e-SMM ye Nasıl Geçilir?

2024-03-13T10:36:50

Günümüzde e-dönüşüm süreci sayesinde çoğu muhasebe işlemi elektronik ortamda yapılır hale gelmiştir. Meslek makbuzları da farklı avantajları ve kolaylıkları olması sebebiyle elektronik ortamda hazırlanıp muhataplara iletilebilen belgeler arasındadır. Meslek makbuzu belgeleri, değerli belge grubunda yer alırlar ve fiş ya da fatura muadili olarak görülürler. Yapılan mesleğin niteliğini, alınan ücreti ya da çalışma süreleri gibi önemli bilgileri içeren bu belgeler, çok sayıda meslek grubunu kapsar. Standart meslek makbuzları, bir işverenin himayesinde çalışan bireyler için geçerlidir. Bir işverene bağlı olmadan, kendi işini yapan bireyler için ise serbest meslek makbuzu kullanılır. e SMM ise SMM yani Serbest Meslek Makbuzu belgesinin elektronik ortamda dijital şekilde oluşturulan versiyonudur.

e-SMM Nedir?

e-SMM, serbest meslek makbuzu belgesinin dijital ortamdaki halidir. Elektronik ortamda oluşturulmuş olmasına rağmen, matbu serbest meslek makbuzu belgeleri ile aynı geçerlilik özelliğinitaşır. Kağıda basılan serbest meslek makbuzu belgesi ile aynı seviyede kabul edilen bu belge, serbest meslek icra eden bireylerin kullanması için geliştirilmiştir. SMM yani serbest meslek makbuzu, serbest meslek erbabı kişilerin kazançlarını belgeleyebilmelerini sağlar. Bu belgeler, kişinin mesleğini icra etmesi karşılığında bir kazanç elde ettiğini kanıtlar niteliktedir. Hızlı ve hatasız SMM hesaplamak için SMM Hesaplama uygulamamızı deneyebilirsiniz

e-SMM’ye Zorunlu Geçiş Nedir?

Tüm serbest meslek erbapları, serbest meslek makbuzu belgesini oluşturmakla yükümlüdür. Bir işverene bağlı olmadan icra edilen mesleklerin elde ettiği her türlü kazanç serbest meslek kazancı adı altına girer. 01/02/2020 tarihinden itibaren, serbest meslek faaliyetine başlayan ve devam ettiren bireyler, serbest mesleklerini icra etmelerini izleyen 3’üncü ayın sonuna kadar bu sisteme geçiş yapmakla yükümlüdür.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

e-SMM’ye Nasıl Geçilir?

e-Serbest Meslek Makbuzu belgesinin çok sayıda meslek grubunu kapsıyor olması, akıllara e-smm’ye nasıl geçilir sorusunu getirebilir. Serbest meslek icra eden kişiler, e-imza araçlarıyla ya da Kamu Sertifikasyon Merkezleri’nden edindikleri mali mühür ile serbest meslek makbuzuna geçiş yapabilirler. Serbest meslek makbuzuna geçebilmek için üç yöntem bulunur;

3 yöntemi detaylı incelemeden önce Logo Yazılım’ın geliştirdiği e-smm programı Logo İşbaşı’nı tercih ettiğinizde internet erişimi olan her yerden saniyeler içinde e-smm kesebileceğinizi aktarmak isteriz. On binlerce kullanıcısını ücretsiz danışmanlığıyla e-smm’ye geçiren Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

  • GİB Portal Yöntemi

Bu hizmet, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ücretsiz sunulur. e-İmza aracına sahip olan serbest meslek erbaplarının, öncelikle ebelge.gib.gov.tr adresinde yayımlanan Elektronik Arşiv Başvuru Kılavuzu’na uygun bir şekilde başvuru yapmaları gerekir. Sonrasında, portalda bulunan arayüzü kullanarak, e-belge gönderme işlemlerine başlayabilirler.

  • Özel Entegratör Yöntemi

Bu yöntemi kullanan serbest meslek erbapları, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından onaylanmış özel entegratör adı verilen bilgi işlem sistemleri aracılığıyla e-SMM’ye geçiş yapabilirler.

  • Doğrudan Entegrasyon Yöntemi

e-SMM’den yararlanmak isteyen serbest meslek erbapları, kendi bilgi işlem sistemlerini, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bilgi işlem sistemine entegre edebilir ve e-SMM’lerini oluşturabilirler. Bu yöntem, diğer yöntemlere nazaran, donanım, yazılım ve iş gücü gibi faktörler gerektirir.

e-SMM’ye Geçmenin Avantajları Nelerdir?

e-SMM’ye geçmenin birden fazla sayıda avantajı vardır. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Bilgiler, elektronik ortamda arşivlenir. Böylelikle herhangi bir veri kaybı önlenmiş olur.
  • Basım işlemlerinin oluşturduğu masraflar ortadan kaldırılmış olur.
  • Zamandan tasarruf sağlar. e-SMM belgeleri elektronik ortamda hızlı ve kolay bir şekilde oluşturulabilir.
  • Hata yapma ihtimali en aza indirilir, standart SMM belgeleri kadar iş gücü gerektirmez.

Freelance Çalışanlar Nasıl e-SMM Keser?

Son yıllarda freelance yani uzaktan çalışma, hiç olmadığı kadar benimsenmiş durumdadır. Bu nedenle freelance çalışanların fatura kesip kesmeyeceği de sürekli olarak tartışılan konulararasındadır. Freelance çalışanlar da, tıpkı fiziki olarak mesleklerini icra eden kişiler gibi serbest meslek makbuzu belgesini oluşturabilirler. Bu belge, kişinin freelance çalıştığını ve kazanç elde ettiğini kanıtlar niteliktedir.

En Kolay e-SMM’ye Nasıl Geçilir?

e-SMM belgesi oluşturmak, başlangıçta oldukça zor ve karmaşık görünebilir. Ancak siz de on binlerce işletme sahibinin terih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nın ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığı hizmetinden hemen faydalanabilirsiniz. Logo İşbaşı’nın ücretsiz e arşiv portal entegrasyonuyla e arşiv faturanızı kesin gönderin. Tekrar tekrar müşteri bilgisi ve ürün bilgisi girmenize gerek kalmadan kayıtlı bilgilerden seçim yaparak e arşiv faturanızı saniyeler içinde oluşturabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez