Dijitalleşmenin hızlı bir şekilde her alana yayılması muhasebe sektöründe de etkisini gösterir. Günümüzde her alışveriş işleminden sonra oluşturulması zorunlu olan fatura belgelerinin büyük bir bölümü elektronik ortamlarda oluşturulur. E-Fatura fiziksel faturanın elektronik ortamlarda oluşturulmuş ve alıcısına gönderilmiş çeşididir. E Fatura sadece sistemde kayıtlı olan alıcılara fatura gönderilebilmesini ve alınabilmesini sağlar. Bir diğer elektronik fatura çeşidi olan E-Arşiv Fatura ise sistemde kayıtlı olmayan kullanıcılara da fatura gönderilmesini sağlar. Oluşturulan elektronik faturaların sanal sistemlerde güvenli bir şekilde muhafaza edilmesini sağlayan E-Arşiv fatura uygulaması kullanılırken bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Bu hususlardan birisi de imzadır.
E Arşiv Fatura’da imza bulunması zorunludur. Tıpkı diğer elektronik faturalarda olduğu gibi E-Arşiv Fatura’da da imza ve kaşe bilgilerinin yer alması olmazsa olmazdır. Günümüzün teknolojileri sayesinde E-Arşiv Fatura e-imza yöntemi ile imzalanabilir. Elektronik imza yönteminde Nitelikli Elektronik Sertifika (NES) sistemi kullanılabilir. Bir başka seçenek ise E-Arşiv Fatura belgesini fiziksel bir kağıda basarak üzerine ıslak imza yerleştirmektir.
E-Arşiv Fatura Nedir?
E-Arşiv Fatura enbasit anlatımıyla sistemde kayıtlı olmayan kullanıcılara da faturagönderebilen, elektronik ortamdaoluşturulmuş faturaların güvenli bir şekilde muhafaza edilmesine olanak tanıyanbir uygulamadır. E-Arşiv Fatura uygulaması sayesinde oluşturulmuş elektronikfaturalar sanal sistemler bünyesinde güvenli bir şekilde saklanır. Bu sanalsistemlerde herhangi bir hasar almadan muhafaza edilen E-Arşiv faturalaristenilen kişiye gönderilir. Aynı şekilde herhangi birisi de E-Arşiv Faturagönderebilir. Bu fatura tipi çevreci ve ekonomik olması gibi özelliklerisayesinde öne çıkar. Günümüzde her türlü alanda ve özellikle de e-ticaretplatformlarında yapılan alışveriş işlemlerinde kullanılan faturaların büyük birbölümü E-Arşiv faturadır.
E-Arşiv Fatura Avantajları Nelerdir?
Fiziksel ve basılıfatura sistemine yeni bir boyut kazandırarak birçok avantajı ve kolaylığı birarada sunan E-Arşiv fatura çeşitli özellikleri ile öne çıkar. E-Arşiv faturanınöne çıkan özelliklerinden bazıları şunlardır:
- Çevrecidir: E-Arşiv Fatura standart basılı faturabelgelerinin aksine hiçbir şekilde mürekkep ya da kağıt kullanmaz. E-ArşivFatura elektronik sistemler üzerinden geliştirilir. Oldukça çevreci bir faturauygulaması olan E-Arşiv Fatura kağıt kullanımını en aza indirir.
- Daha ekonomiktir. E-Arşiv Fatura kağıda basılıdeğildir. Bu nedenle kağıt ve baskı masraflarına gerek kalmaz. Elektronikortamda oluşturulan E-Arşiv Fatura baskı maliyetlerini ortadan kaldırır.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
E-Arşiv Fatura’da Bulunması Gereken Bilgiler
Elektronikfaturaların zahmetsiz ve ekonomik bir şekilde oluşturulmasını ve sanalsistemler üzerinde hiçbir hasar almadan muhafaza edilmesini sağlayan E-ArşivFatura belgesinde bazı bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde bulunmasıgerekir. Günümüzde E-Arşiv Fatura belgesinde bulunması gereken belgelerdenbazıları şu şekildedir:
- E-Arşiv Faturanın düzenlenme tarihi ve belge numarası
- Faturayı düzenleyen tarafa ilişkin bilgiler (adı,soyadı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve vergikimlik numarası
- Müşterinin adı, soyadı gibi bilgiler (adi soyad, varsaticaret unvanı, iş adres ve iş telefonu,
E-Arşiv Fatura’ya Dair Diğer Zorunluluklar
E-ArşivFatura’da ıslak imza ve kaşe gibizorunlulukların yanında farklı hususlar da yer alır. Bu hususların eksiksiz birşekilde yerine getirilmesi E-Arşiv Fatura’nın geçerli sayılabilmesi için büyükönem taşır. Günümüzde E-Arşiv Faturanın tabi tutulduğu zorunluluklardan bazılarışu şekildedir:
- E-Arşiv Fatura’da alıcı ve satıcı taraflarına dair bütün bilgiler detaylı ve eksiksiz birbiçimde yer almalıdır.
- E-Arşiv Fatura‘nın ıslak ya da elektronik imza ileimzalanması gerekir.
- E-Arşiv Fatura belgesinde imza ile beraber kaşe deyerleştirilmelidir.
- Bu fatura tipinde mali mühür bulundurmak zorunludur.
Siz de kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 1800 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;
Açık Fatura Nedir? Nasıl Kesilir?
Kapalı Fatura Nedir? E-Faturada Kapalı Fatura Nasıl Kesilir?