GÇB Sorgulama Nasıl Yapılır?

2024-03-12T10:17:46

Ülkelerin yurtdışı ithalat ve ihracat işlemleri uluslararası standartlarda belirlenen gümrük süreçleriyle kontrol edilir. Mal giriş çıkışlarının kontrol altına alınmasını sağlayan gümrük işlemlerinde birden fazla uygulama ve belge kullanılır. İşlemler yapılırken taraflar açısından sürecin sorunsuz bir şekilde ilerlemesini mümkün kılan Gümrük Çıkış Beyannamesi eşya ya da malların Türkiye sınırları içerisinden çıkış yapabilmesini sağlar. Mal sahiplerinin ya da yasal vekillerinin düzenlediği Gümrük Çıkış Beyannamesi (GÇB) belgesinde eşyanın cinsi, miktarı ve hangi ülkeler arasında taşındığı gibi bilgiler yer alır. Sürecin yasal çerçevelere uyumlu şekilde ilerlemesini sağlayan bu belgenin sorgulaması internet üzerinden yapılabilir.

Son yıllarda her sektörde görülen dijitalleşmenin bir sonucu olarak GÇB sorgulama işlemi birden fazla kanal üzerinden, zamandan ve mekandan bağımsız bir şekilde gerçekleştirilebilir. Ticaret Bakanlığı resmi web sitesi üzerinden Gümrük Çıkış Beyannamesi sorgulama yapılabilir. Aynı zamanda e-Devlet web sitesi ile de bu işlemi tamamlayabilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) web sitesi de Gümrük Çıkış Beyannamesi sorgulama işlemi için tercih edilen yöntemler arasında yer alır. Dilediğiniz yöntemde gerekli bilgileri sağlayarak saniyeler içerisinde GÇB sorgulaması yapabilirsiniz.

Gelir-gider, sipariş takibi, stok takibi, cari hesap takibi gibi ön muhasebe işlemlerinizi takip edebileceğiniz web tabanlı ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile işletmenizi cebinizde taşır, internet erişimi olan her yerden bütün işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Gümrük Çıkış Beyannamesi Nedir?

Gümrük Çıkış Beyannamesi ya da diğer adı ile GÇB yurtdışına mal ve eşya çıkarılması için düzenlenen belgeye verilen isimdir. Belirli tarihler içerisinde gerekli bakanlıklara beyan edilmesi gereken bu belge sürecin yasal bir şekilde ilerleyebilmesi için olmazsa olmazdır. Yurtdışına çıkarılan mal ya da eşyanın cinsi, miktarı ve tutarı gibi bilgiler taşıyan Gümrük Çıkış Beyannamesi aynı zamanda teslimatın hangi ülkeye ve hangi gümrük noktasına yapılacağını da belirler. Gümrük Çıkış Beyannamesi belgesi mal sahipleri tarafından düzenlenebilir. Aynı zamanda mal sahiplerinin yasal vekilleri de GÇB belgesi düzenleme işlemini tamamlayabilir.

Gümrük Çıkış Beyannamesi (GÇB) Sorgulaması Nedir?

Gümrük Çıkış Beyannamesi sorgulama işlemi söz konusu belgenin doğruluğunu kesinleştirmek için yapılır. Günümüzde internet üzerinden kolay bir şekilde yapılabilen Gümrük Çıkış Beyannamesi sorgulama işlemi sayesinde herhangi bir bakanlığa müracaata gerek kalmadan sorgulama yapılabilir. İnternet sistemleri sayesinde alıcı ya da satıcı taraflardan herhangi birisi beyanname numarası üzerinden belgenin doğruluğunu, geçerliliğini kontrol edebilir.

Bakanlık web siteleri üzerinden ya da e-Devlet ile sorgulaması yapılabilen Gümrük Çıkış Beyannamesi yine aynı şekilde internet üzerinden çeşitli araçlarla da düzenlenebilir. Belgenin doğruluğunu kanıtlar nitelikte olan GÇB sorgulama işlemi Türkiye sınırları içerisinden çıkarılmak üzere olan mal ya da eşyaların gümrük idaresindeki durumunu belirtir. Kullanıcılar, alıcı ve satıcı taraflar internet üzerinden zamandan ve mekandan bağımsız bir şekilde sorgulama yaparak düzenlemeye konu olan mal ve eşyaların durumu ve gümrük süreci hakkında bilgi edinebilir. Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden Gümrük Çıkış Beyannamesi sorgulama işlemini kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Gümrük Ticaret Bakanlığı resmi web sitesi de sorgulama yapabilmek için tercih edebileceğiniz platformlar arasında yer alır. e-Devlet web sitesinden de GÇB sorgulama sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilir.

On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar kullanım HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçebilirsiniz.

GÇB Sorgulaması Ne İşe Yarar?

Gümrük Çıkış Beyannamesi sorgulama işleminin neden yapıldığı, ne işe yaradığı merak edilen konular arasında yer alır. Gümrük Çıkış Beyannamesi sorgulama işlemi adından da anlaşılacağı üzere mal veya eşya çıkışına konu olacak beyanname belgesinin doğruluğunu teyit eder. Alıcı ya da satıcı taraflar beyanname numarası bilgisini kullanarak internet üzerinden söz konusu belgenin doğru bilgiler taşıdığını ve sürecin bu doğrultuda ilerlediğini teyit edebilir. Birden fazla kanal üzerinden yapılabilen Gümrük Çıkış Beyannamesi sorgulama işlemi ile süreç boyunca yaşanabilecek yanlışlıklar kontrol altına alınır. Ülkeler arası belirlenen gümrük yasalarına uygun şekilde mal ve eşya transferinin yapılması sağlanır.

Taşıdığı bilgiler sorgulanmamış olan, yanlış ya da eksik bilgiler taşıyan Gümrük Çıkış Beyannamesi belgeleri sürecin sekteye uğramasına zemin hazırlar. Normal şartlarda gümrük şubelerinden, bakanlık şubelerinden gerçekleştirilen beyanname sorgulama işlemi günümüzde birden fazla platformda internet üzerinden saniyeler içerisinde tamamlanabilir. GÇB sorgulama işlemi temel olarak alıcı ya da satıcı tarafların kısa süre içerisinde, zamandan ve mekandan bağımsız bir şekilde doğru bilgiye ulaşmalarını mümkün kılar. Aynı zamanda kullanılan beyanname belgesinin doğru ve geçerli olup olmadığını da internet üzerinden saniyeler içerisinde öğrenebilmelerini sağlar.

Gümrük Çıkış Beyannamesi (GÇB) Nasıl Sorgulanır?

Gümrük Çıkış Beyannamesi sorgulama işleminin gerçekleştirilmesi için e-Devlet, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) web sitesi ya da Gümrük Ticaret Başkanlığı web sitesi kullanılabilir. e-Devlet üzerinden Gümrük Çıkış Beyannamesi sorgulaması şu şekilde yapılabilir:

www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-Devlet platformuna giriş yapılır. Giriş yapabilmek için T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi kullanılabilir. Aynı zamanda mobil imza, e-İmza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı yöntemleriyle de giriş yapılabilir. Kullanıcılar diledikleri yöntemi kullanabilir. Zira GÇB sorgulama işlemi firmalar, kişiler ya da kurumlar tarafından yapılabilir.

● Giriş yaptıktan sonra arama kısmına ‘gümrük beyanname sorgulama’ ibaresi girilir ve sonuçlar arasından uygun olan seçilir. Bu ekran üzerinden sorgulama işlemi tamamlanabilir. Sorgulama ekranına aynı zamanda bakanlıklar arasından ‘Ticaret Bakanlığı’ seçeneğinin açılmasıyla da ulaşılabilir. Sorgulama ekranında istenilen bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra bilgilere ait beyanname bilgisi görülebilir. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) web sitesi üzerinden GÇB sorgulama işlemi için şu adımları takip edebilirsiniz:

● ivd.gib.gov.tr adresinden İnteraktif Vergi Dairesi sistemine ulaşılır. Sisteme yöntemlerden birisi seçilerek giriş yapılır.

● ‘Mükellef İşlemler’ bölümünden ‘Mükellef Dosyası’ seçeneğine tıklanır.

● ‘Gümrük Çıkış Beyannamesi’ seçeneği seçilir.

● Gerekli alana tarih aralığı girilir ve bu aralıkta işleme tabi tutulan GÇB belgesine ait bilgiler ekranda görüntülenir

Gümrük Ticaret Bakanlığı web sitesi üzerinden GÇB sorgulama işlemi için uygulama.gtb.gov.tr/BeyannameSorgulama adresine giriş yapılır. Sonrasında sorgulama yapılmak istenen beyanname numarası gerekli alana yazılır. Son olarak karakter doğrulama bölümü de tamamlandıktan sonra beyanname bilgileri görüntülenebilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

KDV’den Matrah Hesaplama

E-Ticaret Yapanların Ödemesi Gereken Vergiler Nelerdir?

Vergi Çarpanı Nedir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez