E-Fatura sistemine geçmesi ve faturalarını e-Fatura şeklinde düzenlemesi zorunlu kişiler vardır. Mükellefler dışında gönüllü olarak kullananların sayısı da gün geçtikçe artar. E-faturaya geçiş birtakım başvurular sonrasında gerçekleşir ve fatura kesme işlemleri yapılır.
E-Fatura Nedir?
Elektronik ortamda hazırlanan faturalara e Fatura denir. Kağıt maliyetlerinin ortadan kalktığı ve birçok avantajın bulunduğu e-Fatura sistemine isteyen herkes geçebilir. E-fatura kullanımı tamamen elektronik ortamda gerçekleştiği için kağıt baskının bir hükmü yoktur. Sisteme geçiş yapmak oldukça kolaydır. Başvuru için mali mühür gereklidir, olmayanlar öncelikle mali mühür talep etmelidir.
Mali mühür talebi ise Kamu Sertifikasyon Merkezi’nden yapılır. Şahıs firmalarında mali mühür zorunluluğu olmamakla birlikte e-imza ile başvuru yapabilirler. E-Fatura mükellefi olunduğu takdirde GİB Portal, Özel Entegratör ve GİB’le Özel Entagrasyon şeklinde geçiş farklı yollar aracılığıyla e Faturaya geçiş yapılabilir. Bazı programlar sayesinde ön muhasebe işlemleriyle e-Fatura entegre bir şekilde çalışır.
Bu da muhasebe elemanları üzerindeki yükü hafifleterek, verimlilik artışına sebep olur. Arşivleme kapasitesi geniş olduğu için kağıt baskının yaratacağı kargaşa ortadan kalkar ve geriye dönük faturaların kontrolü kolaylaşır. Baskı için kağıt tüketimi, yazıcı ve kırtasiye masrafları olmadığı için maliyetlerde azalma izlenir. Çevre dostu bir şirket olmak, e-Fatura kullanımı ile mümkün hale gelir.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Kimler e-Fatura Keser?
E-Fatura kullanıcıları arasında e-Fatura kesim işlemi gerçekleşebilir. Yani yalnızca e-Fatura mükellefleri arasında oluşturulabilir. Karşı taraf e-Fatura kullanıcısı değilse e-Fatura ortamında fatura kesilemez. Böyle bir durumda e Arşiv Fatura kesme işlemi yapılır ya da kağıt fatura yöntemi kullanılır.
Fatura kesilmesi zorunlu bir durum olduğu için işletmeler açısından takibi yapılmalı, mal veya hizmet satışı gerçekleşen kişilere 7 günü aşmayacak şekilde fatura kesilmedir. GİB üzerinde 6 aya kadar saklanabilen faturaları inceleme ve raporlama seçenekleri ile cari hesaplarda meydana gelebilecek karışıklıklar önlenir.
Fatura kesmekle yükümlü kişiler, e-Fatura kullanarak dünyanın her yerinden online olarak fatura kesebilir, takibini yapabilir ve daha sonra kontrol edebilir. Tek tıkla ve saniyeler içinde fatura kesilir, bu özellik de zamandan tasarruf edilmesine olanak tanır. İşlem onaylanmadığı sürece yani elektronik olarak imza atılmadığı sürece, fatura üzerinde düzenleme yapılabilir.
E-Fatura Kimlere Kesilir?
E-Fatura kesilecek kişiler e-Fatura mükellefi olmalıdır. Aksi halde sistem kullanılmaz ve farklı yöntemler denenir. Şirketler arasındaki alım satım işlemlerinde, her iki tarafın da e-Fatura kullanması durumunda e-Fatura sistemi üzerinden işlem yürür. Gelir İdaresi Başkanlığı sitesi üzerinden ücretsiz bir şekilde fatura hazırlanabilir, düzenlenebilir ve kesilebilir.
Ücretsiz GİB seçeneğinin yanı sıra ücretli e-Fatura da programları bulunur. Kesilen fatura üzerinden düzenleme işlemlerinin daha kolay şekilde halledilmesinde etkilidir. Programların bazısı ekstra özellikler sunarak, e-defter gibi olanakları kullanmayı sağlar.
Fatura kesilen müşteriler e-Fatura sistemi sayesinde anında faturayı görebilir. Doğal olarak tahsilat işlemleri daha hızlı ilerler. Müşterilerin, satıcıyla iletişimi daha sağlıklı hale gelir. Fatura kesilen müşteri ve satıcı arasında bir standart belirlenmesi, e-Fatura sisteminin güvenilir olduğunu gösterir.
E-Fatura Mükellefi Olmanın Şartları Nelerdir?
E-Fatura kullanması zorunlu tutulmuş kişiler e-Fatura mükellefi olarak adlandırılır. E-Fatura mükellefi olma şartları; 2022 yılı ve takip eden yıllarda brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzerinde seyreden şirketlerin, e-Fatura mükellefi olması zorunlu tutulur. Geçilmesi gereken en son tarih ise 1 Temmuz 2023’dür. Ayrıca 1 Ocak 2024’e kadar da e-defter uygulamasına geçişi zorunlu tutulmuştur.
Kendi isteğiyle e-Fatura mükellefi olanlar belirtilen tutarları aşmadıkları müddetçe e-defter kullanmayabilirler. 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli I ve III sayılı listelerdeki malları imal, inşa ve ithal eden firmalar da ciro sınırı bakılmaksızın e-fatura mükellefi olarak kabul edilir. E-Fatura mükellefi olup geçiş yapmayanlar ise Vergi Usul Kanunu’na göre cezalandırılır. Cezai yaptırımlara fatura kesilmemesi ve düzenlememesi de dahildir. Bu süre ise alıp satılan hizmetin 7 gün içinde faturalandırılmasıdır.
E-fatura ve geçiş süreçleri ile ilgili sorularınız varsa, Logo İşbaşı danışmanlarından ücretsiz destek alabilirsiniz. Üstelik e-Dönüşüm paketi ile birlikte yıllık 1000 kontöre kadar hediye sunduğumuz için ekstra masrafınız da olmaz. Tüm sorularınız için bizimle iletişime geçmenizi bekliyoruz.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;