E-Arşiv Faturada İmza Zorunluluğu

2024-03-13T15:21:06

Dijitalleşmenin hızlı bir şekilde her alana yayılması muhasebe sektöründe de etkisini gösterir. Günümüzde her alışveriş işleminden sonra oluşturulması zorunlu olan fatura belgelerinin büyük bir bölümü elektronik ortamlarda oluşturulur. E-Fatura fiziksel faturanın elektronik ortamlarda oluşturulmuş ve alıcısına gönderilmiş çeşididir. E Fatura sadece sistemde kayıtlı olan alıcılara fatura gönderilebilmesini ve alınabilmesini sağlar. Bir diğer elektronik fatura çeşidi olan E-Arşiv Fatura ise sistemde kayıtlı olmayan kullanıcılara da fatura gönderilmesini sağlar. Oluşturulan elektronik faturaların sanal sistemlerde güvenli bir şekilde muhafaza edilmesini sağlayan E-Arşiv fatura uygulaması kullanılırken bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Bu hususlardan birisi de imzadır.

E Arşiv Fatura’da imza bulunması zorunludur. Tıpkı diğer elektronik faturalarda olduğu gibi E-Arşiv Fatura’da da imza ve kaşe bilgilerinin yer alması olmazsa olmazdır. Günümüzün teknolojileri sayesinde E-Arşiv Fatura e-imza yöntemi ile imzalanabilir. Elektronik imza yönteminde Nitelikli Elektronik Sertifika (NES) sistemi kullanılabilir. Bir başka seçenek ise E-Arşiv Fatura belgesini fiziksel bir kağıda basarak üzerine ıslak imza yerleştirmektir.

E-Arşiv Fatura Nedir?

E-Arşiv Fatura en basit anlatımıyla sistemde kayıtlı olmayan kullanıcılara da fatura gönderebilen,  elektronik ortamda oluşturulmuş faturaların güvenli bir şekilde muhafaza edilmesine olanak tanıyan bir uygulamadır. E-Arşiv Fatura uygulaması sayesinde oluşturulmuş elektronik faturalar sanal sistemler bünyesinde güvenli bir şekilde saklanır. Bu sanal sistemlerde herhangi bir hasar almadan muhafaza edilen E-Arşiv faturalar istenilen kişiye gönderilir. Aynı şekilde herhangi birisi de E-Arşiv Fatura gönderebilir. Bu fatura tipi çevreci ve ekonomik olması gibi özellikleri sayesinde öne çıkar. Günümüzde her türlü alanda ve özellikle de e-ticaret platformlarında yapılan alışveriş işlemlerinde kullanılan faturaların büyük bir bölümü E-Arşiv faturadır.

E-Arşiv Fatura Avantajları Nelerdir?

Fiziksel ve basılı fatura sistemine yeni bir boyut kazandırarak birçok avantajı ve kolaylığı bir arada sunan E-Arşiv fatura çeşitli özellikleri ile öne çıkar. E-Arşiv faturanın öne çıkan özelliklerinden bazıları şunlardır:

  • Çevrecidir: E-Arşiv Fatura standart basılı fatura belgelerinin aksine hiçbir şekilde mürekkep ya da kağıt kullanmaz. E-Arşiv Fatura elektronik sistemler üzerinden geliştirilir. Oldukça çevreci bir fatura uygulaması olan E-Arşiv Fatura kağıt kullanımını en aza indirir.
  • Daha ekonomiktir. E-Arşiv Fatura kağıda basılı değildir. Bu nedenle kağıt ve baskı masraflarına gerek kalmaz. Elektronik ortamda oluşturulan E-Arşiv Fatura baskı maliyetlerini ortadan kaldırır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

E-Arşiv Fatura’da Bulunması Gereken Bilgiler

Elektronik faturaların zahmetsiz ve ekonomik bir şekilde oluşturulmasını ve sanal sistemler üzerinde hiçbir hasar almadan muhafaza edilmesini sağlayan E-Arşiv Fatura belgesinde bazı bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde bulunması gerekir. Günümüzde E-Arşiv Fatura belgesinde bulunması gereken belgelerden bazıları şu şekildedir:

  • E-Arşiv Faturanın düzenlenme tarihi ve belge numarası
  • Faturayı düzenleyen tarafa ilişkin bilgiler (adı, soyadı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi kimlik numarası
  • Müşterinin adı, soyadı gibi bilgiler (adi soyad, varsa ticaret unvanı, iş adres ve iş telefonu)

E-Arşiv Fatura’ya Dair Diğer Zorunluluklar

E-Arşiv Fatura’da  ıslak imza ve kaşe gibi zorunlulukların yanında farklı hususlar da yer alır. Bu hususların eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi E-Arşiv Fatura’nın geçerli sayılabilmesi için büyük önem taşır. Günümüzde E-Arşiv Faturanın tabi tutulduğu zorunluluklardan bazıları şu şekildedir:

  • E-Arşiv Fatura’da alıcı  ve satıcı taraflarına dair bütün bilgiler detaylı ve eksiksiz bir biçimde yer almalıdır.
  • E-Arşiv Fatura‘nın ıslak ya da elektronik imza ile imzalanması gerekir.
  • E-Arşiv Fatura belgesinde imza ile beraber kaşe de yerleştirilmelidir.
  • Bu fatura tipinde mali mühür bulundurmak zorunludur.

Siz de kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Açık Fatura Nedir? Nasıl Kesilir?

Kapalı Fatura Nedir? E-Faturada Kapalı Fatura Nasıl Kesilir?

SGK’ya E-Fatura Nasıl Kesilir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez