Sigorta Primi Nedir? Nasıl Hesaplanır? Prim Oranları Nelerdir?

2024-07-26T17:19:49

2024 SGK Prim Tutarı Ne Kadardır?

Çalışanları birçok riske karşı garanti altına alan uygulamalardan birisi olan sigorta, prim ödemeleri devam ettikçe işlemeye devam eder. Böylece çalışan taraf bir kayıp ya da kaza yaşadığında masraflar sigorta şirketi tarafından karşılanır. Sigorta primi tutarları ve dilimleri ise sigorta türüne ve alınan ücrete göre değişiklik gösterir.

Sigorta Primi Nedir?

Sigorta primi sigortanın işlemeye devam etmesi için ödenmesi gereken ücrettir. Sigorta primleri çalışanın maaş aldığı sırada ödenir. Prim ödemeleri kesildiğinde sigorta da kesilir. Prim ödemelerinin tutarı ve dilimi değişiklik gösterebilir.

4/a Kapsamında Sigortalıların Prim Oranları

4/A sigortalı çalışanın brüt maaşı üzerinden emeklilik, sağlık sigortası ve gelir vergisi gibi kesintilerin işveren tarafından yapıldığı ve devlete ödendiği sigorta çeşididir. 4/A sigortalıların prim oranları ise şu şekildedir:

Kısa Vadeli Sigorta Kolları için:

● İşveren Payı: %1 – 6,5

Malullük, Yaşlılık ve Ölüm durumları için:

● Sigortalı Payı: %9

● İşveren Payı: %11 Toplam %20

Genel Sağlık Sigortası için:

● Sigortalı Payı: %5

● İşveren Payı: %7,5

Toplam: %12,5

İşsizlik Sigortası Primi için:

● Sigortalı Payı: %1

● İşveren Payı: %21 – 27,5

Toplam: %37,5 – 43

4/b Kapsamında Sigortalıların Prim Oranları

Eskiden ‘Bağkur’ adlı sistemle prim ödemesi yapan çalışanların dahil olduğu gruba ‘4/B Sigorta’ adı verilir. 4/B sigortalılar için prim oranları şu şekildedir:

Kısa Vadeli Sigorta Kolları için:

● %1 – 6,5

Malullük, Yaşlılık ve Ölüm durumları için:

● %20

Genel Sağlık Sigortası için:

● %12,5

Toplam: %33,5 – 39

İsteğe Bağlı Sigortalıların Prim Oranları

İsteğe bağlı sigorta sayesinde çalışanlar uzun vadeli sigorta kollarına ve sağlık sigortasına erişim sağlar. Bu sigortalılar için prim oranları ise şu şekildedir:

● Malullük, Yaşlılık ve Ölüm için %20

● Sağlık Sigortası için:

%12 İsteğe bağlı sigortalı çalışanlar gelirlerinin toplamda %32’sini prim olarak öder.

Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?

Sigorta priminin hesaplanması için brüt tutar prim oranı ile çarpılmalıdır. Örnek olarak 20.000 TL gelir elde eden ve kendi isteği ile sigortalı olan bir çalışan için sigorta primi hesaplaması şu şekilde gerçekleşir:

İsteğe bağlı sigortalılar %32 oranında prim öder.

20.000 x %32 = 6.400

Bu çalışan 6.400 TL’yi prim olarak ödemelidir.

Maaşa Göre Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?

Çalışanın brüt maaşı üzerinden belirli oranlarda hesaplanan maaşa göre sigorta primi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde ödenir. Türkiye’de sigorta primi işçi ve işveren tarafından ödenen kısımlardan oluşan işçi sigorta primi, brüt maaşın %14’ü olarak hesaplanırken; işveren sigorta primi %20,5 olarak hesaplanır. Söz konusu oranlar 4A (SSK) kapsamındaki çalışanlar için geçerlidir ve farklı sigorta kollarında oranlar değişiklik gösterebilir.

Sigorta primi hesaplamasında brüt maaşın yanı sıra çalışana sağlanan diğer yan haklar ve ödemeler de dikkate alınır. Örneğin, yemek parası, yol parası gibi düzenli ek ödemeler brüt maaşa eklenerek toplam üzerinden sigorta primi hesaplanır. Diğer yandan her yıl belirlenen asgari ücret ve prime esas kazanç tavanı da prim hesaplamasında önemli rol oynar. 2024 yılı itibarıyla güncellenen asgari ücret ile prime esas kazanç sınırları doğrultusunda sigorta primi hesaplamalarında yeni oranlar ile tutarlar kullanılmaya başlanmıştır.

Maaşım Yüksekse ve Prim Alırsam Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?

Yüksek maaşlı çalışanlar için sigorta primi hesaplanırken brüt maaş ve alınan primler dikkate alınır. Brüt maaşın yanı sıra performans primi, ikramiye gibi ek ödemeler de sigorta primi hesaplamasına dahil edilir. SGK, prime esas kazanç tavanı belirleyerek prim hesaplamalarında üst sınır uygular. 2024 yılı itibarıyle esas esas kazanç tavanı brüt asgari ücretin 7,5 katı olarak belirlenmiştir. Söz konusu tavanın üzerinde gelir elde edilmesi durumunda prim hesaplaması bu sınır üzerinden yapılır.

Eğer çalışanın maaşı yüksek ve düzenli prim alıyorsa ek ödemeler brüt maaşa eklenerek toplam kazanç üzerinden sigorta primi hesaplanır. Örneğin, çalışanın brüt maaşı 50.000 TL ise ve aylık 5.000 TL prim alıyorsa toplam kazanç 55.000 TL olur. Fakat bu tutar prime esas kazanç tavanını aşıyorsa, prim hesaplaması tavan tutar üzerinden yapılır. Bu durumda çalışanın maaşı ve aldığı primler ne kadar yüksek olursa olsun sigorta primi hesaplaması belirlenen tavan tutar üzerinden gerçekleştirilir. İlgili uygulama yüksek gelirli çalışanlar için prim ödemelerinin belirli bir sınır içinde kalmasını sağlar.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

2024 SGK Prim Tutarı Ne Kadardır?

2024 yılında çalışanlar için SGK primi %14 şeklindedir. İşverenler için ise bu oran %20,5 şeklindedir. Bu dilimler brüt ücret üzerinden hesaplanarak ödenir.

Prim Gün Sayısı Nasıl Hesaplanır?

Prim günlerinin hesaplanması için çalışanın faaliyet gösterdiği günler toplanmalıdır. Bu hesaplama sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekildedir:

● Bir ay ya da dönem içerisindeki faaliyeti tam olan çalışanların prim gün sayıları ay ya da dönemin kaç gün olduğuna, kaç çektiğine bakılmaksızın 30 gün olarak hesaplanır.

● Bir ay ya da dönem başında değil de içerisinde işe giren (ilk gün hariç) çalışanların prim gün sayıları ay ya da dönemin kaç olduğuna göre parmak hesabıyla hesaplanır.

● Ay içerisinde işten ayrılan çalışanların prim günleri faaliyeti bırakma tarihleri ve ay ya da dönemin kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabıyla hesaplanır. Son gün çalıştıktan sonra işten ayrılan çalışanlar bu şarta dahil değildir.

● Bir ay ya da dönem içerisinde işe başlayan ve ayrılan (ilk gün ve son gün başlayan ya da ayrılanlar dahil değildir) çalışanların prim günleri işe giriş ve çıkış tarihlerine göre hesaplanır.

● Bir ay ya da dönem içerisinde işe giren, işten ayrılmayan fakat izin, istirahat, disiplin cezası gibi sebeplerle işe devam edemeyen çalışanların prim gün sayısı ücret almaya hak kazanmadıkları günlerin çıkarılmasıyla hesaplanır.

● Bir ay ya da dönem içerisinde çalışan ve hafta tatili için ücret hakkı kazanan çalışanın prim gün sayısı ücret alınan tatil günlerinin dahil edilmesiyle hesaplanır.

Part-Time Çalışanlar İçin Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?

Part-time çalışanların prim ödeyeceği gün sayısını bulmak için bir ay içerisindeki toplam çalışma saati 7,5’e bölünmelidir. 7,5 günlük yasal çalışma süresidir. Örneğin bir ay içerisinde 80 saat çalışan bir part-time çalışan 80 /7,5 =10 hesaplamasıyla 10 gün üzerinden prim ödemelidir.

Sigorta Primi Ne Zaman Ödenir?

Asgari ücretli çalışanların sigorta primleri çalışan maaşı almadan ödenmiş olur. Diğer sigorta kollarında primler ilgili ayın son gününe kadar ödenmelidir. Ayın son günü tatil günü ise takip eden ayın ilk iş gününde ödeme yapılmalıdır.

Sigorta Primi Nasıl Sorgulanır?

Sigorta priminin sorgulanması için 170 hattı aranabilir. Aynı zamanda e-Devlet üzerinden de sigorta prim günü görüntülenebilir. e-Devlet üzerinden farklı sigorta kollarına dair prim günlerini görüntülemek mümkündür.

Asgari Ücretin Sigorta Prim Ücreti Ne Kadardır?

Asgari ücretli bir çalışan için SGK primi %14 şeklindedir. İşsizlik sigortası %1 şeklindedir. İşveren için ise SGK primi %15,5 şeklindedir. İşveren için işsizlik sigortası payı da %2’dir.

2024 Yılı Sigorta Primine Esas Taban ve Tavan Ücretleri Ne Kadar?

2024 yılında sigorta primine esas olan taban ve tavan ücretler şu şekildedir:

● SGK Taban Ücreti: 20.002,50 TL

● SGK Tavan Ücreti: 150.018,90 TL

2024 Yılı Sigorta Primine Esas Günlük Taban Ve Tavan Ücretleri Ne Kadar?

Bir işverene bağlı olarak özel sektörde çalışan sigortalılar için günlük kazanç alt sınırı 666,75 TL’dir. Günlük kazanç üst sınırı ise 5.000,63 TL ’dir.

On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçebilirsiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

KDV 2 Nasıl Hesaplanır?

Stopaj Nedir Nasıl Hesaplanır?

Kıdem Tazminatı Tutarı Ne Kadar?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez