Vergi Çarpanı Nedir?

2022-04-14T21:05:34

Vergiler, devletler tarafından halklarından belirli aralıklarla ve belirli miktarlarda alınan zorunlu ödemelerdir. Devlet bileşenlerin işleyebilmesi ve buna bağlı olarak da vatandaşların günlük hayatlarına devam edebilmesi vergilere bağlıdır. Vergilerin ödenmesi, dünya üzerindeki her ülkede zorunludur. Vergisini ödemeyen bir vatandaş, uygulanan yaptırıma göre farklı cezalar ile karşı karşıya kalabilir.  Bu nedenle  gelir gider takibi işlemlerinin sıkı tutulması önerilir. Siz de on binlerce kullanıcısı olan e Fatura programı Logo İşbaşı ile gelir gider takibinizi her yerden gerçekleştirebiliriz.Vergiler, aynı zamanda bir ülkenin toplam gelirini de belirler. Vergilerdeki küçük ölçekli değişiklikler bile bir ülkenin toplam gelirinin değişmesine sebep olabilir. Vergilerdeki bu değişiklikler, kimi zaman ülkenin gelirinde katlamalı olarak değişime imkan tanıyabilir. Vergilerin ülkelerin gelirinde katlamalı olarak değişikliğe sebep olmasına ise ‘vergi çarpanı’ adı verilir.

Vergi çarpanı kısa süreler içerisinde değişebilir. Çünkü vergiler de duruma göre belirlenen, ayarlanabilir ödemelerdir. Devletler, çeşitli aralıklarla farklı yatırımlar yapabilirler. Bu yatırımların büyük bir bölümü kamusal alanlar içindir. Bu kamusal alanlara yapılan harcamalar, vergilerin miktarını büyük oranda etkiler. Devletler kamusal alanlara yatırım ve harcama yaptıkça, bu harcamayı dengeleyecek şekilde vergi düzenlemesi yaparlar. Vergilerdeki bu değişiklikler kimi zaman küçük ölçekli olsa da, bazı durumlarda yapılan harcamanın karşılanması için vergilerde büyük değişikliklere gidilebilir. Vergilerde, küçük ya da büyük olsun, her türlü değişiklik ülkenin toplam gelirini etkiler. Bu etkileme oranını hesaplamak için ise vergi çarpanı formülü kullanılır.

Vergi Çarpanı Neden Vardır?

Vergi çarpanının neden uygulandığı çok sayıda kişi tarafından merak edilir. Vergiler, devletlerin kendilerini ayakta tutabilmek için ürettikleri, sürdürülebilir bir ödeme yöntemidir. Devletler, vatandaşlarına maaş ve yardım adı altında çeşitli ödemeler yapar. Bu ödemelerin bir kısmı devlete vergi olarak geri döner.

Devletler, vatandaşlarının kullanabilmesi ve daha yüksek standartta bir hayat yaşayabilmesi için sürekli olarak farklı alanlara yatırımlar yapar. Bu yatırımların her biri farklı miktarda harcama ve kaynak gerektirir. Devletler, bu harcamalar için kaynak ayırır ve bu harcamaların yerini doldurabilecek miktarda vergi düzenlemesi yapar. Vergi çarpanının uygulanmasının asıl sebebi, devletlerin harcadıkları miktarın yerini doldurabilecek kadar vergi düzenlemesi yapabilmesidir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Vergi Çarpanı Nasıl Bir Etki Oluşturur?

Vergi çarpanı, devletlerin,vatandaşları için yaptıkları harcamaların yerini doldurabilecek kadar vergi düzenlemesi yapabilmelerini sağlayan bir formüldür. Vergi çarpanı uygulandığında, beklendiği gibi devletin vergiden elde ettiği gelir artmaz. Vergi çarpanının uygulanması, beraberinde, bir ülkenin toplam vergi gelirinin azalmasına yol açar.

Vergi çarpanı uygulayan ülkelerde vergi geliri, ülkenin toplam gelirinden bir miktar daha az olur. Vergi çarpanının asıl amacı herhangi bir geliri artırmak ya da dizginlemek değil, yapılan harcamaları eşitlemektir. Vergi çarpanı sayesinde, herhangi bir alana yatırım ve harcama yapan devlet, vergi gelirleri sayesinde bu harcamalarını düze çıkarabilir.  Bu kazançların takibi için iyi bir gelir gider takibi yapılmalı ve profesyonel bir ön muhasebe programı kullanılmalıdır.

Vergi Çarpanının Formülü Nedir?

Vergi çarpanını hesaplamak için doğru formülü kullanmak son derece önemlidir. Vergi çarpanı hesaplamasını yanlış ya da eksik yapan ülkeler yanlış mali kararlar alabilir. Bu karalar, ülkeye büyük zararlar olarak geri döner. Yanlış vergi çarpanı hesaplamaları ülkelerin ekonomilerinde olumsuz yönde bir yavaşlamaya yol açar. Vergi çarpanı hesaplama formülündeki değişkenler farklı durumlara göre değiştirilerek nihai sonuca ulaşılabilir.

Vergi çarpanı hesaplaması, ciddi ve detaylı bir matematik işlemleri dizisi gerektirir. Dikkat edilmeden yapılmış bir vergi çarpanı hesaplaması beraberinde ekonomide yavaşlama, değer kaybetme hatta duraksama gibi olumsuz durumları getirebilir. Günümüzde, ülkelerin harcamalarını dengeleyebilmek için yapacakları vergi düzenlemesi esnasında kullandıkları vergi çarpanı formülü şu şekildedir:

KT=-MPC / (1 – MPC)

Kamu harcamaları çarpanı: = 1 / 1 – mpc = 1 / 1 – 0,7 = 1 / 0,3 = 3,3

Vergi çarpanı = – (kamu harcamaları çarpanı -1) = – (3,3 – 1) = – (3,3, – 1,3) = – 2,3

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

KDV Matrah Hesaplama Nasıl Yapılır?

Vergide Engellilik İndirimi ve Kazanç İndirimi Nedir?

Basit Usulde Vergilendirme Nedir? Şartları Nelerdir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez