Hangi İşletmeler İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti Almak Zorunda?

2024-07-01T11:58:06

Hayalleriniz süsleyen o şirketi sonunda kurdunuz ve çalışanlarınızı da işe aldınız. Şirketiniz giderek de büyüyor. Tabii, bu aşamada da karşınıza İş Sağlığı ve Güvenliği konusu çıkıyor. Bundan dolayı da sizin de aklınıza pek çok soru takılıyor. Sizin şirketiniz, İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetini almak zorunda mı? Gelin, bu konuyu birlikte inceleyelim.

2012 yılının Haziran ayında Resmi Gazete’de yayınlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile işletmelerde İş Sağlığı ve Güvenliğine yönelik personel istihdamı zorunlu hale geldi. İşletme içinde istihdam sağlanamadığı durumlarda ortak bir Sağlık Güvenlik biriminden hizmet alma zorunlulukları oluştu.

Yürürlüğe giren bu kanunla işletmeler, az tehlikeli, tehlikeli ve ya çok tehlikeli olarak üç farklı sınıfa ayrıldı. Bunun sonucunda işletmelerin sorumluluk kapsamları da bu sınıflara göre belirlenmeye başladı.

NACE Kodu ile Tehlike Sınıfı Tespiti

İşletmenin SGK sicil numarasının 2, 3, 4, 5, 6 ve 7. rakamlarından meydana gelen NACE koduna göre işletmelerin hangi tehlikeli sınıfa ait oldukları belirleniyor.

İşletmelerin tehlike sınıfları ve çalışan sayılarına göre kanunda yer alan sürelerde iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirmeleri gerekiyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti Yoksa İdari Para Cezası Uygulanıyor mu?

İşletme, görevlendirme yapmadığı her ay için çalışan başına idari para cezasına çarptırılıyor. İdari para cezası miktarları her sene başında da güncelleniyor. Bir örnek üzerinden uygulanan idari para cezasına bakalım. 5 çalışanı bulunan ve tehlikeli sınıfta yer alan bir işletmeniz olduğu durumda, iş güvenliği uzmanı görevlendirmediğiniz her çalışan için aylık 77.002 liradan 5 çalışan için aylık 385.010 lira idari para cezası ödemekle yükümlü olursunuz. Bu para bir yıl boyunca görevlendirme yapmadığınız takdirde 4.620.120 lira gibi yüksek bir rakama ulaşabilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

İş Güvenliği Uzmanının Görevlendirilmesi

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile kesinliğe kavuşan ve bir işletmede iş güvenliği uzmanı ya da OSGB’den hizmet alınması için belirtilen süreler aşağıdaki gibidir:

  • Az tehlikeli sınıfta bulunan işletmeler:

Çalışan başına ayda en az 10 dakika gibi bir süre verilmiştir. Bu doğrultuda az tehlikeli sınıfta olan işletmenizde 100 çalışan olduğu durumda, 1 tam zamanlı iş güvenliği uzmanı istihdamı yapmalı ya da OSGB’den hizmet almanız gerekmektedir.

  • Tehlikeli sınıfta bulunan işletmeler:

Çalışan başına ayda en az 20 dakika gibi bir süre verilmiştir. Bu durumda tehlikeli sınıfta olan işletmenizde 1000 çalışan olduğu durumda, 2 tam zamanlı iş güvenliği ve sağlığı uzmanı istihdamı yapmalı ya da OSGB’den hizmet almanız gerekmektedir.

  • Çok tehlikeli sınıfta bulunan işletmeler:

Çalışan başına ayda en az 40 dakika gibi bir süre verilmiştir. Bu durumda tehlikeli sınıfta olan işletmenizde 1000 çalışan olduğu durumda, 4 tam zamanlı iş güvenliği ve sağlığı uzmanı istihdamı yapmalı ya da OSGB’den hizmet almanız gerekmektedir.

İşyeri Hekiminin Görevlendirilmesi

İşyeri hekiminden yada OSGB’den hizmet almanız gerekenler durumlar da kanunda açıkça belirtilmiştir. İşyeri hekimi için belirtilen çalışma süreleri aşağıdaki gibidir.

  • Az Tehlikeli Sınıfta Bulunan İşletmeler:

Çalışan başına ayda en az 5 dakika ile sınırları çizilen kanundan yola çıkarak. 2000 çalışanı bulunan az tehlikeli sınıfta olan bir işletmenin 1 tam zamanlı işyeri hekimi istihdamı etmesi ya da OSGB’den hizmet alması gerekmektedir.

  • Tehlikeli Sınıfta Bulunan İşletmeler:

Çalışan başına ayda en az 10 dakika ile sınırları çizilen kanundan yola çıkarak. 2000 çalışanı bulunan tehlikeli sınıfta olan bir işletmenin 2 tam zamanlı işyeri hekimi istihdamı etmesi ya da OSGB’den hizmet alması gerekmektedir.

  • Çok Tehlikeli Sınıfta Bulunan İşletmeler:

Çalışan başına ayda en az 15 dakika ile sınırları çizilen kanundan yola çıkarak. 2000 çalışanı bulunan çok tehlikeli sınıfta olan bir işletmenin 4 tam zamanlı işyeri hekimi istihdamı etmesi ya da OSGB’den hizmet alması gerekmektedir.

Diğer Sağlık Personelinin Görevlendirilmesi

Diğer sağlık çalışanı istihdamı ya da OSGB’den buna yönelik bir hizmet alınması için 6331 sayılı kanun sadece çok tehlikeli sınıfta bulunan işletmeler için bunu zorunlu tutuyor. Çalışma süreleri ise aşağıdaki gibidir.

Çok tehlikeli sınıfta olan işletmeler:

  • 10 – 49 çalışan: Çalışan başına ayda 10 dakika
  • 50 – 249 çalışan : Çalışan başına ayda 15 dakika
  • 250 ve üstü çalışan: Çalışan başına ayda 15 dakika

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

İnsan Kaynakları Yönetimi Nedir?Neleri Kapsar?
Geçici Vergi Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Vergi Matrahı nedir?
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez