Bu yazımızda e-fatura hakkında derlediğimiz bilgileri sizinle paylaşıyoruz.
E-Fatura vermekle mükellef işletmeler şunlardır:
2022 ve daha sonraki dönemler için brüt satış hasılatı en az 3 milyon TL olan vergi mükellefleri e-faturaya geçmek zorundadır.
Kendi internet sitelerine sahip olan ya da aracı platformlar vasıtasıyla e-ticaret faaliyetleri yürüten vergi mükellefleri için 2022 ve takibi yıllar için belirlenen alt sınır 500 Bin TL ‘dir.
- Bunların yanı sıra konaklama hizmeti veren otel işletmeleri de e-fatura kesmek zorundadır.
Yukarıda belirtilen kurallar uyarınca e-fatura kesmek zorunda bulunan mükellefler için saptanan resmi uygulama başlangıç tarihi 01 Temmuz 2023’dür.
E-Fatura Nedir?
E-Fatura dijital ortamda düzenlenen, fiziki olarak kağıda basılmayan fatura türüdür. E-Fatura alıcıya ve satıcıya aynı kanaldan Maliye sunucuları üzerinden ulaştırılır. E-Fatura uygulamasının yapılabilmesi için hem alıcının hem de satıcının elektronik fatura uygulamasına geçmiş olması gereklidir.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
E- Faturanın Avantajları Nedir?
Dijital ortamda yapılan her işlem gibi e-fatura uygulamasının da hayatımıza getirdiği çeşitli kolaylıklar bulunmaktadır. E- Fatura uygulamasına geçmenin başlıca avantajları şunlardır:
- İşletmeye binen mali yükü hafifletir.
- E-Fatura elektronik ortamda düzenlenerek gönderildiği için kağıt fatura bastırılması gerekmez.
- Faturaların alıcıya yollanması için kargo ya da posta masrafı verilmesine gerek yoktur. E-fatura dijital kanallar üzerinden anında ulaştırılabilir
- E-Fatura arşivleme aşaması dijital ortama yapıldığı için, e-fatura kesen satıcı arşivleme uygulamasından kurutulmuş olur.
- E-Fatura uygulaması tasarruflu olmasının yanı sıra çevre dostudur.
- E-Fatura kaybolmaz.
- E-Fatura, geleneksel faturaya göre daha kısa sürede düzenlendiği için işletmeler zamandan kazanç sağlar.
- E-Fatura tahsilatların daha çabuk yapılmasına imkân verir.
Online ön muhasebe programı sayesinde internete bağlandığınız her yerden ister akıllı telefonunuz isterseniz de webten e-Fatura ve e-Arşiv faturalarınızı iletebilirsiniz. Ayrıca gelen e-faturalarınız için de kabul ve red işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Tüm bunların online ortamda alıcılara ileteceğiniz faturalarınız ile postalama, kağıt basımı, çıktısı, dosya masraflarından kurtulmuş olursunuz. Ek olarak 10 yıl boyunca dijital ortamda arşivleme imkanıyla ekstra masraflardan da kurtulursunuz.
2023 E-Fatura Geçiş Zorunluluğu Nedir?
Fatura kesme sınırı, her yılbaşında uygulanmak üzere Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından saptanır. Fatura kesme zorunluluğu olan işletmeler 1 Temmuz 2023 tarihine kadar başvurularını tamamlayıp fiili olarak geçiş hazırlıklarını yapmalılardır.
Firmanız E-Fatura Kapsamına Giriyor Mu?
Bu konudaki yasal düzenleme 30 Aralık 2022 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 509 Sıra nolu Vergi Usul Kanunu ile başta e-Fatura kullanmak zorunda olan mükellefler şunlardır:
- 30 Aralık 2022’de yayımlanan yeni düzenlemeye göre; 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-faturaya geçişini tamamlaması, 1 Ocak 2024’e kadar da e-defter uygulamasına geçişi zorunlu tutulmuştur.
- Eski tebliğe göre vergi mükellefi olmayan taraflara düzenlenen toplam fatura tutarı 5 bin TL’yi geçmesi ve vergi mükellefi olan taraflara düzenlenen toplam fatura tutarının da 30 bin TL’yi geçmesi halinde e-Arşiv uygulamasına geçiş zorunlu idi. Aynı gün içerisinde vergi mükellefi olmayan taraflara düzenlenen toplam fatura tutarı 5 bin TL’ye indirildi. Vergi mükellefi olan taraflara karşı düzenlenen toplam fatura tutarı ise Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen fatura kesme sınırına eşitlendi.
- Kültür ve Turizm Bakanlığından veya belediyelerden yatırım ya da işletme belgesi alan ve konaklama hizmeti veren oteller için, e-Fatura kullanımı zorunlu hale getirildi.
- Eski tebliğe göre irsaliye belgesi olarak e-Arşiv faturanın kağıt çıktısı ve ÖKC fatura bilgi fişi gibi belgeler kullanılabiliyordu. Yayınlanan yeni tebliğe göre sevk irsaliye ile de sevk yapılabilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı standartlarına uygun ve özel bir kod içeren bir belge olması zorunlu hale getirildi.
- 509 numaralı Vergi Usulü Kanunu tebliği yayınlanmadan önce e-İrsaliye uygulamasına geçiş yapabilmek için 25 milyon TL sınırı vardı. Yayınlanan yeni tebliğ ile beraber 2023 yılı cirosu 10 milyon TL ve üzeri olan firmalar için e-İrsaliye uygulamasına geçiş zorunlu oldu.
- Demir, çelik veya çelik eşyaların ihracat, imalat veya ithalatını yapan firmalar içine-Fatura kullanıcısı olma şartı aranmaksızın e-İrsaliye uygulamasına geçiş şartı getirildi.
- Önceden döviz alım satım işlemleri için ‘e-Döviz alım satım belgesi’ isminde bir belge kullanılırdı. Bu belgenin adı yayımlanan tebliğ ile beraber ‘e-Döviz ve değerli maden alım satım belgesi olarak değiştirildi. Elektronik ortamda yapılan maden alım satım işlemlerinde bu belgenin kullanılması zorunlu hale getirildi.
E-Fatura ve e-Arşiv fatura işlemleriniz dahil olmak üzere muhasebe işlemlerinizi yönetmenin en kolay yöntemi için Logo İşbaşı programlarında. Detaylar için hemen bize ulaşın!
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;