Sgk Hizmet Dökümü Nedir?

2024-05-08T11:02:05

Sigorta bir çalışanın iş faaliyetinin, sağlığının ve bu alandaki diğer haklarının güvence altına alınması anlamına gelir. Bu süreç ile SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) ilgilenir. Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında bütün çalışanlar aylık olarak elde ettikleri maaş ödemesinin bir bölümünü sigorta prim ödemesi adı altında Sosyal Güvenlik Kurumu’na öder. Bu ödeme zorunlu olduğundan prim ödemeleri aylık olarak otomatik bir şekilde maaşlardan kesilir. Sigortasız işçi çalıştırmak suç olduğundan işverenler bütün çalışanlarının SGK sisteminde kaydı olduğundan ve aylık olarak prim ödemelerinin tamamlandığından emin olmalıdır.

Bir çalışanın SGK ile ilişkili gerçekleştirdiği bütün işlemlere sgk hizmet dökümü adı verilir. Hizmet dökümü bölümünde çalışanın hangi tarihten beri SGK sistemine kayıt olduğu ve ne kadar prim ödediği gibi önemli bilgiler yer alır. SGK hizmet dökümü ile çalışanlar birçok işlemi yaparken kolayca sigortalı olduklarını, düzenli gelir elde ettiklerini ve primleri düzenli ödediklerini kanıtlayabilir.

SGK Hizmet Dökümü Nedir?

SGK hizmet dökümünün ne olduğu merak edilebilir. SGK hizmet dökümü en basit anlatımı ile bir çalışanın SGK ile ilişkili bir şekilde yaptığı bütün işlemlerin bir dökümü, bir kaydı olarak düşünülebilir. Bu işlemlere her ay prim ödemek örnek olarak verilebilir. Çalışılan iş koluna ait sigorta dilimine tabi tutularak maaşlarından prim kesilmesi de bu işlemlere örnek olarak verilebilir. SGK hizmet dökümü bir çalışanın düzenli olarak prim ödemesi gerçekleştirdiğini ve SGK kapsamında sigortalı olduğunu kanıtlar niteliktedir.

Çalışanlar SGK hizmet dökümü belgesini yazdırarak gerekli bütün alanlarda sosyal güvence altında olduklarını ve düzenli gelir elde ettiklerini ispatlayabilir. SGK hizmet dökümü aynı zamanda ikramiye alma, kıdem tazminatı hesaplamada ya da borç sorgulamalarında da kullanılabilir. Birden fazla farklı alanda kullanılabilen SGK hizmet dökümünü e-Devlet üzerinden almanız mümkündür.

On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e-fatura ve e-arşiv faturalar için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar kullanım HEDİYE!

SGK Hizmet Dökümünde Hangi Bilgiler Yer Alır?

SGK hizmet dökümünde genellikle kişinin sigorta geçmişi ile alakalı bilgiler yer alır. Bu bilgilerin içinde kişinin çalıştığı dönemler, sigorta  primleri , işyeri bilgileri, emeklilik ve sağlık sigortası gibi detaylar yer alabilir. Ayrıca emeklilik yaşı, emekli aylığı ve emeklilik süresi gibi bilgilerde dökümde bulunabilir.

SGK hizmet dökümünde yer alan bilgiler şu şekildedir;

  • Kişinin temel sigorta bilgileri
  •  İlk sigorta işe giriş ve çıkış tarihleri
  • Sigortalı olarak çalışılan gün sayısı
  • Kişinin sigortalı olarak çalışılan döneme ait hizmetleri
  • Aylık yatırılan prim miktarları
  • Çalışılan iş yerinin bilgileri

SGK Hizmet Dökümü Ne İçin Kullanılır?

SGK hizmet dökümü birçok farklı amaç için kullanılabilir. Zira günümüzde birçok devlet dairesinde, özel oluşumda herhangi bir işlem yapılırken kişinin düzenli gelir elde ettiğini kanıtlaması, düzenli bir şekilde SGK primlerini ödediğini ispatlaması istenebilir. Bu işlemlerde e-Devlet üzerinden alınabilen SGK hizmet dökümü kullanılabilir. SGK hizmet dökümü ne zaman emekli olacaklarını merak eden çalışanlar tarafından da kullanılabilir.

SGK hizmet dökümünde yer alan prim miktarları, sayıları ve tarihleri gibi detaylar ile bir kişinin ne zaman emeklilik hakkı elde edeceği ortaya çıkarılabilir. Aynı zamanda bu hesaplama ile kişinin ne kadar emekli maaşı alacağı da hesaplanabilir. İşten ayrılmayı düşünen çalışanlar SGK hizmet dökümünü kullanarak ne kadar kıdem tazminatı alacaklarını hesaplayabilir. SGK hizmet dökümü vize alma sürecinde ve mahkeme gibi birçok farklı resmi kurumda işlem yaparken kullanılabilir.

SGK Hizmet Dökümü Ne İşe Yarar?

SGK hizmet dökümü ne işe yarar sorusuna yaygın olarak cevap aranır. SGK hizmet dökümü temel anlatımı ile çalışanın prim ödemelerini, çalışma sürelerini ve prim miktarlarını gösteren bir bilgiler bütünüdür. Bu bilgilerin nerede kullanılacağı değişiklik gösterebilir. SGK hizmet dökümü çalışanın bütün iş hayatı boyunda SGK bünyesinde sigortalı olması durumunda oluşan kayıtlardır. Bu kayıtlara herhangi bir işlem yapılırken ihtiyaç duyulabilir. Çalışanlar emeklilik yaşını hesaplamak için SGK hizmet dökümünü kullanabilir. Aynı zamanda sabit bir gelir elde ettiklerini ispat etmek isteyen çalışanlar, sigortalı olduğunu kanıtlamak isteyen çalışanlar da SGK hizmet dökümün kullanabilir.

4A Hizmet Dökümü Nedir?

4A hizmet dökümü SGK’ya bağlı olarak çalışan sigortalıların, sigorta sürecine ve işleyişine dair her türlü bilgiyi alması işlemine verilen isimdir. Hizmet dökümü sigortalı çalışanın sigortasına dair bütün bilgileri görmesidir. 4A ise günümüzde yürürlükte olan sigorta çeşitlerinden birisidir. 4A sigorta çeşidi önceden SSK kurumuna bağlı olarak çalışan, günümüzde de SGK’ya bağlı olarak çalışan işçilerin dahil olduğu sigorta grubudur.

SSK kurumu isim değişikliğine giderek SGK olmuştur. Önceden SSK’ya, günümüzde de SGK’ya bağlı olan her sigortalı 4A grubunda yer alır. Çalışanlar 4A hizmet dökümü işlemi sayesinde sigortaya, primlerine, başlangıç, bitiş tarihlerine ve işleyiş şekline kolayca ulaşabilir.

4A Hizmet Dökümü Nerelerden Alınır?

Sigortalı çalışanlar 4A hizmet dökümü işlemini herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumu şubesinden ya da e-Devlet üzerinden yapabilir. Yakınınızda bulunan bir Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) giderek kolayca 4A hizmet dökümünüzü görebilirsiniz. Hizmet dökümünüzü online olarak internet üzerinden almak için ise e-Devlet platformunu kullanabilirsiniz.

e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra arama kısmına ‘4A Hizmet Dökümü’ yazdıktan sonra karşınıza çıkan sayfadan hizmet dökümü belgesine ulaşabilirsiniz. Bu belgede sigorta işleyişine dair bütün bilgiler yer alır. Hizmet dökümü belgesi bazı kurumlarda çeşitli işlemlerden önce istenebilir. e-Devlet üzerinden bu belgeyi alabilir ve karşı tarafa iletebilirsiniz.

4A Hizmet Dökümü Sorgulama Nasıl Yapılır?

Emeklilik birçok kişinin ilgi duyduğu ve merak ettiği bir konudur. Emeklilik için gerekli olan sigorta verimli bir çalışma deneyimi için olmazsa olmazdır. Sigorta türleri arasında yer alan 4A sigorta en temel anlatımı ile eskiden adı SSK olan kuruma bağlı olarak çalışan kişileri kapsar. 4A bir diğer ifadeyle günümüzde belirli bir özel işverene bağlı olarak çalışan kişileri kapsar.

Birçok kişi 4A hizmet dökümü sorgulama işleminin nasıl yapılacağını öğrenmek ister. 4A hizmet dökümü ile 4A sigortalamaya dair detaylı bilgiler edinilebilir. Hizmet dökümü bir sigorta türüne dair detaylı bilgilerin sunulmasını sağlayan bir uygulama olarak düşünülebilir. 4A hizmet dökümü sorgulama şu adımlarla yapılabilir:

● İlk etapta e-Devlet sistemine giriş yapmak gerekir. Giriş için T.C. kimlik numarası ve şifrenin yanı sıra mobil imza, elektronik imza ve mobil bankacılık gibi yöntemler tercih edilebilir.

● Giriş yaptıktan sonra direkt olarak arama kısmına ‘4A hizmet dökümü’ yazılarak gerekli ekrana ulaşılabilir. Aynı zamanda kurumlar bölümünden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) seçilebilir. Sonrasında bu kuruma ait hizmetler arasından ‘4A Hizmet Dökümü’ seçeneğine tıklanmalıdır.

● Gerekli ekrana giriş yaptıktan sonra 4A türünden sigortalı olan kullanıcılar sigortalama işlemlerine dair detaylı bilgileri görüntüleyebilir. Bu belgeler arasında sigortalamanın başlangıç tarihi, kapsamı, prim ödemesi, toplam aktif gün gibi parametreler yer alır.

e-Devlet üzerinden saniyeler içerisinde görülebilen 4A hizmet dökümü yazdırılabilir. Yazdırmak için hizmet dökümü sayfasında yer alan indirme butonuna tıklanır ve hizmet dökümü belgesi bir dosya olarak indirilir. Sonrasında bu dosya yazdırılabilir ve hizmet dökümü bir kağıda basılabilir. 4A hizmet dökümü edinmek için aynı zamanda SGK şubeleri de kullanılabilir. SGK şubeleri üzerinden de kolay bir şekilde 4A hizmet dökümü sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz.

4A Hizmet Dökümü Ne İşe Yarar?

4A hizmet dökümü en temel anlatım ile çalışanın sigorta süreci hakkında bilgi sunar. Çalışanlar bu bilgiyi görerek sigortalama sürecinde her aşamanın doğru ilerlediğinden emin olabilir. Aynı zamanda çalışanların sigorta durumu farklı kurum ve kuruluşlar tarafından talep edilebilir. Bu durumda da 4A hizmet dökümü sayesinde gerekli olan bütün sigorta bilgileri saniyeler içerisinde görüntülenebilir.

4A Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?

4A hizmet dökümü belgesini alabilmek için ilk olarak e-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekir. e-Devlet sistemi birçok resmi işlemi yapabilmenize olanak tanır ve giriş yapabilmek için çeşitli doğrulamalar yapmanız gerekir.

● e-Devlet şifrenizle, mobil veya elektronik imzanızla, T.C. kimlik kartınız ile ya da internet bankacılık hesabınızla giriş yapabilirsiniz. e-Devlet şifreniz yoksa herhangi bir PTT şubesinden 2 TL karşılığında alabilirsiniz.

● e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra arama kısmına ‘4A Hizmet Dökümü’ yazabilir ya da Hizmetler kısmından ‘SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Unvan Listesi’ bölümüne girebilirsiniz.

● Gerekli bilgileri yazdıktan sonra karşınıza 4A Hizmet dökümü belgeniz çıkar. Bu belgeyi yazdırmak isterseniz ilk olarak belgeyi indirmeniz gerekir. İlk etapta karşınıza çıkan ekranı yazdırmak yerine dosyayı indirmeli ve sonrasında yazdırmalısınız.

● Eğer hizmet dökümü belgenizin doğrulama içermesini isterseniz barkod ekleyebilirsiniz. Belgeyi yazdıracağınız bölümden ‘Barkodlu Belge Oluştur’ butonuna tıklayarak belgenize barkod ekleyebilirsiniz. Belgeyi teslim edeceğiniz taraf bu barkodu e-Devlet üzerinden sorgulayabilir ve belgenin doğruluğunu tescil edebilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

T.C. Kimlik No ile SGK Hizmet Dökümü

Hizmet dökümü sorgulama işlemi için T.C. kimlik numaranızı kullanabilirsiniz. Nüfus cüzdanı ya da kimlik kartınızın üzerinde yer alan bu 11 haneli numarayı kullanarak e-Devlet üzerinden herhangi bir sigorta kolu için hizmet dökümü belgesine ulaşabilirsiniz. e-Devlet sisteminde hesabınıza başarıyla giriş yaptıktan sonra SGK bölmesinden hizmet dökümü seçeneğini seçmeniz gerekir. Sonrasında karşınıza çıkan ekranda doğrulama yapmalısınız. Bu doğrulama işlemi için T.C. kimlik numaranızı kullanabilirsiniz. T.C. kimlik numaranızı girdikten sonra ait olduğunuz sigorta koluna dair hizmet dökümü belgesine ulaşabilir, indirebilir ve yazdırabilirsiniz.

e-Devlet SGK Hizmet Dökümü Sorgulama Linki

Sigortalılar hizmet dökümü sorgulaması yapabilmek için e-Devlet sisteminden yararlanır. e-Devlet üzerinde birçok kuruma ait çeşitli işlemler yer alır. Hizmet dökümü belgesinin nasıl ve hangi bölümden alınacağı ise karmaşık görünebilir. SGK’ya ait olan birçok işlem e-Devlet üzerinden yapılabilir. 4A, 4B ve 4C sigorta kollarına dair hizmet dökümü belgesine ulaşabilmek için e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra T.C. kimlik numaranız ile doğrulama yapmalısınız. Bu aşamadan sonra hizmet dökümü belgenize ulaşabilirsiniz. https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tescil-ve-hizmet-dokumu adresinden ilgili işlem sayfasına giriş yapabilirsiniz.

SGK Emeklilik Bilgileri Görüntüleme

SGK emeklilik bilgileri e-Devlet üzerinden görüntülenebilir. Emekli olmayanlar için emekliliğe dair bilgiler hizmet dökümü işlemiyle görüntülenebilir. Barkodlu ve onaylı bir hizmet dökümü belgesi alabilmek için e-Devlet sistemini kullanabilirsiniz. Emekli olanlar için emeklilik bilgisi aylık ödeme miktarı ve başlangıç tarihleri gibi bilgilerden ibarettir. Emekli olanlar da emeklilik bilgilerine ulaşmak için e-Devlet sistemini kullanabilir. www.turkiye.gov.tr/4a-emeklilik-aylik-bilgisi adresi üzerinden emeklilik bilgilerinize ulaşabilirsiniz. Emeklilik sürecinize dair ödeme bilgilerini alabilmek için ise www.turkiye.gov.tr/4a-emeklilik-odeme-bilgileri adresini kullanabilirsiniz.

SGK 4B Hizmet Dökümü Görüntüleme

4B günümüzde yürürlükte olan sigorta kollarından birisidir. 4B koluna ait sigortalılar e-Devlet üzerinden hizmet dökümü belgelerini alabilir. 4B sigorta kolu, SSK SGK olmadan önce Bağ-Kur sistemiyle prim ödeyen çalışanları kapsar. SSK SGK olduktan sonra Bağ-Kur kaldırıldı ve bu dala ait sigortalılar 4B kolunda toplandı. 4B sigortasına ait hizmet dökümü belgesi almak için e-Devlet üzerinde yer alan ‘Sosyal Güvenlik Kurumu / SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Unvan Listesi’ bölümüne giriş yapabilirsiniz. Bu bölümde gerekli doğrulamaları yaptıktan sonra sigorta kolunuzu seçebilir ve hizmet dökümü belgesi oluşturabilirsiniz. İlgili sorgulama ekranına www.turkiye.gov.tr/sgk-tescil-ve-hizmet-dokumu adresinden ulaşabilirsiniz.

SGK 4C Hizmet Dökümü Görüntüleme

4C sigorta kolu devlet memuru olanları ve kadrolu çalışanları kapsar. 4C sigorta koluna ait olan çalışanlar e-Devlet üzerinden hizmet dökümü belgesini alabilir. SSK SGK olmadan önce bir sigorta kolu olan Emekli Sandığı, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun değişmesinden sonra 4C kolu altında toplandı. 4C sigorta koluna ait çalışanlar https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tescil-ve-hizmet-dokumu adresinden gerekli doğrulamaları yapabilir, 4C seçeneğini seçtikten sonra ise hizmet dökümü belgesine ulaşabilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

A’dan Z ye Genç Girişimci SGK-Prim Teşviği
Sigorta Primi Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Ticari Alacak Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez