Son yıllarda e-dönüşüm hareketi kapsamında çok sayıda işlem elektronik ortamda yapılmakta, çok sayıda belge de dijital ortamda kolayca oluşturulabilmektedir. Muhasebe alanında da pek çok belge ve işlem dijital ortamda yapılabilir haldedir. Her türlü ticari işlem sonucu oluşturulması gerekli olan faturalar da bu belgeler arasındadır. Günümüzde, faturaların büyük bir kısmı firmalara tarafından kullanılan özel programlar sayesinde elektronik ortamda dijital bir şekilde oluşturulur. E Fatura adı verilen bu sistemin kendine özgü pek çok avantajı mevcuttur. Bu nedenle e-faturaya geçiş işlemleri son yıllarda hiç olmadığı kadar artmış durumdadır.
E-Fatura Nedir?
E-Fatura yani elektronik fatura, herhangi bir alım veya satım işleminin sonucunda ortaya çıkan fatura belgelerinin elektronik versiyonudur. Klasik kağıda basılan faturalama yöntemine nazaran çok daha yenilikçi, modern ve hızlı bir faturalama yöntemidir. Basım maliyetleri ve zaman tasarrufu açısından oldukça verimli bir faturalama deneyimi sunar. Faturalar, elektronik ortamda depolandığından, herhangi bir veri kaybının da önüne geçilmiş olur. Ayrıca geçmişte oluşturulan faturalar, istenildiğinde oldukça kolay bir şekilde görüntülenebilir. Teknolojinin ve e-dönüşüm programının bir getirisi olan e Fatura, faturalama işlemlerinin çok daha kolay, hızlı ve maliyetsiz bir şekilde yapılabilmesini sağlayan teknolojik bir çözümdür.
E-Fatura Başvurusunda İstenilen Belgeler Nelerdir?
E-fatura başvurusu yapabilmek için bir takım belgelerin edinilmesi gerekir ve başvuru için gerekli belgeler farklı faktörlere göre değişiklik gösterebilir. e-Fatura başvurusu yapabilmek için gerekli olan belgeler şunlardır:
- E-Fatura uygulaması için gerekli başvuru formu ve taahhütname,
- Elektronik mali mühür sertifika sahibinin taahhütnamesi,
- Şirket kuruluş sözleşmesini içeren Ticaret Sicil gazetesinin noter onaylı nüshası,
- Şirket yetkilisinin imza sirkülerinin noter onaylı örneği,
- Uygulamaya dahil olmak isteyenler için BİS raporu (özel entegratörle çalışılıyorsa bunun yazılı müracaatta belirtilmesi gerekir)
E-Fatura Başvurusu Adım Adım Nasıl Yapılır?
E-faturanın son yıllarda kullanımının artması, e-faturaya nasıl geçilirsorusunu da akıllara getirir. E-faturaya geçmek, ilk etapta oldukça karmaşık ve zor bir işlem gibi görünebilir. Gerekli bilgilerle ve belgelerle, e-fatura başvurusu oldukça kolay ve zahmetsiz bir şekilde gerçekleştirilebilir. E-faturaya geçiş aşamasında kullanılacak olan yöntem, başvuru sürecinin nasıl ilerleyeceğini belirleyen bir unsurdur. E-faturaya başvurmak için, özel entegrasyon yöntemi, GİB sistemine entegre yöntemi ve GİB portal yöntemi gibi başvuru çeşitleri tercih edilebilir.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Özel entegrasyon yöntemiyle başvuru yapmak için:
- Mükellef durumunda olan firma, Kamu Sertifikasyon Merkezi aracılığıyla mali mühür başvurusu yapar.
- E-fatura sözleşmesi imzalanır.
- E-fatura başvurusu, efatura.gov.tr adresi üzerinden yapılır.
- Mükellef firma, kendisine gönderilen linkteki alanlara gerekli bilgileri doldurur.
- Bilgiler doldurulduktan sonra, özel entegratör tarafından bilgiler kontrol edilir. Eğer bir sorun yoksa, özel entegratör mükellef firmaya aktivasyon linki gönderir.
- Mükellef firma, özel entegratör tarafından gönderilen aktivasyon linkini mali mühürle imzalar.
- Mühürle imzalama yapıldıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından onaylanması beklenir. Onay alındıktan sonra, mükellef firma e-Fatura sistemine giriş yapmış olur.
GİB Portal Yöntemiyle başvuru yapmak için:
- e-Fatura Uygulaması Başvuru Formu ve Taahhütnamesi, Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesi, Şirket Kuruluş Sözleşmesi ve noter onaylı imza sirküleri örneği gibi gerekli belgeler temin edilir.
- Eğer başvuru uygun görülürse, mali mühür sertifikasının Kamu Sertifika Merkezlerinden alınabileceği bilgisi verilir.
- Mali mühür sertifikasının bedeli, Kamu Sertifikasyon merkezlerine yatırılır ve sonrasında mali mühür başvuru sahibine teslim edilir.
- Gerekli belgeler ve mali mühür edinildikten sonra başvuru yapılır. Başvurunun onaylanması beklenir.
- Başvurusu onaylanan kullanıcıların hesapları aktif hale getirilir. Bu adımdan sonra kullanıcıların, herhangi bir işlem yapmalarına gerek kalmaz. Kullanıcılar, e-Fatura sistemini diledikleri gibi kullanmaya başlayabilirler.
Kolayca E-Fatura’ya Nasıl Geçilir?
Karmaşık görünen e-Faturaya geçiş süreci, gerekli araçlar temin edildikten sonra oldukça kolay bir şekilde tamamlanabilir. Mali mühür veya e-imza edinildikten sonra, e-Fatura başvurusu için hangi yöntemin kullanılacağına karar verilir. Karar verilen yöntem sonucu, gerekli başvuru adımları takip edilir. Adımlar takip edildikten sonra, başvurunun GİB tarafından onaylanması beklenir. GİB tarafından onaylandıktan sonra, hesap aktif hale gelir ve e-Faturaya geçiş süreci tamamlanmış olur.
Siz tüm bu işlemler ile uğraşmak yerine işi uzmanına yani Logo İşbaşı danışmanlarına bırakmak isteyebilirsiniz. Ücretsiz danışmanlığımız ile kısa sürede zahmetsizce e-faturaya geçersiniz. Size özel çözümlerimiz ile saniyeler içinde bütün e Fatura ve e Arşiv fatura işlemlerinizi dilediğiniz yerden yapabilirsiniz. Uzman danışmanlarımız ile hemen iletişim kurmak için bize ulaşmanız yeterli!
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;