Vergi Levhası Sorgulama Nasıl Yapılır?

2024-10-14T14:17:22

Vergi Levhası: Vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren şekil ve içeriği Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen belgedir. Vergi levhası zamanla işverenler tarafından sorgulanmak istenir. Bu sorgulama nasıl yapılır ve aşamaları nelerdir sorularının cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Vergi Levhası Nasıl Alınır?

Vergi mükellefleri öncelikle bazı prosedürleri yerine getirerek bir vergi levhası sahibi olurlar. Bu kişi veya kurumlar, vergi diliminde işveren olduklarında bu işlemleri uygulamak zorundadır. Vergi mükellefleri tarafından verilen beyannameler doğrultusunda Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından beyannamedeki bilgilere göre bir vergi levhası oluşturur. Gelir İdaresi tarafından oluşturulan bu belge vergi levhasıdır ve vergi mükellefinin vergi dairesi hesabına aktarılır.

Vergi Levhası Sorgulama

Vergi levhası sahibi işverenler vergi levhasına dair detaylara erişmek için zaman zaman sorgulama yapma gereği duyarlar. Vergi levhası sorgulamak aslında oldukça kolaydır. Doğru adımlar takip edildiğinde vergi levhası sahipleri sorgulamalarını kolaylıkla yapabilirler. Bu ihtiyaç doğduğunda yanlış hamlelerle süreci uzatmamak için yapılması gerekenler aşağıdadır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Gelir İdaresi Başkanlığı Vergi Levhası Sorgulama

İnternet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı’nın vergi levhası sorgulama sayfasından bu işlemi yapmak oldukça kolaydır.Mükellef kişiler,  www.gib.gov.tr adresinden önce yardım ve kaynaklar bölümüne, ardından dilekçematik bölümüne daha sonrasında ise vergi levhası bölümüne tıklayarak açılan sayfadan vergi levhası sorgulaması yapabilirler.

Bu sayfada, Mükellefin adı soyadı, gerçek kişiler için Tc kimlik numarası ve tüzel kişiler için vergi kimlik numarası gibi bilgiler gerekmektedir. Bağlı bulunduğu vergi dairesi, iş adresi, takvim yılı, beyan olunan matrah ve tahakkuk eden vergi  gibi istenilen alanlar eksiksiz doldurulduğunda vergi levhası sorgulaması yapılır. Tüm veriler doğru olarak girildikten sonra kuruma ait son 3 yıla ait verdiği levhalarının listesi ekrana gelir. Ekrana gelen listeden istenilen yıla ait olan vergi levhasını seçerek görüntüleme yapılabilir.

Vergi Levhası Sorgulama

Hazine ve Maliye Bakanlığı bazı özel şirketler ve kamu kuruluşları için bir onay kodu izni vererek, bu bazı özel şirketlerin ve kamu kurumlarının vergi levhasının üzerinde vergi levhasının doğruluğunu ve geçerliliğini belirten bir doğrulama kodu ile sorgulama yapması imkanı sunmuştur. Bu sunulan hizmetten yararlanan kurumlar vergi levhalarının üzerinde bulunan onay kodu ile sorgu yapabilirler. Bu sorgulama ile vergi levhası mükellefleri vergi levhasının hala faaliyette olup olmadığına ait sorgulama yapabilmektedirler.

On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için yıllık 1000 kontör HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçebilirsiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Geçici Vergi Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Vergi Dilimi Nedir?Güncel Vergi Dilimi Nasıl Hesaplanır?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez