Sağlık Hizmet Sunucularında e-Fatura Uygulamaları Nelerdir?

2024-02-21T09:54:02

Teknolojik gelişmeler birçok sektörde değişim ve yeniliği getiriyor. Gelir İdaresi Başkanlığı da bu değişim ve gelişim sürecine uyum sağlamak için birçok çalışmalar yapıyor. Dolayısıyla mükellefler de kendini bu değişim ve yenilik sürecinin içinde bularak uyum sağlıyorlar. Fakat bu süreç çok hızlı bir şekilde ilerlediğinden yakından takip gerektiriyor.

Günden güne e-fatura uygulamasına kayıtlı olan işletmelerin arttığı görülmektedir. Mevzuattaki e-dönüşüm kapsamının artmasıyla bu dönüşüme eklenen bir sektör de sağlık hizmet sektörü oldu ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sağlık hizmet sağlayıcılarına e fatura zorunluluğu getirildi.

Yılı Sağlık Hizmetlerinde e-Faturaya Geçiş Tarihi 2024?

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yapılan değişiklikle birlikte; Sosyal Güvenlik kurumu ile anlaşmalı sağlık hizmeti sunucularının, medikal malzeme ve ilaç temin eden mükelleflerin e-fatura geçişleri zorunlu hale geldi.

1 Temmuz 2022 itibariyle, bu tarihten sonra SGK ile sözleşme imzalayan kuruma fatura düzenlemeden önce e-fatura geçme zorunluluğu getirilmiştir. Hizmeti sektöründe bulunan firmalar 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren e-fatura ve e arşiv fatura e-dönüşüm sistemine SGK ile sözleşmeleri olma şartı ile geçişleri gerçekleşmiştir. 2024 yılında sağlık hizmeti veren kurumların e-Faturaya geçmiş olması gerekmektedir.

Adım Adım e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

Son düzenlemelerle birlikte e-faturaya geçmenin kapsama alanı genişlemesiyle e-faturaya nasıl geçilir sorusunu da akıllara getirir. E-faturaya geçmek her ne kadar karmaşık görünse de gerekli belgeleri temin ettikten sonra başvuru oldukça kolay ve zahmetsiz şekilde gerçekleştirilebilir. E-faturaya geçiş aşamasında kullanılacak yöntem başvuru sürecinin nasıl ilerleyeceğini de belirleyecektir. E-faturaya başvurmak için özel entegratörler, GİB sistemine entegre yönetimi ve GİB portal yönetimi gibi çeşitli başvuru yöntemleri bulunmaktadır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Özel Entegrasyon Yöntemiyle Başvuru Yapmak İçin:

  1. Mükellef durumunda olan firma, Kamu Sertifikasyon Merkezi aracılığıyla mali mühür başvurusu yapar.
  2. E-fatura sözleşmesi imzalanır.
  3. E-fatura başvurusu, efatura.gov.tr adresi üzerinden yapılır.
  4. Mükellef firma, kendisine gönderilen linkteki alanlara gerekli bilgileri doldurur.
  5. Bilgiler doldurulduktan sonra, özel entegratör tarafından bilgiler kontrol edilir. Eğer bir sorun yoksa, özel entegratör mükellef firmaya aktivasyon linki gönderir.
  6. Mükellef firma, öze entegratör tarafından gönderilen aktivasyon linkini mali mühürle imzalar.
  7. Mühürle imzalama yapıldıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından onaylanması beklenir. Onay alındıktan sonra, mükellef firma e-Fatura sistemine giriş yapmış olur.

GİB Portal Yöntemiyle Başvuru Yapmak İçin:

  1. e-Fatura Uygulaması Başvuru Formu ve Taahhütnamesi, Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesi, Şirket Kuruluş Sözleşmesi ve noter onaylı imza sirküleri örneği gibi gerekli belgeler temin edilir.
  2. Eğer başvuru uygun görülürse, mali mühür sertifikasının Kamu Sertifika Merkezlerinden alınabileceği bilgisi verilir.
  3. Mali mühür sertifikasının bedeli, Kamu Sertifikasyon merkezlerine yatırılır ve sonrasında mali mühür başvuru sahibine teslim edilir.
  4. Gerekli belgeler ve mali  mühür edinildikten sonra başvuru yapılır. Başvurunun onaylanması beklenir.
  5. Başvurusu onaylanan kullanıcıların hesapları aktif hale getirilir. Bu adımdan sonra kullanıcıların, herhangi bir işlem yapmalarına gerek kalmaz. Kullanıcılar, e-Fatura sistemini diledikleri gibi kullanmaya başlayabilirler.

Siz tüm bu işlemler ile uğraşmak yerine işi online ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nın alanında uzman danışmanlarına bırakarak ücretsiz danışmanlığımız ile kısa sürede oturduğunuz yerden, zahmetsizce e-faturaya geçebilirsiniz. Size özel çözümlerimiz ile saniyeler içinde bütün e-Fatura ve e-Arşiv fatura işlemlerinizi dilediğiniz yerden yapabilirsiniz. Üstelik yıllık 2100 e-fatura kontörü de HEDİYE! e-Fatura gönderimleriniz için ek maliyete gerek yok.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Sevk İrsaliyesi Nedir?
Sevk İrsaliyesi Nasıl Düzenlenir?
E-Bordro Nedir? Kimler E-Bordro Alabilir?
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez