Özel Entegratör Nedir?

2024-03-12T13:07:21

Özel entegratörler, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yetkilendirilen firmalardır ve elektronik kayıt oluşturma işlemlerini mükellefler adına gerçekleştirirler. Bu firmalar, GİB tarafından belirlenen koşulları karşılayarak e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv Fatura, e-Bilet gibi elektronik kayıtları oluşturabilirler.

Özel entegratörler, kendi geliştirdikleri uygulamalar aracılığıyla bu hizmetleri sunarlar. GİB’in belirlediği teknik ve güvenlik standartlara uygun bir altyapıya sahip olmak için çeşitli sertifikaları ve yetkilendirme süreçlerini tamamlarlar. Özel entegratörler, Bilgi Güvenliği, İş Sürekliliği ve Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetimi gibi sertifikalara sahip olmalıdır. Ayrıca, TÜBİTAK BİLGEM Kamu Sertifikasyon Merkezi’nden mali mühür sertifikası imzalama süreçleriyle ilgili uyum değerlendirme raporu almalıdır.

Mükellefler, özel entegratörlerin sağladığı hizmetleri tercih ederek elektronik kayıtlarını oluşturabilirler. Bu sayede, entegrasyon ve GİB portalı gibi seçeneklerle karşılaştırıldığında daha güvenli ve profesyonel bir çözüm elde edebilirler. Özel entegratörler, mükelleflerin bilgi işlem sistemi, sunucu yönetimi ve veri arşivleme gibi süreçlerle uğraşmasını engeller ve mevzuat ve teknik güncellemeleri takip ederek bunları uygularlar.

Mükellefler, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmî web sitesinde yer alan özel entegratörlerin listesine ulaşarak tercih ettikleri bir firmayla iletişime geçebilir ve elektronik kayıt oluşturma sürecini başlatabilirler. Bu şekilde, özel entegratörlerin profesyonel hizmetlerinden yararlanarak elektronik kayıt işlemlerini daha kolay ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirebilirler.

GİB Portal üzerinden kesebildiğiniz gibi Logo İşbaşı gibi özel entegrasyon hizmetlerini kullanan firmalar aracılığıyla da hızlı ve kolayca kesebilirsiniz. On binlerce işletmeyi 15 dakikada e-faturaya geçiren ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz. Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığı ile oturduğunuz yerden e-fatura ve e-arşiv faturaya geçmenizin yanı sıra yıllık 2100 e-fatura kontör hediyesi ile de ek kontör maliyetine gerek kalmıyor.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Özel Entegratörler Neler Yapar?

Özel entegratörler, mükelleflerin elektronik kayıtlarını oluşturmak, göndermek ve takip etmek gibi görevleri yerine getirirler. Bunların temel işlevleri şu şekilde açıklanabilir:

  • Özel entegratörler, GİB’in belirlediği teknik rehberlere uygun olarak mükelleflerin kayıtlarını oluştururlar. Bu kayıtlar arasında e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Defter, e-Bilet gibi elektronik kayıtlar yer alır.
  • e-Arşiv Fatura ve e-Fatura entegratör gibi belgeleri kendi mali mühürleri ya da yüksek hızda imzalama yeteneğine sahip HSM (Hardware Security Module) cihazlarıyla imzalarlar.
  • Sağladıkları sistemlerin 7/24 erişilebilir ve çalışır durumda olmasını sağlarlar. Böylece mükellefler her zaman kayıtlara erişebilir ve işlemlerini gerçekleştirebilirler.
  • Mükelleflerin kayıtlarına web portalı aracılığıyla erişmelerini sağlar. Mükellefler bu portal üzerinden kayıtlarını görüntüleyebilir ve yönetebilirler.
  • Mükelleflerin bilgi işlem sistemi, sunucu yönetimi ve veri tabanı gibi teknik altyapı ihtiyaçlarını üstlenirler. Bu sayede mükellefler bu işlemlerle uğraşmak zorunda kalmazlar.
  • Mevzuatta ve teknik rehberlerdeki güncellemeleri takip eder ve bunları mükelleflere bildirir. Ayrıca kendi sistemlerinde bu güncellemeleri uygularlar. Böylece mükellefler her zaman güncel ve uyumlu bir çözüm kullanır.
  • Elektronik kayıtları belirli bir süre boyunca saklama hizmeti de sunar. Bu süre boyunca kayıtlar güvenli bir şekilde saklanır ve gerektiğinde erişilebilir hale getirilir.
  • Özel entegratörlerin bir felaket kurtarma merkezi varsa mükelleflerin verilerini yedekler ve felaket durumunda veri kaybını önler. Bu sayede mükellefler iş sürekliliklerini sağlarlar.

