Youtube Gelirleri Nasıl Vergilendirilir?

2022-12-12T20:47:38

YouTube Gelirlerinin Vergilendirilmesi

Sosyal medya platformları günümüzde farklı amaçlarla çok çeşitli kesimler tarafından yoğun olarak kullanılıyor. Sosyal medyanın bu denli sevilmesi ve kullanılmasının en önemli etkenlerinden birisi de içerik üreticileri. Kendilerine has ürettikleri içeriklerle kendi kemik kitlelerini oluşturan içerik üreticileri sosyal medyadan farklı yollarla gelir elde edebiliyor. Bu kazançların takibi için iyi bir gelir gider takibi yapılmalı ve profesyonel bir ön muhasebe programı kullanılmalıdır. YouTube da dünyanın en büyük video platformu olması sebebiyle yoğun olarak kullanılan bir sosyal medya platformudur.

YouTube üzerinden video içerik üreten kişiler reklam ya da sponsorluk anlaşmaları gibi yöntemlerle gelir elde edebiliyorlar. Abone sayısı 1000’i geçmiş ve yüklediği videolarla toplamda 4 bin saat izlenmeye ulaşmış kullanıcılar videolarına reklamlar yerleştirip para kazanabiliyorlar. YouTube’da içerik üreten kişilere ise ‘YouTuber’ adı veriliyor. YouTuber’ların vergi mükellefi olup olmadığı ise bazı yetkinlik şartlarıyla belirlenmiş durumda.

YouTuber’lar Vergi Ödemek Zorunda Mı?

YouTube henüz genç bir oluşum olduğundan ve YouTube üzerinden para kazanmak da temelleri yeni atılmış bir iş modeli olduğundan, pek çok ülkenin ticaret kanunlarında bu konuya ilişkin bir madde bulunmuyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, YouTube üzerinden elde edilen gelirlerin emek-sermaye sistemine dayandığını, gelir elde etme amacının da ticari faaliyet tanımını değiştirmediğini belirterek, YouTube gelirlerinin vergiye tabi olduğunu belirtti.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, YouTuber’ların vergi ödemesi için, kazançlarının 650 bin TL’yi aşmış olması, bu gelirin de bir banka hesabına yönlendirilmiş olması gerekiyor. Bankalar, hesaba yatırılan paradan %15 vergi kesintisi yaparak vergi dairesine ödemiş oluyor.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

YouTube Vergisi Nereye Ödeniyor?

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın daha önce yayımladığı özelge ile birlikte YouTube kazançları vergiye tabi tutuluyor. Özelgeye göre, Google firması tarafından gösterilen reklamlar sonucunda oluşan kazanç, ticari kazanç olarak değerlendiriliyor, ve bu nedenle de yıllık olarak ödenecek olan gelir vergisi mükellefi durumunda oluyor. YouTuber’ların, yayınlanan bu yeni özelgeyle birlikte defter tutma zorunluluğu ortadan kalkmış oluyor. Elde edilen gelirlerin yatırıldığı banka hesabında, vergilendirme banka tarafından yapılıyor, belirlenmiş olan ücret kesiliyor ve vergi dairesine ödeniyor.

YouTuber’lar Ne Kadar Vergi Ödüyor?

YouTuber’lar gelirlerinin %15’ini gelir vergisi olarak ödüyorlar. Vergi mükellefi olan YouTuber’lar, işlerini yaptıkları sırada yaptıkları bütün harcamaları toplam gelirden düşebiliyorlar. Örneğin kullandıkları kamera, mikrofon, ya da ürettikleri herhangi bir içerik için yaptıkları harcamaları gider kalemi olarak gelirlerinden düşebiliyorlar, böylece daha az gelir oluştuğu için kesilen vergi de doğal olarak daha az olabiliyor. Gider kalemlerinin yüksek olduğu durumlarda, vergilendirecek gelir kalmadığında vergi ödenmesine bile gerek kalmayabiliyor. Vergi mükellefi olan video içerik üreticileri her yıl Mart ayında yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorunda. Ayrıca 4 ayda bir de geçici vergi beyannamesi düzenlemek zorunda.

Siz de on binlerce işletme sahibi tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile gelir gider takibinizi kolayca yapabilir ve diğer tüm muhasebe işlemlerininizi ister webden ister cepten saniyeler için halletmenin keyfini sürebilirsiniz.

YouTube Vergisi Ödenmezse Ne Olur?

YouTube üzerinden elde edilen gelirler de diğer işlerde olduğu gibi ticari gelir olarak değerlendiriliyor. Vergi kanununa göre ticari gelir kategorisi altında olan bütün gelirler vergilendirmeye tabi olmak zorunda. YouTube vergilerinin ödenmemesi vergi kaçakçılığı suçu olarak görülüyor. YouTube geliri vergileri ödenmediğinde suç teşkil ediyor, aynı şekilde YouTube gelirlerinin eksik ve çarpıtılmış gösterilip, daha az vergi ödenmeye çalışılması da yine aynı şekilde suç teşkil ediyor. Vergi kaçırmak ciddi ve önemli bir suç, bu nedenle vergisini ödemeyen veya eksik ödeyen YouTuber’lar ciddi yaptırımlarla karşılaşabiliyorlar.  Dolayısıyla gelir gider takibi işlemlerinin sıkı tutulması önerilir. Saniyeler içerisinde e fatura kesebileceğiniz Logo İşbaşı ile takip işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Kurumlar Vergisi Nedir?

Google Adsense Nedir? Google Adsense Kazançları Nasıl Vergilendirilir?

Gelir Vergisine Tabî Olan Kazançlar Nelerdir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez