2023 E-Arşiv Faturaya Geçiş Zorunluluğu
Gelir İdaresi Başkanlığı, e-Arşiv faturaya geçişi bazı durumlarda zorunlu kılmıştır. 30 Aralık 2022 tarihinde resmi gazetede yayınlanan tebliğde,, Vergi mükellefi olan bir müşteriye vergiler dahil toplam fatura tutarı 4400 TL’nin aşılması durumunda e-Arşiv fatura düzenlemek zorundadır. Düzenleme işlemi GİB üzerinden yapılır. Aynı zamanda e-Arşiv fatura kullanıcısı olmayan mükelleflerin vergiler dahil toplam fatura tutarı 5000 TL’yi aşanlar GİB üzerinden e-Arşiv fatura düzenlemekle yükümlüdür.
Aracı Hizmet Sağlayıcıları, İnternet Ortamında İlan Yayınlayanlar ile İnternet Reklamcılığı Hizmet Aracıları, işe başlama tarihinden 3 ay içinde e-Arşiv fatura uygulamasına geçmelidir. Mükellefler belirtilen süre içerisinde geçiş yapmazlarsa, cezai işlemler uygulanır.
Tüm bu işlemlerle tek tek uğraşmak yerine, işi uzmanına bırakmak ve keyfinize bakmak istemez misiniz? e-Arşiv fatura kimler keser, süreç nasıl olur, sonrasında neler yapmalı diye merak ediyorsanız, alanında uzman danışmanlarımız bir tık uzağınızda!
Siz de on binlerce işletme sahibinin tercih ettiği Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e-fatura ve e-arşiv fatura için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar kullanım HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikada hızlı ve kolayca e-faturaya geçersiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.
E-Arşiv fatura zorunluluğu, bazı işletmelerin cirolarına ve fatura tutarlarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Her yıl meydana gelen değişimler, zorunluluğun seyrini de etkileyebilir. İsteğe bağlı geçişin de hayli yüksek olduğu e-Fatura sistemi, kolaylık sağlayan ve işlevsel olarak kullanılabilen bir uygulamadır.
E-Arşiv Fatura Zorunluluğu Nedir?
E-Arşiv faturaya geçiş birçok aşamayı beraberinde getirir. Bunlardan ilki, e Fatura kullanıcısı olmaktır. (Yazımızın ilerleyen bölümlerinde istisna olarak e-faturaya geçiş yapmadan e-arşiv fatura kesilebilmesinin de detaylarını bulabilirsiniz. )GİB’e yapılacak başvurular ile gerekli tüm işlemler sağlanarak, belirtilen zaman içerisinde e Arşiv Faturaya geçiş yapılmalıdır. E-Arşiv fatura kesmek zorunlu mu diye merak ediyorsanız, şu hususlara göre e-Arşiv faturaya geçmeniz zorunludur:
- e-Fatura mükellefi iseniz,
- Tek bir gün içerisinde vergiye tabi olmayan kişiler 30 bin TL ve üzerinde fatura düzenliyorsanız,
- Tek bir gün içerisinde vergi mükellefi olan kişilere vergi dahil 4400 bin TL üzerinde fatura düzenliyorsanız.
- Vergi mükellefi olmayan alıcılara (son tüketici-vatandaşlara) kesilecek fatura tutarının aynı gün içinde 5000 TL’yi geçmesi durumunda e-arşiv fatura kesilmesi gerekecektir.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Kimler E-Arşiv Fatura Kesmelidir?
e-Arşiv fatura kesmesi zorunlu olankişiler/firmalar şu şekilde özetlenebilir:
- 2022 ve sonrası dönemlerde yılı içerisinde yıllık cirosu 3 milyon TL’yi aşanlar, öncelikle e-faturaya geçmelidir.
- Temmuz 2022 itibariyle e-Arşiv ve e-fatura sistemine geçen ve e-defter uygulaması kullanan firmalar e-Arşiv fatura kesmelidir.
Bunların yanı sıra bu sistemlere gönüllü olarak geçen firmalar da belirtilen limitleri aşmadan e-defter uygulaması kullanmak zorundadır.
E-Arşiv fatura kullanımı zorunlu veya gönüllü olan firmalar, her ay Gelir İdaresi Başkanlığı’na rapor iletmekle yükümlüdür. Mali mühür başvurusu yapılmadıysa, fatura kesmeye başlamadan önce Mali Mühür Sertifikası alınmalıdır. Faturalar GİB Portal üzerinden kesilir. “ e-Arşiv Fatura Oluştur “ adımından fatura bilgileri girilerek imzalanabilir.
E-Arşiv fatura sistemini zorunlu olarak kullanmayanlar, e-Fatura kullanmaya başlayarak e-Arşiv fatura kesmeye başlayabilir. GİB üzerinden fatura kesme işlemi yapılabileceği gibi Özel Entegrasyon e fatura programı da tercih edilebilir. Özel yazılımlar ekstra program seçenekleri ile muhasebe işlemlerinin hızlanmasını sağlar. Faturalandırma süreçleri ve cari işlemler de bir arada yürütülebilir. Bu da tüm maliyetlerin kontrolünü kolaylaştırır.
E-Arşiv Fatura Kimlere Kesilir?
E-Fatura kullanıcısı olmayan müşterilere e-Arşiv fatura kesilir ve gönderilir. Aynı zamanda alıcı, kağıt fatura kullanıcısı da olabilir. E-Fatura yalnızca e-Fatura kullanıcılarına kesilip yollandığı için müşterinizin e-Fatura kullanıcısı olmadığı durumda e-Arşiv fatura da kesebilirsiniz.
Şartlar sağlandığı takdirde, e-Arşiv fatura 7 gün öncesine kadar kesilebilir. Geçmişe dönük kesilen faturalarda 7 gün kuralı aşıldıysa, özel usulsüzlük cezası uygulanır. Bu da %10’luk bir orana tabidir. Ceza almamak için faturalar düzenli ve belirtilen süre içerisinde kesilmelidir.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;