NACE Kodu Nedir ve Ne İşe Yarar?

2023-01-20T10:25:30

NACE Kodu Türkiye’de Kullanılıyor mu?

2005 yılında gerçekleştirilen Avrupa Birliği uyum çalışmaları kapsamında Türkiye’de NACE kodu kullanılmaya başlandı. Günümüzde Türkiye’de bir şirket kurmak isteyenler Ticaret Odasına kayıt yaptırırken NACE kodunu bildirmelidir. Ülkemizde NACE kodlarının oluşturulması ve liyakat dahilinde oluşumlara teslim edilmesi görevi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) kurumuna aittir. Türkiye’de faaliyet gösteren bakanlık ve dairelerden bazıları NACE kodu kullanır. Bu oluşumlara Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı örnek olarak verilebilir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı gibi bazı kamu kurumları da çeşitli işlemleri gerçekleştirebilmek için NACE kodunu kullanır.

NACE Kodu Ne İşe Yarar?

NACE kelimesi ‘Avrupa Birliği’nde Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması’ (Nomenclature des Activités Économiques dans la Communauté Européenne) kelimesinin baş harflerinden meydana gelir. Adından da anlaşılabileceği üzere NACE kodu ticari faaliyet gösteren işyerlerini istatiksel olarak sınıflar ve kategorize eder. NACE kodu işyerlerinin tehlike durumlarını 3 farklı kategoriye ayırır: Az Tehlikeli, Tehlikeli ve Çok Tehlikeli. İşyerlerinin çalışan güvenliği açısından önlem alabilmesi için NACE kodlarını bilmeleri gerekir. NACE kodları sayesinde işyerleri tehlike seviyelerini bilir ve buna göre önlemler alabilir. NACE koduna uygun şekilde önlemler alınması çalışan güvenliğini garanti ederken aynı zamanda işyerinin ticari faaliyetlerini sorunsuz bir şekilde yürütebilmesine olanak tanır. 6 rakamdan oluşan NACE kodu ‘altılı faaliyet kodu’ olarak da bilinir. Ülkemizde de NACE kodu kullanılır ve çeşitli işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için gereklidir.

Faaliyet Konusuna Göre NACE Kodları

NACE kodlarının tamamında Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) web sitesi üzerinden ulaşılabilir. Bu kodlar oluşumun faaliyetlerine göre değişiklik gösterir. 6 rakamdan oluşan NACE kodunun her bir rakamı farklı bir parametreyi temsil eder. 6 rakamın ilk iki rakamı genel faaliyet sıralamasını temsil eder. Geriye kalan son dört rakam ise genel faaliyet başlığının içerisinde bulunan ‘alt faaliyet’ sıralamasını temsil eder. Örnek bir NACE kodu ve rakamların görevi ise şu şekildedir:

01.11.12

İlk iki rakam olan 01 tarım, ormancılık ve balıkçılık faaliyetlerini temsil eder. Bu durum 01 ile başlayan NACE koduna sahip bütün oluşumların tarım, ormancılık ve balıkçılık faaliyetlerinde bulunduğu anlamına gelir. 01 rakamından sonra noktayla ayrılan 11 ibaresi tarım faaliyetlerinin alt dalına girildiğini belirtir. 11 ibaresinden sonra gelen 12 rakamı da faaliyetin kesin tanımını belirtir. 01.11.12 NACE kodu pirinç hariç olmak üzere buğday, dane mısır, süpürge darısı, arpa, çavdar, yulaf, darı, kuş yemi vb. tahıl yetiştiriciliği faaliyeti anlamına gelir.

NACE Kodu Nasıl Öğrenilir?

NACE kodu birden fazla yöntem kullanılarak öğrenilebilir. Oluşumlar bağlı oldukları Ticaret Odasına ait olan web sitesi üzerinden NACE kodlarını öğrenebilir. Web sitesindeki ‘Ticaret Sicil İşlemleri’ bölümüne girdikten sonra ‘NACE Kodları’ seçeneğine giriş yaparak kodları görebilirsiniz. İlgili bakanlıklar tarafından belirli aralıklarla düzenlenen ve yayınlanan ‘Güncel İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi’ de NACE kodunun öğrenilmesi için tercih edilebilecek yöntemler arasında yer alır. Bu liste için anlaşmalı olduğunuz muhasebeci ya da mali müşavire başvurabilirsiniz. NACE kodunu öğrenebilmek için kullanabileceğiniz bir yöntem ise SGK sicil numarasını incelemektir. Ülkemizde yapılan düzenlemeler sayesinde işletmelerin NACE kodları SGK sicil numarası içerisinde yer alır. SGK sicil numarası 26 haneden oluşan uzun bir ibaredir. 1. haneden başlayarak, sicil numaranızın 2, 3, 4, 5, 6 ve 7. haneleri NACE kodunuzu belirtir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

2023 NACE Kodu Listesi Görüntüleme

NACE kodunuzu 3 farklı yöntemden birini kullanarak öğrendikten sonra söz konusu listeye bakarak faaliyet tanımınızı ve tehlike sınıfınızı görebilirsiniz. NACE kodları ilgili bakanlıklar tarafından düzenli olarak listelenir ve tanımlanır. Bu kodlara Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) ait web sitesi üzerinden ulaşılabilir. Bu web sitesi üzerinde yer alan NACE kodları belirli aralıklarla güncellenir ve kullanıma hazırdır.

NACE Kodu Nasıl Alınır?

Oluşumların NACE kodu alabilmek için başvurabileceği en kolay yöntem internet vergi dairesi üzerinden barkodlu bir vergi levhası alınabilir. Vergi levhası üzerinde bulunan ‘Ana Faaliyet Kodları’ bölümünde NACE kodu bulunur. Yeni bir işyeri açmak isteyen kişiler Ticaret Odasına kayıt yaptırma aşamasında NACE kodunu bildirmelidir. Yani işyeri açmak isteyen kişilerin süreç boyunca yaptırdığı kayıt işlemlerinde NACE kodu otomatik olarak oluşturulur.

NACE Kodu Değişikliği Nasıl Yapılır?

NACE kodu hatalı olan işyerleri bağlı oldukları vergi dairesine başvurarak ‘NACE Kodu Değişikliği Talep Dilekçesi’ vermelidir. Vergi dairesi memurları NACE kodu ve işyeri faaliyetinin uygunluğunu tespit eder. Tespitler sonrasında uygun görüldüğü takdirde dilekçe veren tarafın talep ettiği gibi NACE kodu değiştirilir ve işyerinin vergi levhasına yeni NACE kodu eklenir.

NACE Kodunu Hangi Kurum Verir?

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) kurumu işyerlerinin faaliyetlerine göre NACE kodu verir. NACE kodlarına göre işyeri faaliyetlerinin sınıflandırılmasında kullanılan yönetmelikler ve kanunlar doğrultusunda TOBB her işyerine uygun NACE kodu ataması yapar. ‘NACE kodu almak’ gibi bir ibare hatalıdır, zira NACE kodu işyeri kurma aşamalarında otomatik olarak oluşturulur ve farklı yöntemlerle öğrenilebilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 1800 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Gelir-Gider Tablosu Nasıl Hazırlanır?
Corona (Covid-19) Virüsü ile Mücadelede İşletmelere Verilen Destekler
e-Faturaya Geçişte Logo İşbaşı Farkı
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez