Bileşik Getiri Nedir?

2024-03-12T13:01:59
İçindekiler
  • Bileşik Getiri Hesaplama Nasıl Yapılır?
  • Bileşik Getiri Örnekleri

Yatırımcılık alanında kullanılan birçok birikim yöntemi bulunur. Bu yöntemler arasında yer alan bileşik getiri en temel anlatımı ile yatırımdan elde edilen gelirin yine anapara üzerine eklenmesi ve bu şekilde birikime devam edilmesidir. İstikrarlı yatırımlarda büyük getirilere ulaşmak isteyen yatırımcılar tarafından sıklıkla tercih edilen bileşik getiri yöntemi aynı zamanda Einstein tarafından dünyanın 8. harikası olarak adlandırılır.

Bileşik getiri mantığını kavrayarak yatırım süreçlerinizi bu yönde düzenleyebilir ve istikrarlı olmanız durumunda daha büyük getiriler elde edebilirsiniz. Oldukça basit bir prensip ile işleyen bileşik getiri düzenli olarak sağlanması durumunda yatırımcıların çok daha fazla kazanç elde edebilmelerini mümkün kılar. Bir diğer alternatifi olan basit getiri yöntemine nazaran bileşik getiri sürekli ve düzenli bir büyüme elde etmenizi sağlar. Bileşik getiride anapara miktarı her geçen yıl artar ve buna bağlı olarak da faiz dilimleri aynı kalsa da yıllık getiri artmaya devam eder.

Bileşik getiri nedir konusu yaygın olarak merak edilir. Bileşik getiri anaparanın düzenli olarak artırıldığı bir yatırım yöntemidir. Bu yöntemde yatırımdan elde edilen gelir yine aynı yatırıma eklenir ve anapara miktarının düzenli olarak artması sağlanır. Bileşik getiri yöntemini kullanarak kazanç sağlayabilmek için yatırımdan elde ettiğiniz gelirleri de yine aynı yatırıma eklemeli ve düzenli olarak bu şekilde devam etmelisiniz. Bileşik getiri yöntemi sayesinde belirli bir süre içerisinde çok daha fazla yatırım getirisi elde edilebilir.

Basit getiride yatırımın her yıl oluşturduğu getiri yatırımcı tarafından alınır ve başka şekillerde harcanır. Bileşik getiride ise yatırımın oluşturduğu getiri yine yatırıma eklenir. Dolayısıyla bir sonraki yıl yatırım daha fazla getiri oluşturur. Bu getiri de yatırıma eklenirse bir sonraki yıl öncekinden daha fazla kâr elde edilebilir. Bu şekilde işleyen bileşik getiri yöntemi yatırımın her yıl bir öncekinden daha fazla getiri oluşturmasını mümkün kılar. Bileşik getiri yöntemini düzenli bir şekilde uygulamanız durumunda yatırımlarınızdan yüksek kâr getirileri elde edebilirsiniz.

Bir işletmenin hayati unsurlarından biri olan stok takibini online ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile yapmak çok kolay! Sizler de her on kişiden dokuzunun memnun kaldığı Logo İşbaşı’nı hemen 14 gün boyunca ücretsiz deneyin!

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bileşik Getiri Hesaplama Nasıl Yapılır?

Bileşik getiri hesaplama işlemi ile bileşik getiri yöntemiyle sürdürdüğünüz yatırım sürecinin sonunda ne kadar kazanç elde edeceğinizi tespit edebilirsiniz. Karmaşık ve meşakkatli bir yatırım terimi olarak görünen bileşik getiri hesaplaması oldukça basit bir formül ile yapılabilir. Tutarlı bir bileşik getiri hesaplaması için ilk etapta dönemsel faiz oranına 1 eklenir. Sonrasında elde edilen sonuç mevut anapara ile çarpılır. Bu işlemden sonra elde edilen sonuçtan da mevcut anapara miktarı çıkarılır.

Bileşik getiri tutarı = anapara x (Faiz oranı + 1 ) x dönem sayısı – anapara formülü ile kolay bir şekilde hesaplanabilir. Bu formül ile oldukça kolay bir şekilde yatırımınızın bileşik geliri tutarını öğrenebilirsiniz. Elde ettiğiniz tutar doğrultusunda yatırıma devam etme ya da etmeme kararı alabilir, ihtiyaçlarınıza göre yatırım sürecini şekillendirebilirsiniz. Aynı zamanda bileşik getiri hesaplaması yapan araçları kullanarak da kısa süre içerisinde kolay bir şekilde yatırımınızın bileşik getiri performansını öğrenebilirsiniz.

On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e-fatura ve e-arşiv faturalar için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar kullanım HEDİYE!

Bileşik Getiri Örnekleri

Bileşik getiri örnekleri ile yatırımların kilit noktasını oluşturan bu prensip daha kapsamlı bir şekilde kavranabilir.  Yıllık faiz oranının %10 olduğu, anaparanın ise 10.000 TL olduğu bir yatırım 5 yıl sonra 6.105.10 TL kâr oluşturur. Bu örneğin hesaplaması için faiz oranı olan %10’a bir eklenir. Elde edilen %11 anapara olan 10.000 ile çarpılır. Sonrasında elde edilen sonuç dönem sayısı ile çarpılır. Dönem sayısı yıl, ay ya da gün olabilir. Çarpma işleminden sonra ilk etapta mevcut olan anapara miktarı çıkarılır ve yatırımın ne kadar kâr oluşturduğu tespit edilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Geçici Vergi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Vergi Dilimi Nedir? Güncel Vergi Dilimi Nasıl Hesaplanır?
Vergi Levhası Nedir ve Nasıl Alınır?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez