e-Fatura Sorgulama Nasıl Yapılır? E-Arşiv Sorgulama Nasıl Yapılır?

2024-03-13T13:50:51

E-fatura ve e-Arşiv Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Fatura, her alışveriş işleminden sonra oluşturulması gereken bir belgedir. Fatura sayesinde alıcı ve satıcı taraflar yaptıkları işleme ait detayları kolayca görürler böylece oluşabilecek aksaklıklar önlenmiş olur. Günümüzde neredeyse her alanda görülen dijitalleşme ve elektronik ortama taşınma hareketi muhasebe sektöründe de görülür. e Fatura ve e-Arşiv fatura da dijitalleşme hareketi sayesinde tüketicilerin hayatlarında yerini almış elektronik faturalama uygulamalarıdır.

e-Fatura yani elektronik fatura, fiziksel fatura belgesinin elektronik versiyonudur. Tamamen dijital olarak elektronik ortamlarda oluşturulur ve kullanılır. Baskı ve kağıt masrafı olmadığından daha ekonomiktir. Oluşturulan fatura elektronik olduğundan, posta ya da kargolama masraflarına da gerek kalmaz. e-Arşiv fatura ise oluşturulmuş olan elektronik faturaların dijital sistemler bünyesinde saklanıp muhafaza edilmesidir. Faturaların yer kaplamaması ve muhafaza edildikleri yerde herhangi bir zarar görmemesi nedeniyle yaygın olarak kullanılan teknolojik bir muhasebe çözümüdür. Siz de on binlerce işletme sahibi gibi muhasebe programınız için Logo İşbaşı’nı tercih edebilirsiniz. Ücretsiz deneyin

Fatura Sorgulama Nedir?

Her türlü alışveriş işleminden sonra oluşturulan fatura belgeleri alıcı ve satıcı taraflara dair detaylı bilgiler sunar. Aynı zamanda satışı yapılan mal ya da hizmete dair bilgiler de taşır. Satış işleminin yasal bir düzlemde değerlendirilebilmesi için olmazsa olmaz olan fatura belgelerinin taşıdığı bir diğer bilgi de satışa tabi tutulan hizmet veya malın tabi olduğu veri türleri ve dilimleridir. Bu tür önemli bilgiler içeren faturaların sorgulanması gerekebilir. Fatura sorgulama en temel anlatımı ile bir faturanın doğruluğunu teyit etmek olarak açıklanabilir.

Faturalar yapıları gereği alışveriş işlemine dair birçok farklı bilgi taşır. Bu bilgiler doğrultusunda satış işleminin yasalara, vergilendirme hususlarına uygun olduğu anlaşılabilir. Faturada eksik bilgileri bulunan bir satış işlemi yasal pürüzlere yol açabilir. Fatura düzenlenmeden gerçekleştirilen alışveriş işlemleri de söz konusu tutarların vergilere tabi tutulmasını engelleyebilir ve bu durum vergi kaçakçılığı durumuna sebep verebilir. Bu nedenle fatura düzenlemek ve fatura sorgulama yapmak her sektörde kritik öneme sahiptir. Otomasyon sistemler üzerinde faaliyet gösteren internet tabanlı uygulamalar ile fatura sorgulama işlemleri fatura türüne göre fark etmeksizin kısa süre içerisinde tamamlanabilir

Fatura Sorgulama Nasıl Yapılır?

Kullanıcılar fatura sorgulama nasıl yapılır sorusuna cevap arar. Fatura sorgulama işleminin nasıl yapılacağı fatura türüne göre değişiklik gösterebilir. Günümüzde belirli faturaların sorgulanabilmesi için yaygın olarak kullanılan uygulamalar bulunur. e-Arşiv Fatura ve e-Fatura gibi elektronik belgelerin sorgulanması için de ebelge.gib.gov.tr web sitesi kullanılabilir.

Bu web sitesi üzerinden herhangi bir e-Fatura elektronik belgesini sorgulamak mümkündür. Sisteme giriş yaptıktan sonra T.C. kimlik numarası ya da vergi kimlik numarası fatura sorgulama işlemi yapabilmek için yeterlidir. Bu sistem üzerinden kişi ya da kurumlar e-Fatura elektronik belgelerini kısa süre içerisinde ücretsiz bir şekilde sorgulayabilirsiniz. ebelge.gib.gov.tr web sitesi üzerinden aynı zamanda e-Arşiv Fatura belgelerini de sorgulamak mümkündür. Her iki elektronik belge için de sorgulama işlemi yaparken mükellef taraflara ait bilgilerin doğru ve eksiksiz girildiğinden emin olmak gerekir. Aksi takdirde tutarlı bir sorgulama yapmak mümkün olmayabilir. Sisteme sorgulama için girişi yapılması gereken fatura numarasının da dikkatle girilmesi önem taşır.

E-Fatura Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Elektronik faturalar internet bağlantısı olan herhangi bir cihazdan görüntülenebiliyor. Zamandan ve mekandan bağımsız olarak kullanılabiliyor olması da elektronik faturaların bir diğer avantajı. e-Fatura sorgulaması yapabilmek için aşağıdaki adımlar izlenebilir:

  • efatura.gov.tr’ adresine giriş yapılır. Burası Gelir İdaresi Başkanlığına ait olan, elektronik faturaya ait işlemlerin yapıldığı bir internet sitesidir. İnternet bağlantısı olan telefon, bilgisayar veya tablet gibi cihazlar kullanılarak erişilebilir.
  • Giriş yapıldıktan sonra, ekranda Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının istendiği bir alan belirir. Bu alana ilgili kişinin TCKN numarası doğru ve eksiksiz bir şekilde girilir. Bu adımdan sonra sisteme giriş yapılmış olur ve elektronik faturalar görüntülenebilir.

E-Arşiv Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Elektronik faturaların muhafaza edilip hasar görmeden saklanılmasına olanak sağlayan e-Arşiv uygulamasına zamandan ve mekandan bağımsız olarak internet bağlantısıyla erişilebilir. Öncelikle ‘efatura.gov.tr’ adresine gidilerek gerekli alanlara fatura numarası ya da firma adı yazılır. Bu adımdan sonra e-Arşiv faturalar kolayca görüntülenebilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Sorgulamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

e-Fatura ve e-Arşiv faturaların sorgulaması yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Bu hususlar işlemlerin kolayca halledilebilmesi ve herhangi bir aksaklık çıkmaması için önem taşır.

  • Sorgulanmak istenilen faturanıne-Arşiv kapsamında düzenlenmiş olup olmadığı kontrol edilir.
  • Faturayı düzenleyen mükellefin e-Arşiv fatura düzenleme yetkisi olup olmadığı kontrol edilmelidir. e-Arşiv fatura düzenleme yetkisi bulunana mükellefler listesine ‘ebelge.gib.gov.tr’ adresinden ulaşılabilir.
  • Web sitesindeki belirlenmiş alanlara fatura mükellefinin Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası veya kimlik numarasının doğru yazılıp yazılmadığı kontrol edilir.
  • İnternet sitesindeki gerekli alanlara fatura numarasının doğru ve eksiksiz bir şekilde girilip girilmediği kontrol edilir.
  • Faturada yer alan ‘ödenecek tutar’, ‘genel toplam’ ya da ‘toplam tutar’ alanları kontrol edilir. Karşılaştırılan her iki faturada da bu alanlardaki rakamların birbiriyle tamamen aynı olması gereklidir, sayıların bütün haneleri kontrol edilmelidir.
  • Fatura üzerinde yer alan ve fatura için belirleyici bir rol oynayan, karmaşık bir dizi harf ve sayılardan oluşan güvenlik kodu ilgili alan doğru ve eksiksiz bir şekilde dikkatlice girilmelidir.

Yukarıdaki adımlar takip edildiği sürece e-Fatura ve e-Arşiv fatura son derece kolay bir şekilde sorgulanabilir.

Siz de cari hesap programı Logo İşbaşı’nın alanında uzman danışanların ücretsiz desteği ile e-Faturaya geçiş yapabilir, faturalarınızı hızlı ve kolayca anında gönderebilirsiniz. Üstelik aylık 175 kontöre kadar kullanım da HEDİYE!

E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Doğrulama

e-Fatura ya da e-Arşiv fatura sorgulama işlemlerinden sonra doğrulama kısmına geçilebilir. e-Arşiv fatura ve e-Fatura doğrulama işlemi oluşturulan elektronik fatura yanıtı XML’inin doğru olup olmadığını kontrol etmek içindir. Sorgulama işlemi bitirildikten sonra kullanıcılar ekranda beliren ‘Doğrula’ butonuna tıklayarak doğrulama işlemine geçebilirler. Butona tıklandığı takdirde iki farklı sonuç ekranda belirebilir:

  • Mali Mühür Doğrulandı: Bu mesaj alındığında faturanın oluşturulma tarihinden bu yana hiçbir değişiklik geçirmediği anlaşılır. ‘Sertifika Bilgileri’ bölümüne tıklanıldıktan sonra elektronik imza ve mali mühür sertifikası bilgilerine erişilebilir.
  • Mali Mühür Geçersiz: Bu mesaj fatura oluşturulduktan sonra değişikliğe uğramış demektir. Yapılan düzenlemeler nedeniyle fatura geçersiz sayılabilir. Sonradan yapılan düzenlemeler yazım yanlışları nedeniyle olabilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Nasıl E-Fatura Mükellefi Olunur?

E-Fatura Yanlış Kesilirse Ne Olur?

E-Fatura Kurulumu Nasıl Yapılır?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez