Günümüzde her türlü satış gibi ticari işlemler sonucunda fatura oluşturulması zorunluluktur. Faturalar, gerçekleştirilen ticari işleme dair her türlü belgeyi içeren bir rapor niteliğindedir. Teknolojinin gelişmesi ve her alanda görülen e-dönüşüm hareketi sayesinde faturalar da son yıllarda elektronik ortamda düzenlenir duruma geçmiştir. Elektronik ortamda oluşturulan faturalara e-fatura adı verilir. E fatura ve e Arşiv fatura belgeleri genellikle karıştırılsa da aslında birbirinden farklıdır. Her ikisinin de kullanım amacı ve kullanım alanları değişiklik gösterir. Elektronik arşiv faturaları Vergi Usul Kanunu’na göre kağıt ortamında oluşturulma, düzenlenme ve ibraz edilme zorunluluğu bulunan faturanın elektronik ortamda oluşturulmuş versiyonudur.
E-ArşivFaturaya Başvuru Öncesi Gerekenler Nelerdir?
E-Arşivuygulamasına dahil olmak ve bu uygulamayı kullanmak isteyen kişilerin, başvuruyapmadan önce hangi yöntemi kullanacaklarını seçmeleri gerekir. E-Arşivfaturaya başvuru yapabilmek için iki çeşit yöntem vardır. Seçilen yönteme görebaşvuru öncesinde edinilmesi gereken belgeler değişiklik gösterebilir. Buyöntemler şu şekildedir:
DoğrudanEntegrasyon ile E-Arşiv Fatura Başvurusu
Doğrudan entegrasyon yöntemi, e-arşiv faturası başvurusu yapmak isteyen firmaların kendi bilgi işlem sistemlerinin olmasını gerektirir. Firma gerekli donanım, yazılım ve altyapı gibi faktörlere sahip olduktan sonra, Gelir İdaresi Başkanlığı’na e-Arşiv fatura için başvuruda bulunabilir. Gerekli belgeleri firma kendisi temin etme yoluna gider. Bu yöntemle yapılacak olan e-Arşiv fatura başvuruları için şu belgeler gereklidir:
- Yetkililer tarafından imzalı e-Arşiv talebini iletendilekçe,
- Başvuruyu yapan firmanın bilgi işlem sistemine aitrapor,
- Bilgi Güvenliği Yönetimi Standardı Belgesi
- İş Sürekliliği Yönetim Sistemi Standardı Belgesi
- Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi Belgesi
- Firmaya ait fatura ve rapor örnekleri
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Özel EntegratörAracılığı ile E-arşiv Fatura Başvurusu
Gelir İdaresiBaşkanlığı’ndan e-Arşiv fatura başvuru işlemlerini yerine getirebilmelerinisağlayan izinlere sahip olan kurumlar bulunur. Bu kurumlara “Entegratör”adı verilir. Özel entegratör ile e-arşiv fatura başvuru yöntemi, oldukçazahmetsiz ve hızlı olması sayesinde yaygın olarak tercih edilir. Doğrudanentegrasyon yönteminde olduğu gibi yazılım, donanım ve altyapı gibi faktörlergerektirmez. Doğrudan entegrasyon yöntemiyle yapılan başvurularda gerek duyulanbelgelere bu yöntemde ihtiyaç yoktur. Gerekli belgeleri özel entegrasyon kurumlarıtemin ederler ve firmanın belgeleri ayrıca temin etmesine gerek yoktur. Başvurusürecinde gerekli olan mali mühür de özel entegratörler tarafından sunulur. Busayede e-Arşiv fatura sistemine geçmek isteyen firmalar, bu yöntemle son derecezahmetsiz bir şekilde geçiş sürecini tamamlayabilirler.
Her iki yöntem dee-arşiv fatura başvuru işlemi için yeterli yöntemlerdir. Bu yöntemlerden biriniseçen, ve gerekli belgeleri doğru ve eksiksiz bir şekilde temin eden her firma,başvuru yapabilir ve başvurusu onaylandığında fatura düzenleme işlemlerini yapmaya başlayabilir.
E-Arşiv FaturaBaşvuru Sorgulanırken Hangi Bilgilere İhtiyaç Duyulur?
E-Arşiv faturabaşvuru sorgulama işlemi, başvuru sürecinin doğru bir şekilde ilerlediğindenemin olmak adına önemlidir. E-Arşiv fatura başvurusu yapıldıktan sonra,başvurunun Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından onaylanmasınınbeklenilmesi gerekir. Bu bekleme sürecinde, başvuru sorgulaması yaparak başvurusürecinin ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz.
Başvurusorgulaması yapmak için gereken bilgiler, sorgulamayı yapan kişinin niteliğinegöre değişir. Eğer e-arşiv faturabaşvuru sorgulamasını yapan kişi tüzel kişilik ise gereken bilgiler vergikimlik numarası ve firmanın e-posta adresidir. Eğer başvuru sorgulama işleminiyapan kişi gerçek kişi ise, T.C. kimlik numarası ve firmanın e-posta adresi,başvuru sorgulamasını yapabilmek için yeterlidir.
E-Arşiv FaturaBaşvuru Sorgularken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
E-arşiv faturabaşvuru sorgulaması yaparken bazı noktalara dikkat etmek, herhangi biryanlışlık durumunun önüne geçebilmek amacıyla önemlidir. Sisteme girilen vergikimlik numarası, posta adresi veya T.C. kimlik numarası bilgilerinin doğru veeksiksiz durumda olmasına dikkat edilmesi gerekir. Yanlış ve eksik girilenbilgiler, başvuru sorgulama işleminin olumsuz bir şekilde ilerlemesi gibiolumsuz durumlara yol açabilir.
Tüm bu karmaşık işlemleri takip etmek zorunda kalmadan size özel e-Arşiv fatura işlemlerinizi kolayca halletmek için ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı tercih edebilir ve e-arşiv fatura kesmeye başlayabilirsiniz. Aklınızdaki sorular ve geçiş süreciniz ile ilgili destek için uzmanlarımız telefonun ucunda sizi bekliyor!
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;