Özel Entegratörler Ne İşe Yarar?

Özel entegratörler, işletmelere elektronik ticaret ve dijital dönüşüm süreçlerinde hizmet eden aracı kurumlardır. Bu bağlamda işletmelerin e-ticaret süreçlerini yönetmek için gerekli olan altyapıyı sağlarlar. Bu süreç, işletmelerin e-ticaret platformlarına, ödeme sistemlerine, sipariş takip sistemlerine ve diğer entegre edilmiş hizmetlere erişimini sağlar.

İşletmelerin farklı sistemlerinde bulunan verileri bir araya getirerek entegre etme işlemini gerçekleştiren özel entegratörler, stok yönetimi, müşteri bilgileri, siparişler, ödemeler ve diğer işletme verilerinin senkronize bir şekilde yönetilmesini sağlar. Ayrıca işletmelerin elektronik fatura ve elektronik defter işlemlerini yönetmelerine yardımcı olurlar. Bu süreç, faturaların oluşturulması, gönderilmesi, onaylanması ve muhasebeleştirilmesini kapsar.

Özel entegratörler, işletmelerin veri güvenliği ve uyum gereksinimlerini karşılamasına da yardımcı olurlar. Bu işlemler, verilerin güvenli bir şekilde saklanması, veri koruma önlemlerinin alınması ve uyum gerektiren yasal düzenlemelere uyulması anlamına gelir.

İşletmelerin e-ticaret süreçlerinde karşılaştıkları teknik sorunları çözmek ve stratejik danışmanlık sağlamak için teknik destek hizmet de sunan özel entegratörler, sistem entegrasyonu, veri analizi, süreç iyileştirmesi ve diğer e-ticaret konularında uzmanlık sağlama anlamına gelir. Son olarak bu sistemler işletmelerin elektronik imza ve dijital güven hizmetlerine erişimini sağlarlar. Bu, işletmelerin güvenli elektronik iletişim, kimlik doğrulama ve diğer güvenlik gereksinimlerini karşılamalarına yardımcı olur.

Özel entegratörler, işletmelere elektronik ticaret süreçlerinde teknik, operasyonel ve güvenlik açısından destek sağlayarak verimlilik, hız ve güvenlik avantajları sunarlar. Bu sayede işletmeler, dijital dönüşüm yolculuklarında daha etkili bir şekilde ilerleyebilirler.

İşlerinizi kolaylaştıran çözümler muhasebe programı Logo İşbaşı’nda!  Logo İşbaşı programları sayesinde siz de on binlerce işletme gibi tek bir tıkla e-Arşiv faturanızı oluşturabilirsiniz. İnternet erişiminizin olduğu her yerden ister bilgisayarınızdan isterseniz de cep telefonunuzdan hem e-fatura hem de e-arşiv/e-faturanızı oluşturabilir, anında müşterilerinize gönderebilirsiniz. Üstelik faturalarınız 10 yıl boyunca dijital olarak arşivleneceğinden ayrıca bir arşiv maliyetinden de kurtulmuş olursunuz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Fatura Türleri Nelerdir? Kaç Çeşit Fatura Vardır?

E-Fatura Özel Entegratörümü Nasıl Değiştirebilirim?

E-Fatura Kurulumu Nasıl Yapılır?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez