da mümkündür. Ancak düzeltme işlemi fatura kayıtlarında eksiksiz olarak belirtilmeli ve muhasebe kayıtları buna uygun olarak güncellenmelidir.

Bir diğer yöntem de Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) yazılı dilekçe ile başvurarak faturanın hatalı düzenlendiğini ve iptal edilmesini talep etmektir. Bu yöntem 8 günlük sürenin aşılması durumunda devreye alınabilir ancak işlem süresi uzayabilir. GİB’e yapılan başvurunun ardından vergi dairesi ilgili incelemeyi yapar ve talebi uygun görmesi halinde faturanın iptalini onaylayabilir. Ancak her iki tarafın mutabakatı olması ve dilekçede bu durumun açıkça belirtilmesi önemlidir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez