Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?

2024-03-12T15:02:46

Gelir Vergisi Nedir?

Gelir vergisi bir kişiye ait toplam gelirin vergilendirilmesini sağlayan bir vergi çeşididir. Sadece gerçek kişiler gelir vergisi ödemekle yükümlüdür. Gelir vergisi gelir sahibinin bir yıl içerisinde elde ettiği toplam gelir üzerinden hesaplanır. Farklı gelir vergisi dilimleri bulunur. Gelir vergisi hesaplamaları yaparken, söz konusu ücret hangi vergi diliminde yer alıyorsa, o dilimin vergi oranı yüzdesel olarak hesaplanır ve ödemesi gelir vergisi beyannamesi verilerek gerçekleştirilir.

Gelir Vergisi Ne Zaman Ödenir?

Gelir vergisi ödemesi yapma dönemi, ödemesi yapılacak gelirin türüne göre değişiklik gösterir. Söz konusu gelir basit usulde tespit edilebilir ticari kazançlardan oluşmuyorsa ilk taksit Mart ayının sonunda, ikinci taksit de Temmuz ayının sonunda ödenmelidir. Vergi ödemesi yapılacak olan gelir basit usulde tespit edilen kazançlardan oluşuyorsa ilk taksit Şubat ayının sonunda, ikinci taksit ise Haziran ayının sonuna kadar ödenmelidir.

Gelir Vergisi Beyannamesi Ne Zaman Verilir?

Gelir vergisi beyannamesi her yılın Mart ayının 25. gününe kadar verilmelidir. Gelir vergisine tabi olan kişiler bağlı oldukları vergi dairelerine gelir vergisi beyannamelerini teslim edebilir. Gelir vergisi beyannamesine ilgili bakanlığın web sitesi üzerinden ulaşılabilir. Gelir vergisi beyannamesinde gelir sahibine, türüne ve vergi dilimine dair detaylı bilgiler yer alır. Gelir vergisi beyannamesi verildikten sonra kişi vergilerini ödemeye başlayabilir.

2024 Gelir Vergi Dilimleri Nasıl Hesaplanır?

2024 yılı için gelir vergisi dilimleri şu şekildedir:

110 bin TL’ye kadar: %15

230 bin TL’nin 110 bin TL’si için 10.500 TL ve fazlası için: %20

580 bin TL’nin 230 bin TL’si için 135.00 TL ve fazlası için: %27

3.000.000 TL’nin 580 bin TL’si için 135.000 TL ve fazlası için: %35

3.000.000 TL’den fazlasının 3.000.000 TL’si için 982.000 TL ve fazlası için: %40

Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Gelir vergisinin hesaplanması, gelirin ait olduğu vergi diliminin belirttiği oranın hesaplanması şeklinde işler.

Bir ayda 8.000, bir yılda 96.000 TL gelir elde eden bir kişi için gelir vergisi hesaplaması şu şekilde yapılır:

Söz konusu işçi bir yılda 96.000 TL gelir elde ederek %15’i hesaplanarak 14.400 TL vergisi ödenir.

Gelirin Unsurları Nelerdir?

Gelir Vergisi Kanunu’na göre gelir vergisi unsurları şu şekildedir:

● Gayrimenkul sermaye iratları (İrat gelir getiren mülk anlamına gelir.)

● Zirai kazançlar

● Ticari kazançlar

● Serbest meslek kazançları

● Menkul sermaye iratları

● Diğer kazanç ve iratlar.

● Ücretler

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Kimler Gelir Vergisi Mükellefidir?

Gelir vergisi mükellefleri dar ve tam olmak üzere ikiye ayrılır. Tam mükellefiyet şartları şu şekildedir:

● İkamtgâhı Türkiye’de yer alanlar

● Bir yıl içerisinde Türkiye sınırları dahilinde altı aydan fazla oturanlar

● Yurtdışında oturan fakat ticari faaliyetlerini Türkiye’de yürütmek isteyenler Türkiye’de yaşamayan fakat Türkiye’de 6 aydan kısa sürede bulunan gerçek kişiler dar mükellef kategorisinde yer alır. Dar mükellefler sadece Türkiye’de elde ettikleri gelir üzerinden vergi öder.

Gelir Vergisi Beyannamesi Nedir?

Gelir vergisi beyannamesi gelir vergisine dair detayların yer aldığı ve verginin tarh edilebilmesi için gerekli olan belgedir. Tarh etmek vergilendirmek anlamına gelir. Gelir vergisi ödemekle yükümlü olan gerçek kişiler Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden gelir vergisi beyannamesine ulaşabilir. Sonrasında doldurulan gelir vergisi beyannamesi kişinin bağlı olduğu vergi dairesine teslim edilmelidir. Gerçek kişiler gelir vergisi beyannamesi belgesini her yılın Mart ayının 25. gününün akşamına kadar teslim etmelidir.

Gelir Vergisi İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

– Gelir Vergisi Nereye Ödenir?

Gelir vergisi gelir sahibinin bağlı çalıştığı vergi dairesine ödenebilir. Gelir vergisi mükellefi ikametgâhının bulunduğu bölgedeki vergi dairesine de ödemesini yapabilir. Aynı zamanda anlaşmalı bankalar üzerinden de gelir vergisi ödemesi yapılabilir. Her yılın Mart ayının 25. gününe kadar verilecek olan gelir vergisi beyannamesi teslim edildikten sonra, gelir sahibi vergi ödemelerini gerçekleştirmeye başlayabilir.

– Gelir Vergisi Taksitle Ödenebilir Mi?

Gelir vergisi bir yıl içerisinde iki farklı taksit şeklinde ödenebilir. Bu taksit dönemleri söz konusu gelirin türüne göre değişiklik gösterir. Söz konusu gelir basit usulde tespit edilebilir ticari kazançlardan oluşuyorsa ilk taksit Şubat ayında, ikinci taksit Haziran ayında ödenir. Eğer gelir basit usulde tespit edilebilir ticari kazançlardan oluşmuyorsa ilk taksit Mart ayında, ikinci taksit Temmuz ayında ödenir.

– Serbest Meslek Sahipleri Gelir Vergisi Öder mi?

Serbest meslek sahipleri de gelir vergisi öder. Serbest meslek yaparak gelir elde eden kişiler gerçek kişi statüsünde sayılır ve elde ettikleri gelir de meslek kazancı statüsündedir. Bu nedenle serbest meslek erbaplarının da gelir vergisi ödemesi gerekir.

On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçebilirsiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Kurumlar Vergisi Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Vergi matrahı nedir?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Nedir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez