KDV ’ den Matrah Hesaplama

2024-10-18T18:24:57

KDV yani Katma Değer Vergisi, ülkemizde ilk olarak 1985 tarihinde uygulanmaya başlanan bir vergi çeşididir. KDV günlük hayatta satın aldığınız neredeyse bütün mal ya da hizmetlerin toplam tutarına eklenen bir vergidir. Bu ekleme farklı yüzde oranlarına göre yapılır. Ülkemizde uygulanan 3 farklı KDV oranı bulunur: %1, %10 ve %20. Hangi mal ya da hizmette hangi oranda KDV uygulanacağı mal ya da hizmetin türüne göre değişiklik gösterebilir.

Firma, işletme ya da şirket gibi oluşumlar ödedikleri KDV miktarını bulabilmek için toplam satışlarının KDV’siz miktarı üzerinden hesaplama yaparlar. Ödenecek olan Katma Değer Vergisinin toplam tutarını öğrenebilmek için KDV’den matrah hesaplama yöntemini kullanabilirsiniz.

KDV Matrah Nedir?

KDV matrahı, bir mal ya da hizmetin toplam satış tutarından KDV’nin çıkarılması ile ortaya çıkan rakamdır. Bir şirket ya da işletme sattığı mal ya da hizmetler için ne kadar KDV ödediğini öğrenmek istediği takdirde, bir aylık satışlarının toplamından KDV’yi çıkarır. Bu işlem sonrasında ortaya çıkan sonuç işletme ya da şirketin ödediği KDV miktarını belirtir. KDV matrah hesaplamasında ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) dahil değildir.

KDV Hesaplaması Nasıl Yapılır?

KDV hesaplaması yapmak birçok işletme ya da şirket için faydalıdır. Bu gibi oluşumların yaptıkları satışlar için ne kadar vergi ödeyeceklerini bilmeleri olumlu bir büyüme yakalayabilmeleri için önem taşır. KDV hesaplaması oldukça basit ve kısa işlemlerden oluşan bir hesaplamadır. KDV bir mal ya da hizmetin satıcı tarafından belirlenen fiyatına belirli bir oranda ekleme yapılmasıyla oluşur. Bu eklemelerle beraber satışı yapılan her türlü mal ya da hizmet üzerinden devlet vergi alır.

Bir mal ya da hizmetin toplam tutarının ne kadarının KDV olduğunu öğrenmek için KDV matrah hesaplamasını kullanabilirsiniz. Aynı şekilde satıcı olarak bir mal ya da hizmet için ne kadar KDV ödediğinizi bulmak istediğiniz takdirde satış yaptığınız ürünün dahil olduğu sınıf için belirlenmiş KDV yüzdesini ürünün fiyatına ekleyebilirsiniz. Ülkemizde %1, %10 ve %20 olmak üzere üç farklı KDV  oranı uygulanır.

Gelir gider takibi de bir işletme için oldukça önemli bir unsurdur. Online ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile işletmenizin cari takibini sorunsuz şekilde gerçekleştirip ödemelerinizi zamanında atlamadan yapabilirsiniz!

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

KDV’den Matrah Bulma Nasıl Yapılır?

KDV’den matrah bulma işlemi çok sayıda şirket ya da firmanın ödediği vergi miktarını öğrenmesini mümkün kılar. KDV matrahı bir ürünün toplam fiyatından KDV oranını çıkararak ürünün vergisiz fiyatını bulmaktır. Aynı şekilde KDV matrahı bir aylık sürede yapılmış olan satışların toplamından KDV’nin çıkarılmasıdır. Her iki farklı yolda da satıcı ödediği vergi miktarına ulaşmış olur. KDV’den matrah bulma işlemi için şu formülü kullanabilirsiniz:

KDV Tutarı / KDV Oranı x 100 = KDV Hariç Tutar (Matrah)

Matrah+ KDV Tutarı = KDV Dahil Tutar (Toplam Tutar)

Hesap Makinesiyle KDV Matrahı Nasıl Hesaplanır?

Hesap makinesi kullanarak KDV matrahı hesaplaması yapabilmek için matrah hesaplama formülünü kullanabilirsiniz. Hesap makinesi günümüzde neredeyse her alanda kullanılan, basit ve işe yarar bir araçtır. Günlük hayatta oldukça kolaylık sağlayan hesap makinesi üzerinden KDV matrahı hesaplaması yapabilmek için, öncelikle KDV oranını 100 ile çarpmalısınız. Sonrasında elde ettiğiniz sonucu KDV tutarına bölmelisiniz. Bu işlem sonrasında elde ettiğiniz sonuç KDV matrahıdır.

KDV Matrah Ne İşe Yarar?

KDV matrahı hesaplaması günümüzde birçok şirket ya da işletme gibi oluşumlar tarafından kullanılır. KDV matrahı bir satıcının satmış olduğu mal ya da hizmetler için ne kadar vergi ödediğini gösterir. Bir satıcının en büyük giderlerinden birisi de vergilerdir. Satıcıların ödedikleri  ya da ödemek zorunda oldukları vergilerin miktarlarını bilmeleri, gelir gider takibini yapabilmeleri ve buna bağlı olarak da olumlu yönde büyüme sağlamaları için önem taşır.

Siz de on binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv fatura için yıllık 1000 kontöre kadar kullanım HEDİYE fırsatından yararlanın. Üstelik ücretsiz e faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçersiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz!

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Trendyol’da Satış Yapan İşletmeler Nasıl E Fatura Keser?

E Fatura Kullananlar E Defter Kullanmak Zorunda mı?

Faturasız Ürün Satma Cezası Nedir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez