Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

2022-09-30T10:20:16

Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çalışma izni Türkiye’de çalışmak isteyen yabancılar için zorunludur. Aynı zamanda çalışma izni belgesi yabancı uyruklu işçi çalıştırmak isteyen oluşumlar için de olmazsa olmazdır. 5 farklı çalışma izni çeşidi bulunur ve her birinin kapsamı farklıdır. Çalışma izni başvurusu süreçleri ise çalışanın durumuna ve seçilen çalışma izni türüne göre değişiklik gösterebilir. Çalışma izni olmadan yabancı çalıştırmak işverenler açısından yasal pürüzlere yol açar. Aynı şekilde izni olmadan Türkiye sınırları içerisinde çalışan işçiler de idari para cezası ve sınır dışı edilme ile karşı karşıya kalır. Çalışma izni başvurusu şu şekilde yapılabilir:

Yurt Dışından Çalışma İzni Başvurusu

  • Henüz Türkiye’de olmayan ve yurt dışında olan çalışanlar çalışma izni başvurusu için Türk temsilciliklerine müracaat etmelidir.
  • Yabancı çalışanlar ülkelerindeki Türk temsilcilikleri aracılığı ile başvuru yapabilir. Aynı zamanda çalışan oturma izninin bulunduğu ülkedeki Türk temsilciliklerini de kullanabilir.
  • Uyruklarının bulunduğu ülkeler de yabancı çalışanların Türk temsilciliklerine başvurabileceği ülkeler arasında yer alır. Çalışan tarafından Türk temsilciliklerine yapılan bu başvuru esasında çalışma vizesi başvurusudur. Çalışma vizesi olmadan çalışma izni almak mümkün değildir.
  • Çalışan, iş sözleşmesiyle beraber gereken belgeleri Türk temsilciliklerine teslim ettikten sonra bir referans numarası verilir. Bu referans numarası 16 hanelidir. Referans numarası çalışma izni başvurusu için olmazsa olmazdır.
  • Yabancı çalışan referans numarasını işverene, şirkete ya da firmaya iletir. İşveren, kendisi ya da vekalet verdiği bir kişi aracılığı ile başvuru yapmalıdır.
  • Referans numarası kullanılarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı online sistemi üzerinden başvuru yapılır.
  • Aynı zamanda bu sisteme gerekli belgelerin yüklenmesi gerekir. İşveren ya da vekaletli kişi bu belgeleri 10 gün içerisinde yüklemelidir.
  • Başvuru sonrası Bakanlık yüklenen belgeleri, başvuruya ait genel bilgileri incelemeye alır. Bakanlık başvuru için gerekli olan belgelerin doğruluğunu teyit eder, aynı zamanda gerekli farklı belgeler de talep edebilir.
  • Belgelerin teyidi ve temini tamamlandıktan sonra başvuru olumlu ya da olumsuz sonuçlanır. Başvuru onaylanırsa yabancı çalışan çalışma vizesi almaya hak kazanır. Çalışan ülkesindeki Türk temsilciliğine giderek harç bedelini öder ve çalışma vizesi alır.

Referans numarası için başvurunun yapıldığı Türk temsilciliğine müracaat edilmelidir. Yabancı çalışma vizesini de aldıktan sonra işveren ya da vekalet verdiği kişi SGK girişini yapabilir. Bu şekilde yurt dışındaki yabancı çalışan için çalışma vizesi alma süreci tamamlanır.

e-Fatura/e-Arşiv Fatura’ya geçiş süreci sizleri endişelendiriyor mu? Logo İşbaşı’nın ücretsiz e-dönüşüm danışmanlarının desteği ile e-Fatura’ya geçişte endişeye yer yok! Siz de Logo İşbaşı ile 15 dakikada e-Faturaya geçin rahat edin!

Türkiye’de Olan Yabancı Çalışan İçin Çalışma İzni Başvurusu

Yurt içinde yapılacak olan çalışma izni başvurusunda süreç daha hızlı ilerler. Şu adımlarla yurtiçinden çalışma izni başvurusu yapılabilir:

● Türkiye sınırları içerisinde olan yabancı çalışan için işveren başvuru yapmalıdır. İşverenler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı üzerinden çalışma izni belgesi e başvuru yapabilir.

● Başvuru sırasında istenilen belgeler eksiksiz bir şekilde yüklenir.

● Bakanlık tarafından belgeler incelemeye alınır. İncelemelerle belgelerin doğruluğu tespit edilir. Gerektiği durumlarda işverenden çeşitli belgeler de talep edilebilir.

● Belgeler tam ve doğru olduğunda başvuru sonuçlanır.

● Olumlu sonuçlanan başvurular için 15 gün içerisinde harç bedeli ödenir.

● Harç bedeli ödendikten sonra çalışma izni kartı işverenin adresine PTT Kargo ile gönderilir.

● Çalışma kartı teslim edildikten sonra işveren ya da vekili SGK girişi yapabilir.

Çalışma İzni Takibi

Yabancı çalışan işverenler ve yabancı uyruklu işçiler tarafından merak edilen bir diğer konu çalışma izni takip işleminin nasıl yapılacağıdır. Bu işlem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı web sitesi üzerinden yapılabilir. Çalışma izni sorgulama ve takip için izinsorgula.csgb.gov.tr/app/giris adresi kullanılır. Bu adresteki uygulama ile çalışma izni takip edilebilir. Aynı zamanda çalışma izni için muafiyet durumu da web sitesi üzerinden öğrenilebilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Kimler Çalışma İzni Başvurusu Yapabilir?

6735 sayılı kanunda kimlerin çalışma izni almak zorunda olduğu belirtilmiştir. Bu düzenlemeye göre şu gruplar Türkiye sınırları içerisinde faaliyet gösterebilmek için izin almalıdır:

● Türkiye’de çalışmak isteyen yabancı uyruklu bireyler

● Türkiye’de bir işverenin yanında mesleki eğitim almak isteyen yabancı uyruklular

● Türkiye’de faaliyet gösteren bir işverenin yanında staj yapmak isteyen yabancılar

● Türkiye sınırları içerisinde geçici nitelikte hizmet sunacak olan sınırötesi hizmet sunucusu statülü yabancılar

● Türkiye’de yabancı çalıştıran ya da çalıştırmak üzere olan tüzel ve gerçek kişiler

Web tabanlı ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile işinizi yönetmek çok kolay! Stok takibi, cari takibi, gelir gider takibi, nakit yönetimi, fatura takibi… Tüm işlemleri ister webden ister cepten internet erişimi olan her yerden kolaylıkla yapabilirsiniz. İşinizi kolaylaştıracak tüm çözümler Logo İşbaşı’nda!

Çalışma İzni Başvurusu Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Türkiye sınırları içerisinde yabancı uyruklu işçi çalıştırmak için e çalışma izni başvurusu yapacak olan işverenlerin dikkat etmesi gereken noktalar şunlardır:

● Yurt dışından yapılacak çalışma izni başvurularında işverenin KEP kaydının bulunması gerekir. Aynı zamanda işverenin e-İmza sahibi de olması gerekir.

● Yurtiçinden yapılacak başvurularda da işverenin KEP adresi ve e-İmza sahibi olması gereklidir.

● Türkiye içerisinden yapılacak başvurular için çalışanın en az 6 aylık ikamet izninin olması zorunludur. Bu iznin başvuru sırasında geçerli olması gerekir ve başvuru esnasında 6 aylık izinden ne kadar kaldığı önemli değildir.

● Yurt dışından yapılan başvuruların olumlu sonuçlanması durumunda çalışan 6 ay içerisinde Türkiye’ye gelmelidir. Aksi takdirde çalışma izni iptal edilir ve yeniden başvuru yapmak gerekir.

● Türkiye’den başvuru yapan çalışanın yabancı kimlik numarasının olması gerekir. Aynı zamanda yabancı çalışanın KEP hesabının olması zorunludur.

Çalışma İzni İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Çalışma izni belgesi için gerekli olan evraklar yabancı uyruklu işçinin çalışmak istediği sektöre göre değişiklik gösterir. Türkiye’de faaliyet gösterilecek olan her bir sektörde çalışma izni için istenen evraklar farklıdır. Fakat genel olarak bütün çalışma izni türleri için her sektörde istenilen evraklar şunlardır:

● İşveren ve yabancı uyruklu işçi tarafından imzalanan iş sözleşmesi

● Kuruluşun güncel sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi

● Pasaport sureti (Latin alfabesi ile yazılmayan pasaportların resmi onaylı çevirisi)

● Diploma ya da Geçici Mezuniyet Belgesi sureti (Resmi onaylı çevirisi)

● Son bir yıla ait bilanço, kar, zarar tablosu (Vergi dairesi ya da mali müşavir onaylı)

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e-fatura ve e-arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, gelir-gider takibi ve stok takibinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aklınıza takılan soruları sorabileceğiniz uzmanlarımız ve işletmenize özel çözümler sayesinde tek bir yerden tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

İşçi Maliyeti Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Alt İşveren Nedir? Alt İşverenlik Nedir?

İş Sözleşmesi Nedir? Türleri Nelerdir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez