e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?

2022-07-26T17:25:39

Muhasebe sektörünün en çok kullanılan dijital araçlarından olan e-Fatura ve e-Arşiv Fatura bütün kolaylıklarıyla resmi fatura belgesi ile aynı niteliktedir. Bu elektronik faturaların düzenlenmesi fatura içeriğine, muhatabına ve düzenleyen tarafa göre değişiklik gösterir. Günümüzde her ölçekten işletme e-Fatura ve e-Arşiv Fatura kullanarak hem satışlarını faturalar, hem de matbu ve posta masraflarını sıfıra indirir.

e-Fatura Nedir? e-Arşiv Fatura Nedir?

e-Fatura elektronik bir faturadır. İnternet üzerinden düzenlenir ve e-Fatura kullanıcısı olan taraflara gönderilir. e-Arşiv Fatura da bir elektronik faturadır, internet üzerinden oluşturulur, faturaların elektronik ortamda saklanmasını sağlar. Fakat e-Fatura kullanıcısı olmayan taraflara gönderilir. Her ikisi de kağıt fatura yerine geçer, e-Fatura kağıt çıktısı alınarak kullanılamaz, e-Arşiv Fatura kullanılabilir.

e-Arşiv ve e-Fatura’nın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

e-Arşiv Fatura ve e-Fatura elektronik belgelerinin sağladığı başlıca avantajlar şu şekildedir:

● Faturalar internet bağlantısı olan bir cihazdan, zaman ve mekandan bağımsız bir şekilde kısa sürede düzenlenir.

● Faturalar karşı tarafa saniyeler içerisinde gönderilir.

● Elektronik faturalar dijital olarak depolanır, uzunca süreler boyunca herhangi bir hasar almadan muhafaza edilir.

● Baskı masrafları sıfıra indirilir.

● Faturaların iletilmesi için oluşan posta, kargo masrafları sıfıra indirilir.

● Faturaların fiziksel bir depoda muhafaza edilip korunması gerekmez.

e-Arşiv ve e-Fatura’nın Dezavantajları Nelerdir?

Elektronik faturaların başlıca dezavantajları şu şekildedir:

● Elektronik faturalara geçiş süreci özel entegratör kullanılmadığı sürece meşakkatli ve karmaşık olabilir.

● Elektronik fatura sisteminden çıkmak mümkün değildir. Elektronik fatura kullanılmaya başlandığında tekrar kağıt fatura kullanılamaz. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik faturaya geçiş şartları daha fazla genişletilir.

● e-Fatura kullanacakların mali mühür edinmesi zorunludur.

● Elektronik fatura sistemindeki farklı modüllerin kullanılabilmesi için ücret ödenmelidir.

● 7 günden daha eski işlemler için fatura kesilemez.

● Bütün faturalar maliye tarafından takip edilebilir.

Kimler e-Arşiv Fatura’ya Geçmek Zorundadır?

Şu şartları taşıyanlar e-Arşiv Fatura’ya geçmek zorundadır:

● e-Fatura kullananlar.

● Bir gün içerisinde vergi mükellefi olanlara 2000, vergi mükellefi olmayanlara 5000 TL değerinde fatura kesenler.

e-Arşiv Fatura Kapsamı Nedir?

e-Arşiv Fatura kapsamı bu elektronik faturayı kullanmakla yükümlü olanlara verilen isimdir. e-Fatura mükellefi olan, bir gün içerisinde vergi mükelleflerine 2000, vergi mükellefi olmayanlara 5000 TL değerinde fatura kesenler e-Arşiv Fatura kapsamındadır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

E-Fatura Nasıl Kesilir?

● İnteraktif Vergi Dairesi sistemine giriş yapılır. Arşiv Portal sekmesine geçilir.

● Mükellef ve kullanıcı bilgileri kontrol edildikten sonra ‘Belge İşlemleri’ bölümüne geçilir. ‘Fatura Oluştur’ butonuna tıklanır.

● Gerekli alanlara bilgiler doldurulur.

● Bütün bilgiler eklendikten sonra ‘Oluştur’ butonuna tıklanır. Böylece elektronik fatura taslaklar kısmına kaydedilir.

● Taslaklar bölümüne gidilir ve fatura görüntülenir. Bütün bilgiler kontrol edilir. Fatura onaylanır.

● ‘GİB İmza’ butonu tıklanır ve cep telefonuna gönderilen kod girilir.

● Tekrar onay verilir ve e-Fatura kesme işlemi tamamlanır.

E-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?

e-Arşiv Fatura da tıpkı e-Fatura’da olduğu gibi internet üzerinden kesilebilir. Gelir İdaresi Başkanlığı Portal sistemine giriş yapılır. Bu sisteme İnternet Vergi Dairesi sistemine giriş için kullanılan bilgilerle giriş yapılabilir. Arşiv Portal sekmesinden ’Belge İşlemleri’ seçilir ve ‘Fatura Oluştur’ butonuna tıklanır, gerekli alanlar doldurulur. Oluştur butonuna tıklanır, fatura taslaklara kaydedilir. Taslaklar kısmında fatura tekrar kontrol edilir, GİB İmza butonuna tıklanır, cep telefonuna gelen kod girilir ve fatura onaylanır. e-Arşiv Fatura aynı zamanda özel entegratörler aracılığıyla da kesilebilir. Özel entegratör ile elektronik fatura kesimi entegratörün sistemine göre değişiklik gösterir.

Videolu e-Fatura Kesimi

Kolayca e-Fatura kesebilmek için İnternet Vergi Dairesi sistemine giriş yaptıktan sonra Arşiv Portal bölümüne geçilir ve ‘Belge İşlemleri’ kısmından ‘Fatura Oluştur’ seçilir. Gerekli alanlar doldurulur, fatura oluşturulur ve taslaklara kaydedilir. Taslak halindeki faturanın bilgileri kontrol edilir, GİB İmza butonu seçilir, cep telefonuna SMS ile gönderilen kod girilir ve e-Fatura onaylanır.



Nasıl e-Fatura Kesilir Videosu

Logo İşbaşı programıyla saniyeler içerisinde hızlı ve kolayca internet erişimi olan her yerden e-fatura/e-arşiv faturanızı kesebilirsiniz.

Logo İşbaşı ile nasıl e-fatura e-arşiv fatura kesilir? videosunu izlemek için tıklayınız

E-Fatura Nasıl İptal Edilir?

e-Fatura’nın iptal edilmesi için fatura numarası ve tutarı ile fatura iptal/ibraz talebi oluşturulmalıdır. Fatura mükellefi bu talebi onaylandıktan sonra fatura iptal edilir. Bu işlem portal.efatura.gov.tr adresi üzerinden yapılabilir.

E-Arşiv Alıcıya Nasıl Teslim Edilir?

e-Arşiv Fatura alıcısına e-mail yoluyla elektronik olarak iletilebilir. Aynı zamanda kağıt çıktısı alınarak da iletilebilir. e-Fatura’nın kağıt çıktısı alınamaz.

Gönderilen E-Arşiv İptal Edilebilir Mi?

e-Arşiv Fatura gönderildikten sonra 7 gün içerisinde iptal edilebilir. İptal süreci e-Fatura ile aynıdır. Üzerinden 7 gün geçen ve iptal edilmek istenen e-Arşiv Fatura’lar için iade faturası düzenlenmelidir.

Logo İşbaşı Online Ön Muhasebe Programına entegre olarak da kullanabileceğiniz e-fatura/e-arşiv fatura paketini, isterseniz ayrı olarak da satın alarak sadece e-fatura/e-arşiv fatura kesip müşterinizle paylaşabilir ve size gelen e-faturalara kabul/red verebilirsiniz.

Aylık ve Yıllık olarak üye olabileceğiniz e-fatura/e-arşiv fatura paket fiyatlarımızı buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. e-Fatura/e-Arşiv Fatura Paketi kullanıcısı olduğunuzda Ücretsiz oalrak sunduğumuz e-Faturaya Geçiş Danışmanlığımızla hızlı ve kolayca e-faturaya geçebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Konuyla ilgili yararlı diğer yazılarımızı da aşağıda bulabilirsiniz;

e-Fatura Kesen Ön Muhasebe Programları

e-Fatura Keserken Dikkat Edilmesi Gerekenler

e-Faturaya Geçiş Zorunluluğu

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez