Google Adsense Faturası Nasıl Kesilir?

2024-03-13T11:14:39

Son yıllarda internet yayıncılığı hiç olmadığı kadar artmış durumda.
Geleneksel yayıncılık araçlarının aksine, günümüzde en yaygın olarak kullanılan internet reklamcılık sektörünün şekil değiştirmesini sağlamıştır. Onlardan biri olan Google AdSense gibi sistemler, internet üzerinden yapılan reklam ve yayın işlemlerinden biridir.

Son yıllarda Google AdSense üzerinden kazanç sağlayan şirket ve şahısların
sayısı oldukça artmıştır. Ancak Google Adsense üzerinden elde edilen kazançlar, belirli şartları karşıladıklarında vergiye tabi tutulabilirler. Bu nedenle herhangi bir yasal pürüzü önlemek açısından Google AdSense fatura işlemlerinin yakından takip edilmesi gerekir.Nasıl fatura kesilir? yazımızı tıklayarak okuyabilirsiniz.

İnternet erişimi olan her yerden kolay fatura kesme programı olan Logo İşbaşı ile ister webden ister cepten saniyeler içinde fatura kesebilirsiniz. Üstelik 14 Gün Ücretsiz Deneyebilirsiniz.

Google AdSense Nedir?

İnternet ortamında çok çeşitli reklamcılık faaliyetleri yürütülür. Tıpkı televizyon ya da radyo gibi yayın platformlarında olduğu şekliyle, internet üzerindeki reklamcılık işlemlerinden de belirli miktarlarda kazançlar elde edilir. Google AdSense, bu kazançların takibi ve analizi gibi işlemlerin yapılmasını sağlayan bir sistemdir. Google AdSense üzerinden çok sayıda işlem kolay bir şekilde yapılabilir. Geriye veya ileriye dönük reklam planlamaları bu işlemlere örnek olarak verilebilir. Elde edilen kazançlara dair istatistikler ve hedef kitlesi gibi faktörler, Google AdSense sayfasında kolaylıkla bulunabilir. Şirket veya şahısların kazançlarını olumlu yönde artırabilmeleri açısından bu özellikler oldukça büyük önem taşır.

Google AdSense Gelirleri Vergilendirilir Mi?

Çok sayıda şirket ve şahıs, Google AdSense üzerinden kazanç sağlar. Her Google AdSense kazancı birbirinden farklı olabilir. Temelde bu sistem, sürekli olarak belirli bir ücretin sağlandığı, stabil ve dengeli bir sistem değildir. Ancak elde  edilen gelirler çok sayıda faktöre göre değişiklik gösterebilir.

Elde edilen bir kazancın vergiye tabi tutulabilmesi için bazı şartları sağlaması gerekir. Eğer AdSense kazançları sürekliyse ve kişi geçimini AdSense üzerinden sağlıyorsa, bu durumda AdSense kazançları vergilendirilir. Fakat eğer kişi geçimini AdSense kazançları ile sağlamıyorsa ve kişinin AdSense kazançları sürekli değilse vergiye tabi tutulmaz. Bu bağlamda sürekli olmayan kazançlara ‘Arızî Kazanç’ adı verilir ve bu kazançlar, vergiye tabi değildir.

Google AdSense Gelirleri Hangi Vergiye Tabidir?

Google AdSense kazançları birden fazla sayıda vergiye tabi tutulabilir. Bu vergiler, kazancın nasıl oluştuğuna, sıklığına ve niteliğine göre değişebilir. Eğer kazanç bir sermaye ya da şahıs şirketi tarafından kazanılıyorsa, bu kazançlar vergiye tabi olabilir. Google AdSense kazançlarının tabi tutulduğu vergiler şunlardır;

  1. Kurumlar Vergisi: Bu vergi, sermaye şirketlerinin AdSense kazançlarının tabi tutulduğu vergidir. 2020 yılından itibaren, kazanılan AdSense gelirleri %20 oranında kurumlar vergisine tabidir.  
  • Gelir Vergisi: Bu vergi çeşidi, şahıs şirketlerinin AdSense kazançlarına yansıtılır. Gelir vergisinin oranı, AdSense kazancına göre değişebilir. Kazancın sürekliliği ve  oranı verginin oranında değişime sebep olabilir. Gelir vergisinin oranı, yüzde 15 ve yüzde 30 arasında değişebilir.

Google AdSense Kazancına Dair Fatura Nasıl Kesilir?

Google AdSense fatura kesme işlemi için, elde edilen gelirler tıpkı vergiye tabi olma işleminde olduğu gibi bazı şartları sağlaması gerekir. Kazancın sürekli olması ve belirli bir miktarı aşması sonucunda fatura kesilebilir. Eğer kazancı sağlayan şirket değilse, fatura kesimi gerekmediğinden vergi dairesine beyanda bulunulması yeterlidir. Fatura oluştururken de fatura tipi, vergi numarası ya da T.C. kimlik numarası, unvan, adres, hizmet açıklaması, miktar, birim fiyatı ve KDV oranı gibi bilgilere yer vermeniz gerekir.

Kolay Google AdSense Fatura Kesme Yöntemleri Nelerdir?

Google AdSense faturası kesimi işlemi, elde edilen gelire göre değişebilir. AdSense faturası, ay içerisinde elde edilen her kazanç için kesilmez. Bir ay içerisinde elde edilen bütün gelirler, ay sonunda toplu bir şekilde faturalandırılır.  KDV oranı da bu toplam üzerinden yansıtılır. Fatura, ödemeyi yapan Google adına kesilir. Oluşturulan faturanın herhangi bir kuruma gönderilmesi gerekmez ancak kişinin ilgili faturayı saklaması gerekir.

İnternet erişimi olan her yerden kolay fatura kesme programı olan Logo İşbaşı ile ister webden ister cepten saniyeler içinde e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilirsiniz.

Google AdSense gelirleri ve fatura kesimine ait sorularınıza net yanıt almak için Logo İşbaşı danışmanlarından ücretsiz destek alabilirsiniz.

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez