E-Vergi Levhası Nasıl Sorgulanır?

2024-10-14T14:20:41

Vergi levhası bir işletmenin olmazsa olmazıdır. Vergiye tabi olan kazanç tutarını ve buna karşılık gelen vergi miktarını belirten bu belgeye işletmelerin sahip olması zorunludur. Önceleri vergi levhasının işletme içinde rahatça okunabilir bir şekilde duvara asılmış olması zorunluluğu vardı ancak 2011 yılında yapılan yasa değişikliği ile bu kural kaldırıldı. Yalnız yine de sorumlu işletmelerin vergi levhalarını bulundurmaları gerekiyor. Ayrıca artık levha sorgulamalarını herkes internet üzerinden yapabiliyor. Bu tür e-vergi levhası sorgulaması için izlemeniz gereken adımlar oldukça basit.

e-Vergi Levhası Nedir?

e-Vergi levhası yani elektronik vergi levhası, bütün vergi yükümlülerinin bulundurması gereken vergi levhası belgesinin elektronik versiyonudur. Fiziksel vergi levhası belgesinden farklı olarak dijital ortamlarda elektronik sistemler kullanılarak oluşturulur. Kendine has çok sayıda avantajı ve kolaylığı bulunur. Fiziksel vergi levhası belgelerinin içerdiği bütün bilgileri elektronik vergi levhası belgeleri de içerir.

e-Vergi Levhası Ne İşe Yarar?

Elektronik vergi levhası çok sayıda avantajı ve kolaylığı bulunan bir belge sistemidir. Elektronik vergi levhası sayesine vergi yükümlüleri vergi levhası belgelerini diledikleri alıcıya kolayca gönderebilirler. Vergi ödemekle yükümlü olan kişi ya da şirketlere ait temel bilgileri içeren bu belgeler, vergi ödendiğinin bir kanıtı olarak kullanılabilir. Ayrıca bakanlıklar tarafından yapılan kontrollerde kişi ya da şirketlerin denetimlerden daha kolay ve zahmetsiz bir şekilde geçilmesi bu belgenin elektronik olması sayesinde mümkün olur.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

e-Vergi Levhasının Avantajları Nelerdir?

  • Kağıt baskı maliyetlerini sıfıra indirir. Fiziksel vergi levhaları kağıtlara basılır ve bu şekilde kullanılır. Bu durum kağıt masrafı, mürekkep masrafı gibi ek kalemleri de beraberinde getirir. e-Vergi levhası sayesinde bütün bu masraflar sıfıra indirilmiş olur. Elektronik vergi levhası dijital sistemler üzerinden elektronik olarak oluşturulur.
  • Saklaması ve muhafaza etmesi kolaydır. Fiziksel vergi levhalarının saklanması ve doğru şekilde korunması gerekir. Zamanla fiziksel vergi levhaları hasar alabilir ve kullanılamaz hale gelebilirler. Elektronik vergi levhalarında böyle bir durum söz konusu olmaz. Elektronik ortamda oluşturulmuş bu belgeler istenilen süre boyunca hiçbir hasar almadan saklanabilir.
  • Kullanımı fiziksel versiyonuna nazaran daha kolay olur. Fiziksel vergi levhalarının saklanması ve doğru şekilde korunması gerekir. Zamanla fiziksel vergi levhaları hasar alabilir ve kullanılamaz hale gelebilirler. Elektronik vergi levhalarında böyle bir durum söz konusu olmaz. Elektronik ortamda oluşturulmuş bu belgeler istenilen süre boyunca hiçbir hasar almadan saklanabilir.

    Vergi Levhası Sorumluluğu

    Vergi levhasının duvara asılı olması kuralı kaldırılmış olsa da bu konuda bir kısıtlama da yok. İsteyen vergi mükellefleri vergi levhalarını işletmelerine asabilirler. Yalnızca bu belgenin bulundurulması ve yetkililerce talep edildiğinde ibraz edebilmesi gerekir. Vergi levhası sahibi olması zorunlu işletme sahiplerinin bu kurala uymaması halinde Vergi Usul Kanunu’na göre cezalandırılması söz konusudur.

    E-Vergi Levhası  Nasıl Sorgulanır?

    Hizmet aldığınız ya da alışveriş yaptığınız bir işyerinin vergi levhasını internet üzerinden sorgulayabilirsiniz. E-vergi levhası sorgulaması işlemi ile vergi dairesine gitme zorunluluğu olmadan, istediğiniz iş yerinin bilgilerine ve vergi durumuna kolaylıkla ulaşmanız mümkün demektir bu. Elektronik vergi levhası sorgulama yapabilmek için 2 yöntem bulunur  E-Devlet (turkiye.gov.tr) ve Gelir İdaresi Başkanlığı (gib.gov.tr). 

    • E-Devlet Üzerinden Vergi Levhası Sorgulama

    E-devlet kapısı hizmeti ile birçok farklı işlem ve sorgulama gerçekleştirebildiğiniz gibi vergi levhası için sorgulama yapmak da mümkün. Öncelikle elbette sisteme giriş yapmanız gerekir. T.C. kimlik numaranız ve PTT şubelerinden edinebileceğiniz şifreniz ile giriş işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı kısmına bağlı e-Vergi Levhası Sorgulama kısmına tıklamanızın ardından sistem sizden sorgulamak istediğiniz iş yeri sahibinin vergi kimlik numarasını ya da T.C. kimlik numarası bilgilerinden birini isteyecektir.  Ayrıca hangi ilde bulunduğu ve hangi vergi dairesine bağlı olduğu gibi soruları da cevapladıktan sonra sorgulama işlemine geçebilirsiniz. Bu şekilde sorguladığınız kişi ya da işletmenin vergi numarasını kontrol edebilir, mükellef kişi olup olmadığını görebilir ve unvanını öğrenebilirsiniz.

    • Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Üzerinden E-vergi Levhası Sorgulama

    Yeni düzenlemelerden sonra Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden özel kişilerin de sorgulama yapması mümkün. İşletmeler bu servis ile ellerindeki vergi levhasının güncelliğini de kontrol edebiliyorlar. Buradan faydalanıldığında vergi levhalarının güncel olmadığı ortaya çıkarsa işletme sorumlusuna mesaj yoluyla haber veriliyor ve istemesi durumunda e-vergi levhası hazırlanıp teslim ediliyor.

    Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 1000 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

    Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

    14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

    Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

    Vergi Levhası Nedir ve Nasıl Alınır?
    Geçici Vergi Nedir? Nasıl Hesaplanır?
    Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?
  • 14 gün ücretsiz deneyin
    Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
    Kredi Kartı Gerekmez