Google Adsense Faturası Nasıl Kesilir?

2024-07-01T16:05:27
Son yıllarda internet yayıncılığı hiç olmadığı kadar artmış durumda.Geleneksel yayıncılık araçlarının aksine, günümüzde en yaygın olarak kullanılan internet reklamcılık sektörünün şekil değiştirmesini sağlamıştır. Onlardan biri olan Google AdSense gibi sistemler, internet üzerinden yapılan reklam ve yayın işlemlerinden biridir.Son yıllarda Google AdSense üzerinden kazanç sağlayan şirket ve şahıslarınsayısı oldukça artmıştır. Ancak Google Adsense üzerinden elde edilen kazançlar, belirli şartları karşıladıklarında vergiye tabi tutulabilirler. Bu nedenle herhangi bir yasal pürüzü önlemek açısından Google AdSense fatura işlemlerinin yakından takip edilmesi gerekir.Nasıl fatura kesilir? yazımızı tıklayarak okuyabilirsiniz.

İnternet erişimi olan her yerden kolay fatura kesme programı olan Logo İşbaşı ile ister webden ister cepten saniyeler içinde fatura kesebilirsiniz. Üstelik 14 Gün Ücretsiz Deneyebilirsiniz.

Google AdSense Nedir?

İnternet ortamında çok çeşitli reklamcılık faaliyetleri yürütülür. Tıpkı televizyon ya da radyo gibi yayın platformlarında olduğu şekliyle, internet üzerindeki reklamcılık işlemlerinden de belirli miktarlarda kazançlar elde edilir. Google AdSense, bu kazançların takibi ve analizi gibi işlemlerin yapılmasını sağlayan bir sistemdir. Google AdSense üzerinden çok sayıda işlem kolay bir şekilde yapılabilir. Geriye veya ileriye dönük reklam planlamaları bu işlemlere örnek olarak verilebilir. Elde edilen kazançlara dair istatistikler ve hedef kitlesi gibi faktörler, Google AdSense sayfasında kolaylıkla bulunabilir. Şirket veya şahısların kazançlarını olumlu yönde artırabilmeleri açısından bu özellikler oldukça büyük önem taşır.

Google AdSense Gelirleri Vergilendirilir Mi?

Çok sayıda şirket ve şahıs, Google AdSense üzerinden kazanç sağlar. Her Google AdSense kazancı birbirinden farklı olabilir. Temelde bu sistem, sürekli olarak belirli bir ücretin sağlandığı, stabil ve dengeli bir sistem değildir. Ancak elde  edilen gelirler çok sayıda faktöre göre değişiklik gösterebilir.Google Adsense gelirleri gerçek kişiler için toplamda 3 milyon TL’yi geçmediği durumlarda 218 sayılı Gelir Vergisi Tebliği’ne göre gelir vergisinden muaftır. Yalnızca toplam kazancın %15’i oranında stopaj ödenmesi gerekmektedir. Bu istisnadan yararlanmak için kişinin gelir vergisi mükellefi olması gerekmektedir. Şahıs şirketleri bu istisnadan yararlanabilir ancak kurumlar vergisi mükellefi olan limited ve anonim şirketler yararlanamaz.

Google Adsense için İstisna Belgesi Nasıl Alınır?

Google Adsense gelirlerinde 2024 için 3 milyon TL’yi aşmayan ve yalnızca %15 vergi ödeme hakkından yararlanmak isteyen kişilerin aşağıdaki şartları sağlaması gerekmektedir.
  • Sosyal içerik üreticisi veya mobil uygulama geliştiricisi gerçek kişi olmalıdır.
  • Kişiler ikametlerinin bulunduğu şehirde yetkili vergi dairesine başvurmalı ve faaliyetine ilişkin “İstisna Belgesi” almalıdır.
  •  İstisna belgesi ile birlikte Türkiye’de kurulu bir bankada bir veya birden fazla hesap açılmalı. Google Adsense üzerinden alınan tüm ödemeler yalnızca bu hesaplara yapılmalıdır.
  • Banka hesap numaraları vergi dairesine bildirilmelidir. Sonrasında banka otomatik olarak %15 gelir kesintisi yapar ve sizin adınıza vergi dairesine öder.
  • İstisna belgesine sahip gerçek kişilerin beyanname vermesi gerekmediği gibi defter tutmasına da gerek kalmaz.

Google AdSense Gelirleri Hangi Vergiye Tabidir?

Google AdSense kazançları birden fazla sayıda vergiye tabi tutulabilir. Bu vergiler, kazancın nasıl oluştuğuna, sıklığına ve niteliğine göre değişebilir. Eğer kazanç bir limited veya anonim şirket tarafından kazanılıyorsa, bu kazançlar %15 ile %40 oranında değişen gelir vergisine ve kurumlar vergisine tabidir. Google AdSense kazançlarının tabi tutulduğu vergiler şunlardır;
  • Kurumlar Vergisi: Bu vergi, sermaye şirketlerinin AdSense kazançlarının tabi tutulduğu vergidir. 2020 yılından itibaren, kazanılan AdSense gelirleri %20 oranında kurumlar vergisine tabidir.
  • Gelir Vergisi: Bu vergi çeşidi, şahıs şirketlerinin AdSense kazançlarına yansıtılır. Gelir vergisinin oranı, AdSense kazancına göre değişebilir. Kazancın sürekliliği ve  oranı verginin oranında değişime sebep olabilir. Gelir vergisinin oranı, yüzde 15 ve yüzde 40 arasında değişebilir.

Google AdSense Kazancına Dair Fatura Nasıl Kesilir?

Google AdSense fatura kesme işlemi için, elde edilen gelirler tıpkı vergiye tabi olma işleminde olduğu gibi bazı şartları sağlaması gerekir. Kazancın sürekli olması ve belirli bir miktarı aşması sonucunda fatura kesilebilir. Eğer kazancı sağlayan şirket değilse, fatura kesimi gerekmediğinden vergi dairesine beyanda bulunulması yeterlidir. Fatura oluştururken de fatura tipi, vergi numarası ya da T.C. kimlik numarası, unvan, adres, hizmet açıklaması, miktar, birim fiyatı ve KDV oranı gibi bilgilere yer vermeniz gerekir.

Kolay Google AdSense Fatura Kesme Yöntemleri Nelerdir?

Google AdSense faturası kesimi işlemi, elde edilen gelire göre değişebilir. AdSense faturası, ay içerisinde elde edilen her kazanç için kesilmez. Bir ay içerisinde elde edilen bütün gelirler, ay sonunda toplu bir şekilde faturalandırılır.  KDV oranı da bu toplam üzerinden yansıtılır. Fatura, ödemeyi yapan Google adına kesilir. Oluşturulan faturanın herhangi bir kuruma gönderilmesi gerekmez ancak kişinin ilgili faturayı saklaması gerekir.İnternet erişimi olan her yerden kolay fatura kesme programı olan Logo İşbaşı ile ister webden ister cepten saniyeler içinde e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilirsiniz.Google AdSense gelirleri ve fatura kesimine ait sorularınıza net yanıt almak için Logo İşbaşı danışmanlarından ücretsiz destek alabilirsiniz.
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez