e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?

2022-04-15T16:48:46

e-Fatura ile e-Arşiv Fatura Arasındaki Fark Nelerdir?

Teknolojik gelişmelere paralel olarak birçok resmi işlem elektronik ortama taşımaya başladı ve bu işlemler eskisine göre oldukça kolay bir hal aldı. Özellikle dijital ortamda yapılabilen işlemler sayesinde mükellefler hem ödeme hem de faturalandırma işlemlerini vakitten ve masraftan tasarruf ederek gerçekleştirmesini sağlıyor.

e-Fatura Nedir?

Evrensel boyutta geniş kullanım alanına sahip olan e-fatura sistemi ile tüm kullanıcılarına kolaylıkla e fatura düzenleme imkanı sağlarken bir yandan da mükellefleri birçok masraftan da kurtardı.  İşletmeler fatura kesme işlemleri için kağıt kullanmak, kargolama ve arşivlemek gibi ekstra masraflara örnek olarak verilebilir. Bu sistemle birlikte fatura kesme, gönderme ve arşivleme işlemlerini online ortamda kolaylıkla gerçekleştirebilir hale geldi. Ayrıca eski faturalara anında ulaşılabiliyor olması da bu sistemin sağladığı en önemli kolaylıklardandır. E-Fatura sistemi aslında kağıt fatura ile aynı niteliğe saiptir dolayısıyla hukuka da uygundur. Tüm sağladığı avantajların yanında ekonomik ve doğa dostu olması e-fatura sisteminin hızla yaygınlaşmasına neden olmaktadır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

e-Arşiv Fatura Nedir?

e-Arşiv Fatura da e-Fatura gibi bir elektronik ortamda oluşturulan bir  fatura türüdür. Fakat e-Fatura ile karıştırılmaması gerekmektedir. İnternet aracılığıyla işlemlerini yapan bazı ticari firmaların e arşiv fatura kesmesi kanuni olarak zorunlu tutulmaktadır.

E-arşiv fatura, Vergi Usul Kanununda belirtilen şekil ve içerik usullerine uygun ve dijital ortamda hazırlanır. E-arşiv fatura kağıt üzerinde düzenlenen fatura ile aynı özelliklere sahiptir. Dijital ortamda oluşturulan bu belge paylaşabileceği gibi bir diğer nüshası saklanıp, arşivlenebilir.

Kısaca e-Faturayı kağıt faturanın karşı tarafa elektronik ortamda iletilmesi, e-arşiv faturayı ise e-Faturaya geçen bir işletmenin vergi mükellefi olmayan veya e-faturaya henüz geçmemiş mükellefe kesilen fatura olarak tanımlayabiliriz.

Kullanan on kişiden dokuzunun tercih ettiği online ön muhasebe Logo İşbaşı ile saniyeler içinde fatura, e-faturalarınız dijital ortamda ek bir ücret oluşturmadan sizin için arşivlenir.

E-Fatura ile e-Arşiv Fatura Arasındaki Fark Nedir?

  • E-Fatura kesmenin ana şartı alıcının ve göndericinin e-Fatura kullanıcısı olmasıdır. e-Fatura kullanıcısı olmayanlara ise kağıt veya e-Arşiv Faturası kesilir.
  • e-Arşiv Faturanın kesmenin ilk şartı e-Fatura kullanıcısı olmaktır. e-Arşiv Faturanın ise alıcının ya e-Fatura mükellefi olması veya kâğıt fatura kullanıcısı olması gerekir.
  • E-Fatura şeklinde oluşturulan fatura Gelir İdaresi Başkanlığı tarafındanalıcıya iletilirken, e-Arşiv Fatura ise GİB aracılığıyla iletilemez.
  • E-Fatura yalnızca dijital ortamda oluşturulup alıcıya iletilir. Fakat e-ArşivFatura hem dijital ortamda hem de kâğıt fatura halinde çıktısı alınarak müşteriyeiletilebilir.

e-Faturanın Avantajları Nelerdir?

  • İşletmenizin maliyetini azaltır.
  • Faturanız elektronik ortamda hazırlanır, gönderilir ve arşivlenir.
  • Kâğıt fatura bastırmanıza gerek kalmaz, e-faturanız anında müşterinizeiletilir ve arşivleme işleminden kurtulmuş olursunuz.
  • Faturanızın kaybolma riski ortadan kalkar.
  • Çevre dostu ve tasarrufludur.
  • İşleriniz aksamaz, zamandan tasarruf edersiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Fatura Nasıl Kesilir?
İade Faturası Nasıl Kesilir?
Serbest Meslek Makbuzu ve Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez