Reeskont Nedir?

2023-04-06T14:49:51

Bankacılık alanında çeşitli tarafların kullandığı birçok para aracı bulunur. Para aracı ve politikalarının bazıları likidite ihtiyacını karşılarken bazıları ödeme planlarını düzenlemek gibi esnek amaçlara sahiptir. Yaygın olarak kullanılan para politikaları arasında yer alan reeskont özellikle ihracat faaliyeti gösterenler tarafından tercih edilir. Bununla beraber reeskont nedir konusu sıklıkla merak edilir. Reeskont en temel anlatımı ile iskonto etmek (re-iskonto – rediscount) anlamına gelir.

İskonto etmek muhasebe ve bankacılık alanında kullanılan terimler arasındadır. Muhasebe sektöründe iskonto net tutar üzerinde yapılan bir indirimi ifade eder. Bankacılıkta kullanılan iskonto ise bir değeri nakde çevirmektir ve indirim ile alakası yoktur. İskonto işleminin tekrar yapıldığını ifade eden reeskont ‘kırdırma’ işleminin ikinci defa gerçekleştirildiği anlamına gelir. Kırdırmak bankacılık iş sahalarında henüz vade tarihi gelmemiş bir senedi ‘kırarak’ ödemeye çevirmektir. En temel anlatımı ile reeskont henüz ödeme tarihi gelmemiş olan bir senedi nakite çevirmek anlamına gelir.

Normal şartlarda bir çeki kırdırmak ya da diğer adı ile iskonto ettirmek bankalar üzerinden gerçekleşir ve bu işleme ‘iskonto’ denilir. Bu işlemin ikinci defa Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası üzerinden yapılmasına reeskont adı verilir. Reeskont gerçekleştirebilmek için alacak veya borç değerinin ticari bir kazanç ile oluşturulması esastır. Aynı zamanda ticari sürecin devam etmesi ve bu süreçte güncel borcun bulunması durumunda da reeskont yapılabilir. Reeskont işlemi bütün banka ve sigorta şirketleri tarafından borç ve alacaklar için yapılmalıdır. Banka ve sigorta sektörleri dışında herhangi bir reeskont zorunluluğu mevcut değildir.

Reeskont Kredisi Nedir?

Reeskont kredisi henüz ödeme tarihi gelmemiş olan bir senedin iskonto ettirilerek (kırılarak) nakde çevrilmesi sonucu elde edilen ödemeye verilen isimdir. Reeskont kredisinin vade planı ve toplam vade süresi değişiklik gösterebilir. Genel olarak ihracat faaliyeti gerçekleştirenler tarafından kullanılır. Aynı zamanda döviz kazandırıcı iş sahalarında faaliyette bulunan tarafların da tercih ettiği kredi seçenekleri arasında yer alır. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından sağlanır. Diğer kredi seçeneklerine nazaran daha uygun maliyetli ve destekli olması sayesinde tercih edilir.

Reeskont kredisi, edinebilmek için ihracat taahhüdünün verilmesi gereken krediler arasında yer alır. Reeskont kredisinin temel amacı Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasına döviz girişi sağlamaktır. Aynı zamanda piyasadaki nakit likiditesini artırmak amacıyla da reeskont kredisi kullanılır. İhracatçılar, bu doğrultuda üretim yapanlar ve döviz kazananlar içindir. Reeskont kredisi ödeme tarihinde bu taraflarca döviz olarak gerçekleştirilir. Ödeme işlemi için kaynak maliyeti kullanılan para birimine göre değişmekle birlikte USD Libor ya da Euribor olabilir. Böylece Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasına döviz girişi de gerçekleşir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Reeskont Kredisi Nasıl Alınır?

Reeskont kredisi Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası üzerinden alınabilir. Reeskont uygulamasının hayata geçirilmesinde ilk etapta Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası üzerinden ödemeler gerçekleştirildi. Fakat günümüzde mevcut yasalara göre reeskont kredisi farklı kalkınma ve yatırım bankaları üzerinden de alınabilir. Kredi alabilmek için firmaların ihracat taahhüdü sağlaması gerekir. Bununla beraber firma bazında istihdam taahhüdü gibi şartlar gerekli değildir. Şirketlerin ve firmaların likidite ihtiyaçlarının karşılanabilmesi adına gerekli olan reeskont kredisi için hususlar Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir. Kredi oranları, ödenek limitleri ve faiz dilimleri Maliye Bakanlığı tarafından oluşturulur.

Ödenek oluşturulurken vade planıyla beraber faiz oranı olarak kısa dönemli avans işlemlerinde de kullanılan faiz oranı işleme tabi olur. İhracat taahhüdünü sağladıktan sonra firmaların, şirketlerin reeskont kredisi ile ödenek ihtiyaçlarını giderebilmesi mümkündür. Firmaların kullanabileceği maksimum reeskont ödeneği 400 milyon TL’dir. Sağlanması gereken bir diğer taahhüt de firmaların ödeneği aldıktan sonraki 1 ay boyunca döviz almamasıdır.

Web tabanlı ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile işinizi yönetmek çok kolay! Stok takibi, cari takibi, gelir gider takibi, nakit yönetimi, fatura takibi… Tüm işlemleri ister webden ister cepten internet erişimi olan her yerden kolaylıkla yapabilirsiniz. İşinizi kolaylaştıracak tüm çözümler Logo İşbaşı’nda!

Kimler Reeskont Kredisi Alabilir?

Maliyet Bakanlığına bağlı olan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası tarafından verilen, aynı zamanda bu kurum tarafından yetkilendirilmiş diğer yatırım ve kalkınma bankaları üzerinden de alınabilen reeskont kredisi şu gruplara hitap eder:

● İhracat yapanlar

● İhracat edilmek üzere üretim yapanlar, imalat gerçekleştirenler

● Yurtdışında faaliyet gösteren müteahhitler

● Uluslararası düzeyde fuarcılık yapan şirketler

● Getirisi döviz cinsinden olan hizmet sunan şirketler

● Döviz kazandırıcı faaliyet gerçekleştiren şirketler

Bu gruplarda yer alan şirketler ve firmalar reeskont kredisinden faydalanarak ödenek sahibi olabilir. Reeskont kredisi sayesinde taraflar likidite ihtiyaçlarını, finansman ihtiyaçlarını, yatırım ihtiyaçlarını uygun maliyetle karşılayabilir. e-Fatura/e-Arşiv Fatura’ya geçiş süreci sizleri endişelendiriyor mu? Logo İşbaşı’nın ücretsiz e-dönüşüm danışmanlarının desteği ile e-Fatura’ya geçişte endişeye yer yok! Siz de Logo İşbaşı ile 15 dakikada e-Faturaya geçin rahat edin!

Reeskont Faizi Nedir?

Bankalar tarafından sunulan kredi ödemelerinde faiz uygulaması oldukça yaygındır. Reeskont kredisi için de faiz uygulanır. Reeskont faizi kredinin ödeme planı boyunca belirli aralıklarla toplam tutara eklenen orana verilen isimdir. Reeskont kredisinin hangi dilimde faize tabi tutulacağı Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından belirlenir. Faiz oranları belirlenirken sürece etki eden birden fazla faktör bulunur. Kredinin oluşturulduğu dönemdeki para arzı faiz dilimini belirleyen unsurlar arasında yer alır. Reeskont faizi oranı aynı zamanda dönemin kredi genişlemesinden de büyük oranda etkilenir. Bu değişken etkenlere bağlı olarak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası reeskont faiz oranlarını yıllık olarak belirler.

Yıllık olarak belirlenen orana göre reeskont faiz hesaplama işlemi yapılabilir. Kredi ödemesi için Türk lirasından başka bir para biriminin kullanıldığı durumlarda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından belirlenen faiz oranı geçerli değildir. Bu durumlarda Londra Bankalararası Faiz Oranı kredi ödeme planına dahil edilir. Reeskont kredisi için belirlenen faiz dilim ve tutarı genel olarak senet üzerinde belirtilir. Faiz bilgisinin senet üzerinde yer almadığı durumlarda da yine Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının belirlediği geçerli iskonto hususları ile hareket edilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Alt İşveren Nedir? Alt İşverenlik Nedir?

İş Sözleşmesi Nedir? Türleri Nelerdir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez