Girişimciler İçin Devlet Teşvik ve Destekleri Neler?

2022-07-21T09:12:35

Devletler girişimcilerin kendi işlerini büyütmesi, istihdam sağlaması ve katma değeri yüksek olan ürün sağlanması için, küçük ve yeni girişimcilere çeşitli destekler yapar. Belirli miktarlarda verilen bu destek sayesinde girişimci kendi işini kurabilir ve sektöre giriş yapabilir. Aynı şekilde işini kurmuş olan fakat işini yürütmekte ya da ayakta tutmakta zorlanan girişimciler de bu desteklerden yararlanabilir. Günümüzde devlet tarafından farklı miktarlarda maddi destek sağlayan girişimci destekleri bulunur. Bu desteklerden yararlanabilmek için girişimcinin istenen şartları karşılaması gerekir.

Geleneksel Girişimci Destek Programı

Bu desteğin amacı yeni kurulmuş bir işletmenin hayatta kalması ve faaliyet göstermesidir. Geleneksel Girişimci Destek Programı sayesinde yeni girişimciler kurdukları işlerini ileriye taşıyabilirer. 

Geleneksel Girişimci Destek Programı Kapsamında Sağlanan Destekler Neler?

Tamamen geri ödemesiz olan bu destek programının farklı destek aşamaları bulunur. Bu destek programına başvuran girişimcinin kurduğu işletme gerçek kişi statüsünde kurulmuş ise 5.000 TL destek alabilir. Söz konusu işletme tüzel kişi statüsünde kurulmuş ise 10.000 TL destek alınabilir. Tüzel kişi statüsünde kurulan işletmelerin aldığı desteğe ‘kuruluş desteği’ adı da verilir.  Bunların yanında ‘performans desteği’ adı verilen bir destek de bulunur. Performans dönemi, işletmenin desteği almaya başladığı tarihten itibaren bir yılı kapsayacak şekildedir. Kısacası bir performans dönemi bir yıldır.

Birinci Dönem Performans Desteği:

180-539 gün: 5.000 TL

540-1079 gün: 10.000 TL

1080 ve üstü gün: 20.000 TL

İkinci Dönem Performans Desteği:

360-1079 gün: 5.000 TL

1080-1439 gün: 15.000 TL

1440 ve üstü gün: 20.000 TL

Geleneksel Girişimci Destek Programına Başvurabilmek İçin Aranan Koşullar:

Geleneksel Girişimci Desteği tamamen geri ödemesiz bir şekilde verilir. Bu destek programından yararlanmak isteyen girişimcilerin sağlaması gereken şartlar şu şekildedir:

  • Girişimcilik eğitiminin tamamlanmış olması
  • Söz konusu işletmenin gerçek ya da tüzel kişi statüsünde olması
  • İşletmenin Kobi Bilgi Sisteminde (KBS) aktif bir üyeliğinin olması
  • İşletmenin destek programına başvurudan en fazla bir yıl önce kurulmuş olması

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

İleri Girişimci Destek Programı

Bu destek sadece belirli alanlarda faaliyet gösteren girişimcilere verilir. Bu alanlar stratejik olarak belirlenir. İleri Girişimcilik Destek Programının kapsadığı faaliyet alanları kosgeb.gov.tr adresinden ulaşabileceğiniz İleri Girişimci Faaliyet Konuları Tablosu’nda yer alır. Girişimcilerin sadece bir kez yararlanabildiği bu destek işletmenin kuruluşundan itibaren 2 yıl devam eder.

İleri Girişimci Destek Programı Kapsamında Sağlanan Destekler Nelerdir?

Geri ödemesiz ve 2 yıl boyunca devam edecek olan bu destek programının girişimciye sağladığı yardımlar şu şekildedir:

  • Bu destek programına kabul edilen girişimci gerçek kişi statüsünde ise 5.000 TL, tüzel kişi statüsünde ise 10.000 TL destek alır.
  • İleri Girişimci Destek Programı 40.000 TL’ye kadar performans desteği sağlar.
  • Bu destekte makine, teçhizat ve yazılım desteği işletmenin teknoloji düzeyine göre belirlenir. Girişimcinin seçmiş olduğu faaliyet alanı destek programındaki teknoloji düzeyine göre değerlendirilir.

İleri Girişimci Destek Programına Başvurabilmek İçin Aranan Koşullar

İleri Girişimci Destek Programına başvurabilmek için aranan şartlar şu şekildedir:

  • Girişimcilik eğitimini tamamlamış olmak, İŞGEM/TEKMER sisteminde işletmesinin kaydı bulunanlar için eğitim gerekli değildir.
  • İşletmenin gerçek ya da tüzel kişi statüsünde kurulmuş olması
  • İşletmenin KBS sisteminde kayıtlı olması
  • Girişimcinin kurduğu şirkette ortak payının en az %50 olması
  • Söz konusu işletme, Girişimci Konuları Faaliyet Tablosunda belirtilmiş konularda faaliyet göstermeli
  • İşletme destek programına başvurduğu tarihten en fazla bir yıl öncesinde kurulmuş olmalı

İş Planı Ödülü Destek Programı

Bu destek programında girişimcilik ekosisteminde yer alan aktörler ve girişimciler arasında işbirliği sağlanır. Bu sayede girişimciler iş kurma ve işi yürütme konusunda teşvik edilmiş olur.  Yapılan yarışmalar sonucu başarılı bulunan iş planları, modelleri ya da fikirlerinin ödüllendirilerek hayata geçirilmesi sağlanır.

Yükseköğretim kurumlarında ‘Girişimcilik’ dersi alan öğrenciler arasında yapılan yarışma sonucu:

  1. 25.000 TL
  2. 20.000 TL
  3. 15.000 TL

Yurtiçi/yurtdışı kurum/kuruluşlar tarafından yapılan yarışmalar sonucu ilk 3’e toplamda 100.000 TL’ye kadar destek verilir.

Yurtdışı orjinli girişimcilerin fikirlerine yönelik yapılmış yarışmalar sonucu 100.000 TL’ye kadar ödül verilir.

KOSGEB tarafından yapılan yarışmalarda ise ilk üç için toplamda 100.000 TL’ye kadar ödül verilir.

Yeni bir iş kurma fikriniz var fakat ön muhasebe gibi işlemler kafanızda soru işaretleri oluşturup iş kurma fikrinden sizi uzaklaştırıyor mu? Ön muhasebe işlemlerinin karmaşık görüntüsü sizi korkutup, girişimciliğinizi engellememesi için muhasebe programı Logo İşbaşı yanınızda! İşletmenizin ön muhasebe işlemlerini kolaylıkla internet erişimi olan her yerden gerçekleştirebileceğiniz, kolaylıkla cari hesap takibi, saniyeler içinde e fatura kesebileceğiniz ve işletmenizi daha iyi yere taşıyabilmenizde yardımcı olan özet raporları ile Logo İşbaşını siz de hemen 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz!

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

İş Sözleşmesi Nedir? Türleri Nelerdir?

Finansal Analiz Nedir? Faydaları Nelerdir?

Şirket Değerlemesi Nasıl Yapılır?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez