İnternetten alışveriş son yıllarda hiç olmadığı kadar artmış durumda. Ürün
ve hizmet sayısının fazla olması, uygun fiyatlar ve teslimat süreci gibi çok
sayıda faktör bu artmanın sebeplerine gerekçe olarak verilebilir. Artışın bir
sonucu olarak, günümüzde çok sayıda satıcı internet üzerinden satış yapmayı tercih eder durumdadır.
İnternet üzerinden yapılan her alışveriş sonucu fatura adı verilen bir belge oluşturulur. Bu belge içerisinde satıcıya ve müşteriye ait olan bilgiler bulunur. Ayrıca bu belge satın alınan mal hakkında detaylı bilgi
de içerir. Fatura belgesi, kağıt ortamında basılarak kullanılabilir. Kağıt
formundaki fatura müşteriye teslimat sırasında ulaştırılır. Çoğu belgede olduğu gibi faturanın da elektronik bir versiyonu vardır. Elektronik faturaya e-fatura adı verilir. e Fatura, müşteri satın alım yaptığında e-mail gibi basit bir yolla müşteriye ulaştırılır.
Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e faturave e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, gelir-gider takibi ve stok takibinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aklınıza takılan soruları sorabileceğiniz uzmanlarımız ve işletmenize özel çözümler sayesinde tek bir yerden tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
e-Ticarette Faturalama Süreci Nasıl İlerler?
İnternet satışlarında fatura oluşturmak son derece önemli ve gerekli bir adımdır. Faturalar, alıcı ve satıcı arasında oluşabilecek herhangi bir anlaşmazlık durumunda yapılan alışveriş işlemini kanıtlar niteliktedir. Fatura içerisinde alıcıya, satıcıya ve satın alma işlemine ait detaylı bilgiler bulunur. e Ticaret sistemiyle yapılan alışverişler için fatura kesme süreci şu şekilde ilerler:
- İlk olarak İnteraktif Vergi Dairesi sistemine giriş yapılır.
- Sisteme giriş yapıldıktan sonra Arşiv Portal bölümüne geçilir.
- Sonrasında ekranın sol kısmında yer alan ‘Belge İşlemleri’ kısmına girilir ve ‘Fatura Oluştur’ bölümü seçilir.
- Açılan sekmede boş olan alanlar eksiksiz bir şekilde doldurulur.
- Alıcı ve satılan mal veya hizmete ait bilgiler eklenir.
- Tüm bunları yaptıktan sonra, aşağıda ‘Toplam’ bölümü oluşur. Burada girilen sayıların toplam miktarı görülür. Bu kısım dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir.
- ‘Oluştur’ butonuna basılır ve fatura oluşturulmuş olur.
- Oluşturulan e-fatura, ilk aşamada taslak olarak kaydedilir. Taslağı da dikkatli bir şekilde kontrol ettikten sonra, faturada yanlışlık yoksa onaylanır.
- İşlemi onaylamak için GİB İmza butonuna basılır.
- Bu işlem sonrasında cep telefonuna SMS yoluyla bir kod gönderilir. Bu kodun ekrandaki alana girilmesi gerekir. Kod yazıldıktan sonra onay verilir ve e-fatura kesme işlemi tamamlanmış olur.
e-Ticaret Yapanlar Fatura Kullanmalı Mıdır?
e-Ticaret üzerinden yapılan satışlarda fatura kullanımı son derece önemlidir. Satış işlemleri tamamen uzaktan ilerlediği için satıcı ve alıcı arasında herhangi fiziksel bir iletişim söz konusu olmaz. Bu nedenle, e-ticaret satışlarında olumsuz durumlar oldukça yaygındır. Teslimat süresi ve kargo işlemleri gibi faktörler de işin içerisinde olduğundan, e-ticaret sistemi karmaşık ilerleyen bir süreç haline dönüşebilir. Bu sebeple e-ticarette fatura kullanılması gerekir. İnternet satışı fatura kesme işlemi şu nedenlerden dolayı gereklidir:
- Oluşturulan fatura, oluşabilecek herhangi bir anlaşmazlık durumunda kanıt niteliği taşır.
- Satıcı ve alıcı arasında yapılan ticari işlem belgelenmiş olur. Bu sayede sürecin yasal bir şekilde ilerlemesi kolaylaşmış olur.
- Ortaya çıkabilecek olan yanlış anlaşılmalar önlenmiş olur.
2021 Yılında e-Satışlar İçin e-Fatura Kullanım Zorunluluğu Nedir? e-Ticaret Satışları İçin En Kolay Nasıl Fatura Keserim?
İnternetten satışlar e-fatura zorunluluğu çok sayıda satıcı tarafından merak edilir. Ancak ülkemizdeki kurallara göre her türlü ticarî işlemin sonucu faturalandırılmalıdır. Ancak e-Fatura sistemi zorunluluğu için minimum bir sınır da mevcuttur. Bu zorunluluğunun belirlenmesi için satıcının elde ettiği gelir baz alınır. 2021 yılı için e-fatura kullanım zorunluluğu şu şekildedir:
- Satıcının 2019-2020 yılları arasında elde ettiği ciro 5 milyon liranın altında ise satıcı, e-Fatura uygulamasını gönüllü olarak kullanabilir.
- 2019-2020 yılları arasında satıcının elde ettiği ciro 5 milyonun üzerinde ise satıcı, e-Fatura uygulamasını kullanmak zorundadır.
İnternetten satış yapıyor ve e-fatura kesmek istiyorsanız, muhasebe işlemlerinizi kolaylaştırmak için İşbaşı Logo programlarını hemen deneyebilirsiniz.