Vergi Levhası Nedir ve Nasıl Alınır?

2024-02-21T09:43:57

Vergi dilimlerini ve kazanç bilgilerini detaylıca gösteren vergi levhası günümüzde bazı gruplar için zorunlu olduğu gibi aynı zamanda birçok işlem esnasında talep edilir. Kolay ve basit işlemlerle alınabilen vergi levhasının mükellefler tarafından bulunmaması durumunda ise usulsüzlük cezası uygulanır.

Vergi Levhası Nedir?

Vergi levhası mükellefin kazancını ve tabi tutulduğu vergi dilimlerini bildiren belgeye verilen isimdir. Bu belge Maliye Bakanlığı tarafından her bir mükellef için senelik olarak oluşturulur. Mükelleflerin vergi levhasını asmak zorunda olduğu yaygın bir kanıdır. Günümüzde mükellefler vergi levhasını görünür bir yere asmak zorunda değildir.

Vergi Levhası Ne İşe Yarar?

Vergi levhası bir mükellefin ne kadar kazandığını ve ne kadar vergi ödediğini net bir şekilde gösterir. Vergi levhası birçok işlemde talep edilen belgeler arasında yer alır. Bu belge sayesinde mükellef kazancını belgeleyebilir, vergiye tabi tutulduğunu ispat ederek kazancının yasal olduğunu kanıtlayabilir.

Vergi Levhası Kimlere Verilir?

Vergi levhası alması gereken gruplar tabi tutuldukları vergi çeşidine göre değişiklik gösterir.

Gelir vergisine tabi tutulan ve:

● Ticari kazanç elde edenler,

● Zirai kazanç elde edenler,

● Serbest meslek erbabı ve adi ortaklık, kolektif ve adi komandit işletmelerinde ortak statüsünde olanlara vergi levhası verilir.

Kurumlar vergisine tabi tutulan:

● Anonim şirketler,

● Limited şirketler,

● Eshamlı komandit şirketler vergi levhası alabilir.

Vergi Levhasında Hangi Bilgiler Yer Alır?

Vergi levhasına yer alan bilgiler şu şekildedir:

● Mükellefin adı ve soyadı

● Mükellefin ticaret unvanı

● Mükellefin bağlı olduğu vergi dairesinin tasdik yeri

● Mükellefin bağlı olduğu vergi dairesi

● Mükellefin tabi tutulduğu vergi türü

● Beyan edilen matrah ve bu matrahın takvim yılının tahakkuk vergisi

● Mükellefin işyeri adresi

● Mükellefe ait vergi sicil numarası

Vergi Levhası Almak İçin Nereye Başvurulur?

Yeminli mali müşavir ve bağlı olunan Esnaf ve Sanatkârlar Odası üzerinden vergi levhası alınabilir. İnternet üzerinden vergi levhası alacak mükellefler Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesini kullanmalıdır.

Vergi Levhası Nasıl Alınır?

Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden vergi levhası almak için:

● Web sitesine giriş yaptıktan sonra ‘İnternet Vergi Dairesi’ seçilir.

● Gerekli bilgilerle giriş yapıldıktan sonra ‘Sorgulama’ butonuna tıklanır.

● ‘Vergi Levhası Bilgileri’ seçeneği tıklanır.

● Gelir vergisi mükellefi olanlar, Mükellef Vergi Kimlik Numarası ve T.C. kimlik numarasını birlikte girmelidir. Kurumlar vergisi mükellefi olanlar Şirket Vergi Kimlik Numarası girmelidir. Kurumlar vergisi ödeyenler T.C. kimlik numarası alanını boş bırakır.

● Bilgiler girildikten sonra ‘Vergi Levhası Oluştur’ butonuna tıklanır ve vergi levhası oluşturulur. Bu belge yazdırılabilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, gelir-gider takibi ve stok takibinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aklınıza takılan soruları sorabileceğiniz uzmanlarımız ve işletmenize özel çözümler sayesinde tek bir yerden tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Vergi Levhası Onaylama Nasıl Yapılıyor?

Vergi levhası için yapılan başvuru değerlendirildikten sonra Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından onaylanır. Gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olup faaliyete yeni başlayan yükümlülerin vergi levhası 1 ay içerisinde onaylanır.

Vergi Levhası Sorgulama Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden vergi levhası sorgulama yapmak için:

● intvrg.gib.gov.tr adresinden ‘Sorgulayacak Kişinin Bilgileri’ bölümüne sorgulayanın T.C. kimlik ya da vergi numarası yazılır.

● İşyerinin faaliyet gösterdiği il ve bağlı olduğu vergi dairesi seçilir.

● ‘Sorgula’ butonuna tıklanır. e-Devlet üzerinden sorgulama yapmak için Gelir İdaresi Başkanlığı kurumunun ‘e-Vergi Levhası Sorgulama’ hizmeti seçilir ve gerekli bilgiler girilerek vergi levhası sorgulanır.

Şahıs Şirketi Vergi Levhası Kaç Günde Çıkar?

Gelir ya da kurumlar vergisine tabi mükelleflerin vergi levhası 1 ay içerisinde çıkar. Şahıs şirketleri ise kuruldukları gün içerisinde vergi levhası alabilirler.

Vergi Levhası Kaç Günde Çıkar 2024?

Vergi levhası başvurudan sonra 1 ay içerisinde çıkar ve mükellef tarafından alınabilir.

Vergi Levhası Ne Kadar Tutar 2024?

Vergi levhasının toplam masrafı başvuran kişinin statüsüne, kurumun durumuna göre değişiklik gösterir. Örneğin şahıs şirketleri için çıkarılan vergi levhasında maliyetler daha az olabilirken limited ya da anonim şirketlerinde bu rakam değişiklik gösterebilir.

Vergi Levhasının Gerçek Olduğunu Nasıl Anlarız?

Vergi levhasının gerçek olup olmadığını tespit etmek için sorgulama işlemi yapılmalıdır. Vergi levhası sorgulama hem Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden hem de e-Devlet üzerinden yapılabilir. intvrg.gib.gov.tr ya da turkiye.gov.tr adresinden vergi levhası sorgulanabilir.

Basit Usulde Vergi Levhası Nasıl Alınır?

Basit usulde vergi levhası almak isteyen mükellefler İnteraktif Vergi Dairesi’ni kullanmalıdır. İnteraktif Vergi Dairesi’ne ivd.gib.gov.tr adresinden ulaşılabilir. Basit usul mükellefleri bu web sitesi üzerinden kendileri, serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ya da yeminli mali müşavir üzerinden alabilir.

Şahıs Şirketleri Ne Kadar Vergi Öder 2024?

Şahıs şirketleri şu dilimlerde vergi öder:

2024 yılı için gelir vergisi dilimleri şu şekildedir:

110 bin TL’ye kadar: %15

230 bin TL’nin 110 bin TL’si için 10.500 TL ve fazlası için: %20

580 bin TL’nin 230 bin TL’si için 135.00 TL ve fazlası için: %27

3.000.000 TL’nin 580 bin TL’si için 135.000 TL ve fazlası için: %35

3.000.000 TL’den fazlasının 3.000.000 TL’si için 982.000 TL ve fazlası için: %40

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Vergi Dilimi Nedir? Güncel Vergi Dilimi Nasıl Hesaplanır?
Geçici Vergi Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez