Finansal Analiz Nedir? Faydaları Nelerdir?

2022-08-16T11:50:55

Her ölçekten küçük ya da büyük firma, marka veya satıcıları satışlarını olumlu yönde artırmak için farklı stratejiler izlerler. Bu stratejiler satıcının durumuna ve hedef kitlesine göre değişiklik gösterebilir. Satıcıların satışlarını artırabilmesi için ileriye ve geriye dönük analizlerin belirli aralıklarla yapılıyor olması gerekir. Bir satıcı geriye dönük satış verilerini baz alarak ileriye dönük bir satış planı ve stratejisi oluşturabilir. Satış verileri göz önüne alınmadan yapılan reklam ve satış planları boşa çıkabilir. Günümüzde çok sayıda farklı ölçekte satıcı finansal analiz yöntemlerini kullanarak satışlar sonucu oluşan bilanço kalemlerini satış stratejilerinde kullanır.

Finansal Analiz Nedir?

Finansal analiz, bir satıcının marka ya da şirketini olumlu yönde iyileştirmesi için atması gereken adımları satış verilerine dayanarak oluşturmasıdır. Finansal analiz, satıcının geriye ve ileriye dönük verilerinin baz alarak bir plan ortaya çıkarmasıdır. Finansal analiz sayesinde satışlarınızı artırmak için gereken özellikleri tespit edebilir ve buna göre hareket edebilirsiniz. Birden fazla sayıda finansal analiz tekniği bulunur ve kendi satış ölçeğinize göre bu tekniklerden birisini seçebilirsiniz. Finansal analiz tekniklerinde satıcının geriye dönük satış verileri ele alınır ve bu verilere göre geleceğe yönelik bir satış planı oluşturulur. Günümüzde çokça satıcı finansal analiz yöntemlerini kullanır. Finansal analiz uzmanlarına ‘finansal analist’ adı verilir.

Finansal Analiz Teknikleri

Birbirinden farklı özelliklere sahip finansal analiz teknikleri bulunur. Bu tekniklerin her birisi farklı ölçekteki satıcılar için uygundur. Kendi marka ya da şirketinizin satış ölçeğini baz alarak, bu yöntemlerden birini seçebilir ve buna göre aksiyon alabilirsiniz. Günümüzde yaygın olarak kullanılan finansal analiz teknikleri şu şekildedir:

  1. Karşılaştırmalı Tablo Analizi (Yatay Analiz): Birden fazla döneme ait verilerin tek bir havuzda toplanarak göz önünde bulundurulmasıdır. Yatay analiz yönteminde bir şirketin en az iki yıllık satış verileri dikkate alınır. Bu veriler ışığında, belirlenmiş süre boyunca şirkette ve satış oranlarında nasıl bir değişimin yaşanmış olduğu tespit edilir ve buna göre aksiyon alınır. Karşılaştırmalı tablo analizi yöntemini kullanarak finansal analiz yaparken bazı noktalara dikkat edilmelidir. Karşılaştırılmak üzere belirlenmiş süre aralıkları birbirine eşit olmalıdır. Göz önüne alınan rakamların içerisinde enflasyon oranının yer almıyor olması gerekir. Karşılaştırılan her iki dönemin rakamları da aynı para birimi cinsinden ele alınmalıdır.
  2. Yüzde Yöntemi (Dikey Analiz): Aynı dönemde oluşan farklı hesapların karşılaştırılmasına dayanır.
  3. Eğilim Yüzdeleri Yöntemi (Trend Analizi): Bir satıcının 5-6 yıllık satış verilerinin göz önüne alınması ile yapılır. Diğer yöntemlere nazaran daha uzun vadeli bir yüzde oluşmasını sağlar. Şirketlerin uzun yıllara yayılan satış verilerinin incelenerek belirli bir endeks oluşturulmasını sağlayan bu yöntem, dinamik bir finansal analiz türüdür.
  4. Oran (Rasyo) Analizi: Oran ya da diğer adıyla rasyo analizi, bir satıcının mali tablolarında yer alan verilerin birbirleri ile ilişkili oranlarının tespit edilmesini sağlar. Bu sayede şirketin satış verileri farklı açılardan değerlendirilebilir ve olumlu gelişme sağlanabilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Finansal Analiz Türleri Nelerdir?

Finansal analiz farklı özelliklere göre kendi içerisinde türlere ayrılır. Finansal analiz türleri şu şekildedir:

Kapsam Bakımından Finansal Analiz Türleri

  • Statik Analiz: Tek bir döneme ait mali verilerin kullanılmasıyla yapılan finansal analizdir.
  • Dinamik Analiz: Birden fazla sayıda mali döneme ait bilgilerin karşılaştırılması ile yapılan finansal analizdir.

Yapan Kişi Bakımından Finansal Analiz Türleri:

  • İç Analiz : Şirketin kendi içerisinde yaptığı finansal analizdir. Kamuya açık mali verilerin yanında, şirketin kamuya açıklamadığı raporlar da kullanılır.
  • Dış Analiz: Şirkete ait verilerin, dışarıdan bir analist tarafından analiz edildiği finansal analiz yöntemidir.

Amaç Bakımından Finansal Analiz Türleri:

  • Yönetim Analizleri: Şirket yönetiminde alınacak kararlara rehberlik etmesi amacıyla yapılan finansal analiz türüdür.
  • Kredi Analizi: Şirkete kredi sağlayan kurumların, yine şirkete kredi sağlayacak kurumlar tarafından kullanılması amacıyla yaptığı finansal analizdir.
  • Yatırım Analizleri: Şirkete yatırım yapan ya da yapacak olanlar tarafından, şirketin gelecek dönemde oluşacak kazançlarına dair yapılan analizdir.

Finansal Analizin Faydaları Nelerdir?

  1. İşletmenin genel durumuna dair oranlar ve yüzdeler oluşturulur.
  1. Geçmiş dönemde yapılan çalışmaların hangi yönde etki ettiği belirlenebilir ve buna göre aksiyon alınabilir.
  1. Geçmiş döneme ait verilerle yapılan analizler sayesinde geleceğe yönelik satış stratejileri oluşturulabilir.

Kullanan her on kişiden dokuzunun memnun kaldığı muhasebe programı Logo İşbaşı’nın özet raporları sayesinde yaptığınız tüm işlemlerin günlük özetlerini inceleyerek işinizi daha iyi yönetebilirsiniz. e Fatura ve e Arşiv Faturanızı saniyeler içinde kesip tüm ön muhasebe işlemlerinizi gerçekleştirebileceğiniz Logo İşbaşı’nı hemen deneyin!

Finansal Analiz Neden Önemlidir?

Şirketler sürekli olarak yeni verilerin oluştuğu dinamik yapılardır. Her ölçekten şirketin olumlu yönde büyüme sağlayabilmesi için bu verileri dikkate alarak aksiyon alması gerekir. Finansal analiz yöntemleri çeşitli dönemlerden verileri bir araya getirerek büyük bir resim oluşturur. Şirketler farklı verilerden oluşmuş bu havuzun geneline bakarak ileriye dönük, büyümeyi amaçlayan aksiyonlar alabilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

İşletme Maliyetlerini Nasıl Düşürürüm?

Hizmet Kalitesini Artırmanın Yöntemleri Nelerdir?

Küçük İşletmeler İçin Dijital Pazarlama Rehberi

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez