Kolay KDV hesapla. Web’de cepte.

Logo İşbaşı
KDV Miktarı
Logo İşbaşı
Sonuç
Sonucu görmek için tutar girip “HESAPLA” butonuna basın.
Label
Value
Tutar₺0,00
Vergi Tutaru₺0,00
KDV Dahil Tutarı₺0,00
Tevkifat Tutarı₺0,00
Genel Toplam₺0,00
KDV Hesaplama Aracı

KDV HESAPLAMA ARACI

Anında, hızlı, doğru, güvenilir KDV ve Tevkifat Tutarı Hesaplama

İsterseniz KDV Dahil, isterseniz KDV Hariç rakamlara göre, seçeceğiniz KDV Oranı üzerinden hesaplama yapabilirsiniz.

Tevkifat seçeneğini aktif ederek, seçeceğiniz Tevkifat Oranı üzerinden Tevkifat tutarını görebilirsiniz.

KDV (Katma Değer Vergisi) Hakkında Merak Edilenler

KDV Nedir?

KDV, hükümetin kamu harcamalarında kullanmak üzere işletme ve vatandaşlardan aldığı vergidir. Bir çok ülkede uzun zamandır uygulanan katma değer vergisi Türkiye'de 1985 yılından itibaren uygulanmaya başlamıştır. KDV yani katma değer vergisi, aylık olarak vergi mükelleflerin kattıkları artı bir değer üzerinden ödenen vergi türdür. Mal ve hizmetlerin üretiminde ilk aşamadan son aşamaya kadar olan zaman diliminde her aşamada eklenen değer üzerinden vergi alınır. Ayrıca satılan ve alınan mal ya da hizmetin sonucunda da dolaylı yoldan KDV alınır. Günlük yapılan her alışveriş ve satın almada KDV payı vardır. KDV'nin işlevi, amacı ve ödenmesi kanunlarla belirlenir ve nasıl ya da hangi oranda ödeneceği değişiklik gösterir. Siz de onbinlerce işletme sahibi gibi hatasız fatura kesmek ve borç alacağınızı takip etmek için web tabanlı ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı kullanabilirsiniz. Ayrıca e-faturaya geçerek ister webden ister cepten e-faturanızı kesebilir anında müşterinizle paylaşabilirsiniz. Üstelik şimdi yerinizden kalkmadan ücretsiz e-fatura danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir ve aylık 1000 kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Ülkemizde Uygulanan KDV Oranları

Ülkemizde Katma Değer Vergisi uygulamasında üç oran vardır. Mal ve hizmetler yüzde 1, yüzde 8 ve yüzde 18 oranları üzerinden KDV'ye tabidir. Hangi üründen ne kadar katma değer vergisi alınacağı farklılık gösterir. Hangi ürünler ne kadar oranda KDV alınacağı listeler halinde düzenlenmiştir. Yüzde 1 ve yüzde 8 dışında genel olarak yüzde 18 KDV oranı üzerinden hesaplama yapılır.

KDV Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Öncelikle KDV hesaplaması yapılmak istenen tutar girilir. Yasal olarak uygulanan KDV vergi oranları (%1, %8 ve ya % 18) seçilir. Daha sonra KDV hariç ve ya KDV dahil hesaplamasına göre işlem yapılır.

KDV hesaplaması KDV dahil ve hariç olmak üzere iki formül ile hesaplanabilir. KDV hesaplamasında en basit formül KDV tutarı eşittir mal veya hizmet tutarı çarpı KDV oranı şeklindedir.

KDV Dahil Hesaplama Nasıl Yapılır?

KDV dahil hesaplama türünde ödenen tutarı bulmak için kullanılan formül: (Net tutar) x (1+ vergi oranı) dır. 1000 lira hizmetin kendi bedeli ve KDV oranı yüzde 18 ise ödenecek KDV dahil tutar 1000 x (1 + 18/100) işlemi uygulanarak bulunur: 1000 x 1,18 = 1180. Yani ödenecek KDV dahil tutar 1180 Türk Lirasıdır.

KDV Hariç Hesaplama Nasıl Yapılır?

KDV hariç hesaplama türünde ödenen tutarı bulmak için kullanılan formül: ( Brüt tutar ) / (1 + (Vergi oranı) dır. 1180 lira olan malın KDV hariç bedeli bulunmak isteniyorsa 1180 / (1 + 18/100) işlemi yapılır. 1180/ 1,18 = 1000. Yani malın KDV hariç bedeli 1000 liradır. Ödenen KDV tutarı ise 180 liradır.

KDV Hesaplama Yuvarlama Farkı

Para birimimizde virgülden sonra üçüncü basamağın karşılığı olmadığı için muhasebe işlemlerinde virgülden sonra sadece iki rakam kullanılır. Virgülden sonraki basamakların yuvarlanması gerekir ve yuvarlamanın belli kuralları vardır.

Eğer virgülden sonraki üçüncü basamak beşten büyükse yukarıya yuvarlanır. Örnek olarak 4,476 sayısı 4,48 şeklinde yukarıya yuvarlanır. Virgülden sonraki üçüncü basamak beşten küçükse aşağıya yuvarlanır. Örneğin 4,474 sayısı 4,47 sayısına yuvarlanır.

Eğer sayının virgülden sonraki üçüncü basamağı beş ise en yakın çift sayıya yuvarlanır. Örneğin 4,485 sayısına en yakın çift sayı sekiz olduğu için aşağı doğru yuvarlaması gerekir. Bu sayı 4,48 olarak kabul edilir. Sıfır da çift sayı olarak sayılır. Fakat bazı bilgisayar programlarında bu varsayılan bir kural değildir. Örnek olarak Excel'de eğer özel bir kural belirtilmemişse beşi her zaman yukarıya doğru yuvarlayacaktır.

Ürünlerde Uygulanan KDV Oranları

Türkiye'de ürünlerin ihtiyaç anlamında zorunluluk teşkil etme derecesine göre KDV oranları uygulanır. Bu oranlar yüzde 1, yüzde 8 ve yüzde 18 olmak üzere toplamda üç tanedir. En düşük katma değer vergi oranı olan %1 ekmek ve benzeri gibi temel tüketim ürünlerinde uygulanır. Lüks olmayan barınma ihtiyaçlarına da yüzde 1 KDV oranı uygulanır. Unlu mamuller haricinde kalan lüks tüketim malı olmayan süt, yumurta, peynir gibi temel tüketim mallarından yüzde 8 oranında vergi alınır.

Mobilya, beyaz eşya, telekomünikasyon, zorunlu ihtiyaç duyulmayan bazı gıdalar gibi temel tüketim ürünleri olmayan mallara yüzde 18 oranında KDV uygulanır.

Yüzde (%) 1 KDV Uygulanan Ürünler

Genel olarak sayılması gerekirse unlu mamuller, bazı kuruyemişler, bitki tohumları, buğday ve benzeri ürünler, açıkta satılan ambalajlı olmayan bakliyat ürünleri, Kur'an-ı Kerim ve diğer kutsal din kitapları, net alanı 150 metrekareye kadar olan konutlar üzerinden yüzde 1 KDV uygulanır.

Yüzde (%) 8 KDV Uygulanan Ürünler

Et, canlı balık, süt ve süt ürünleri, yumurta, bal, patates, çay ve bisküvi çeşitleri gibi gıda ürünlerinin büyük bir çoğunluğunda uygulanan vergi türüdür. Alkollü ürün satışı olmayan lokanta ve restoranlarda yine yüzde 8 KDV oranı uygulanır. İç ve dış giyim, ayakkabı, terlik, çanta bavul gibi giyim ve sağlık hizmetlerinde de yüzde 8 oranında katma değer vergisi uygulanır. Tiyatro, sinema, müze giriş ücretleri, otel konaklamalarında yüzde 8 KDV uygulanır.

Yüzde (%) 18 KDV Uygulanan Ürünler

Turizm belgesi olan restoranlar ve alkollü mekanlarda, altın ve pırlanta gibi tüketim kalemlerinde, bilgisayar, tablet akıllı telefon gibi elektronik ürünlerde, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi beyaz eşya ürünlerinde, mobilya ürünlerinde yüzde 18 KDV oranı uygulanır. Hatasız stok takibi için stok takip programı Logo İşbaşı’nı kullanabilirsiniz.

Örnek KDV Hesaplama

KDV dahil edilmiş tutardan hesaplama yaparken KDV dahil fiyatı (1 + KDV oranı/100) formülü kullanılır. 600 lira olan malın yüzde 18 KDV'sini bulmak istersek 600 ile 1 eklenmiş KDV oranını çarparız. Bu da 600 x 1.18 = 708 lira yapar. Malın tutarı 600 lira olduğuna göre ödenen KDV tutarı 108 liradır.

KDV'den Matrah Bulma Nasıl Yapılır?

KDV'den matrah bulmak için katma değer vergisinin tutarını seçilen KDV oranının yüze bölümüne bölünmesi gerekir. Kısaca formül: Matrah = KDV tutarı / (KDV oranı/100) şeklindedir. Örneğin, yüzde 18 KDV oranı ile 100 lira ödenmişse matrah 100 / (18/100) işleminden 555,56 Türk Lirası'dır.

Hesaplanan KDV Nedir?

Katma değer vergilerinin işletmeler tarafından her türlü mal ve hizmet satılırken kaydedilmesi ve takip edilmesidir. Satış yapılırken karşı taraftan alınan Katma Değer Vergisi alacak tarafına yazılır. Mevzuat nedeniyle hesaba yapılan düzeltmeler hesaplanan KDV hesabının borcuna yazılır. Dönem sonunda İndirilecek KDV hesabı ile karşılaştırılarak bu hesap kapatılır.

KDV İndirimi Nedir?

KDV mükellefi kişiler için devletin sağladığı istisna ve teşviklerdir. KDV indirimi son tüketiciye yapılan satışın son tüketicinin haricindekilerin üzerinde verginin kalmamasını amaçlar. Üretici tüketici zincirinde bulunanların ödediği vergiyi tahsil ettiği vergiden düşerek üzerinde hiç vergi kalmamasına olanak verir. Vergi yükü tüketici üzerinde kalır. İşletmelerin cirolarında artış görülür. Bu nedenle pandemi döneminde bazı sektörlerde ekonomik faaliyetleri canlandırmak için KDV indirimlerine gidilmiştir.

Motosiklet KDV'si İndirim Konusu Yapılabilir mi?

Binek otomobillerinin Katma Değer Vergisi indirim konusu haline gelemeyeceği KDV kanununda hüküm altına alınmıştır. Motosiklet ve motor binek otomobili olmadığı için ve doğrudan motor ve motosiklet için KDV indirimi yasaklayan bir düzenleme yoktur. Bu nedenle motosiklet için KDV indirimi söz konusu olabilir.

ÜCRETSİZ İNDİR

  • KDV Dahil Tutar Üzerinden KDV Hesaplama
  • KDV Hariç Tutar Üzerinden KDV Hesaplama
  • Tevkifat Seçeneğini Aktif Ederek Tevkifat Tutarı Hesaplama
  • Farklı Tevkifat Oranlarına göre Hesaplama
  • IOS ve Android gibi farklı platformlarda çalışabilme.
  • Sınırsız kullanım imkânı
Loog Logo Logo
KDV Hesaplama İndir
Sık Sorulan Sorular

KDV nedir?

+
Katma Değer Vergisi yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği vergi türüdür. "KDV" de Katma Değer Vergisi’nin kısa adıdır.
-

Hesaplanan KDV ile İndirilecek KDV arasındaki Fark Nedir?

+
Mal ve hizmet teslimi yapan tacirler teslim sırasında fatura vb. belgeler düzenlerler. Mal ve / veya hizmeti teslim ettikleri kişilerden belge üzerinde görünen mal ve hizmet bedeli ile KDV tutarını tahsil ederler. Bu KDV'ye “Hesaplanan KDV” denir. Kendileri mal ve hizmet aldıklarında ise karşı tarafa mal ve hizmet bedeli ile KDV tutarını öderler. Bu KDV ise ödeme yapan için İndirilecek KDV kapsamındadır.
-

KDV Beyannamesi Ne Zaman Verilir?

+
KDV (Katma değer vergisi) Beyannamesi (aylık olanlar) takip eden ayın 24. günü akşamına kadar verilmelidir.
-

KDV Ne Zaman Ödenir?

+
Tüketici mal ya da hizmeti alırken zaten bu vergiyi gerçek yüklenici olarak malın fiyatı içerisinde ödemiş bulunmaktadır. KDV mükellefleri ise Vergi Daresi’ne beyanname verdikten sonra beyan ettikleri tutarı, beyanname verilen ayın 26. günü akşamına kadar ödemelidir.
-

Tevkifat nedir?

+
Tevkifat sözlük anlamı olarak “para konusunda kesintiler” anlamındadır. Vergi bağlamında ise, “vergiler üzerinde bölüşme/kesinti yapma” anlamına gelir.
-

KDV Tevkifatı Nedir?

+

Devlet KDV alacağını önceden güvence altına almak istemektedir. Kanunda belirlenmiş mallarınalım satımı veya görülen hizmet bedeli üzerinden hesaplanan Katma Değer Vergisi’nin, alıcılartarafından bazen tamamı, bazen de kanunda belirlenen oranda kesinti yapılarak, satıcıya değil deVergi Dairesi’ne vergi sorumlusu sıfatıyla beyan edilip ödenmesidir.

Faturada farklı Tevkifat Oranları var ise her bir Tevkifat Oranı Toplamı ayrı olarakgösterilmelidir.

-

Tevkifat Oranı’nı Nasıl Belirleyeceğim?

+
Tevkifat, yapılan her hizmet veya satışı gerçekleştirilen her üründe yapılamaz. Tevkifat uygulanabilecek işlemler, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmiş olup, Bakanlar Kurulu’nun açıkladığı farklı mal ve hizmetler için farklı oranlar ilgili yayınlardan incelenmelidir.
-