İşçi ve işveren arasındaki hukuki ilişki, iş sözleşmesi adı verilen taahhütname ile kurulur. İş sözleşmesi, işçi ve işveren arasında oluşabilecek bütün anlaşılmazlıkları engelleyerek, işin normal seyrinde devam edebilmesini sağlar. İş sözleşmesi sayesinde işçi, işverenin belirlediği şartlarda ve saatlerde çalışacak olduğunu garanti eder. İşveren, iş sözleşmesini imzalayarak, belirlenmiş şartlara uygun bir şekilde çalışan işçiye, belirtilen ücreti ödeyecek olduğunun garantisini verir. Günümüzde çok sayıda sektörde, işe alımlardan önce iş sözleşmesi kullanılır. Bu sayede işçi, işin gerekliliklerini, şartlarını ve niteliğini bilir bir şekilde işe başlar.
İş Sözleşmesi Nedir?
İş sözleşmesi, işçi ve işveren arasında yapılan, her iki tarafı da ilgilendiren şartları içeren ve her iki tarafın da imzasını taşıyan resmi bir belgedir. İş sözleşmesinde söz konusu işe dair bilgiler yer alır. Bu bilgiler, işin niteliği ve şartlarını belirtir. İşveren, işçisini işe almadan önce, iş sözleşmesini imzalamasını ister. Bu sayede işçi, işe girmeden önce, başlayacağı işe dair detaylı bilgi edinebilir.
İş sözleşmesi sayesinde işçi, yapacağı iş sonucunda her iki tarafın da anlaşarak belirlediği ücreti maaş ödemesi olarak alacağından emin bir şekilde işe başlar. İş sözleşmesi, işverenin işçisine ödeme yapacağını garanti eder. İşveren de, işçisinin söz konusu işi şartlarına uygun bir şekilde yerine getireceğinden emin olur.
İş Sözleşmesinin Özellikleri
İş sözleşmesi belgelerinin birçok farklı özelliği bulunur. Bu özellikler, işçi ve işveren arasında kurulan yasal ilişkinin sağlam ve işlevsel bir zemine oturtulabilmesini sağlar. İş sözleşmeleri, bu işlevsel özellikleri sayesinde işçi ve işveren arasındaki ilişkinin seyrinde ilerlemesine imkan tanır. Günümüzde kullanılan iş sözleşmesi belgelerinin başlıca özellikleri şu şekildedir:
- Kapsama süresi 1 yıl veya daha fazla olan iş sözleşmeleri yazılı olarak düzenlenmek zorundadır.
- İş sözleşmesi belgeleri damga vergisi, resim ve harç kalemlerinden muaf tutulur.
- İş sözleşmesi belgeleri yasada aksi belirtilmediği müddetçe özel bir şekle tâbi değildir.
- Yazılı olmayan iş sözleşmesi belgelerinde işveren, işçisine şu bilgileri bildirmek zorundadır: Genel ya da özel çalışma koşulları, günlük ya da haftalık çalışma süresi, ücret ve varsa ekleri, ücretin ödenme tarihi, eğer varsa sözleşme süresi, fesih durumunda her iki tarafın da uymak durumunda olduğu hükümler. Yazılı olmayan iş sözleşmesi kullanan işverenler, işçilerine bu bilgileri belirtmediği takdirde her bir işçi için 268 TL idari para cezası öder.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
İş Sözleşmesi Türleri Nelerdir?
Günümüzde birçok sektörde kullanılan iş sözleşmesi belgesinin 5 adet farklı türü vardır. Bu farklı iş sözleşmesi belgesi türlerinin ana özelliği kapsadıkları tarih aralığıdır. Kimi işlerde işverenler kısa süreli işçi çalıştırmak için iş sözleşmesi kullanırken, kimi işverenler işe aldıkları işçiyi uzunca bir süre boyunca çalıştırmak ister. Bu durumda farklı zaman aralıklarına sahip olan iş sözleşmesi belgeleri kullanılır. Günümüzde kullanılan 5 farklı iş sözleşmesi türü şu şekildedir:
Belirli Süreli İş Sözleşmesi:
Belirli bir iş tamamlanana kadar, işveren istediği noktaya ulaşana kadar kullanılan iş sözleşmesidir.
Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi:
Söz konusu işin belirli bir süreye göre yapılmadığını, toplam sürenin belli olmadığını belirten iş sözleşmesidir.
Tam Süreli İş Sözleşmesi:
Genel iş sözleşmesi olarak da bilinir. Bir işçinin söz konusu işte tam süreli olarak, tam zamanlı olarak çalıştığını belirtir.
Kısmi Süreli İş Sözleşmesi:
İşçinin haftalık çalışma saatlerinin, diğer iş sözleşmelerine göre daha az olduğu durumlarda kullanılan iş sözleşmesidir.
Belirli Süreli İş Sözleşmesi Nedir?
Bazı işlerde işverenler, sadece belirli bir süre için çalıştırmak üzere işçi arayabilir. Bu durumlarda kullanılan ‘belirli süreli iş sözleşmesi’ işçinin sadece işverenin belirlediği bir tarih aralığında çalışacağı durumlarda kullanılır.
Siz de iş yönetiminizi en iyi şekilde yönetmek için ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nın alanında uzman danışanların ücretsiz desteği ile e Faturaya ve e Arşiv Faturaya geçiş yapabilir, faturalarınızı hızlı ve kolayca anında gönderebilirsiniz. Üstelik yıllık 1000 kontöre kadar kullanım da hediye!
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;
İş Planı Nedir? İş Planı Nasıl Yapılır?