Google Adsense Nedir? Google Adsense Kazançları Nasıl Vergilendirilir?

2024-03-13T11:34:09

Google Adsense kazançlarını vergilendirebilmek için öncelikle fatura düzenlemek gerekir. Fatura düzenleme işlemini yapabilmek için ise belirli yasal zeminlerin hazırlanmış olması gerekir. Yasal yönden fatura kesmek için gerekli tüm şartlar tamamlandıktan sonra, fatura hazırlanmak suretiyle Google Adsense gelirleri belgelendirilmiş olur. Bu fatura neticesinde ortaya çıkan gelir vergisinin ödemesi Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’na yapılır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Google Adsense Nedir?

Google Adsense, Google’ın tarafından sunulan bir reklam gösterme hizmetidir. Google Adsense reklamları, içerik üreticileri tarafından içeriğin üretildiği platforma eklenir. Bu platform bir web sitesi, video, blog, mobil uygulama veya oyun olabilir. İçerik üreticisi, Google Adsense reklamlarını üretmiş olduğu içeriğe ekleyerek kazanç elde etmeyi amaçlar. İçerik ne kadar çok görüntülenir ise, Google Adsense reklamları o kadar çok gösterilmiş olur. Google Adsense reklamları, çeşitli algoritmalara göre tıklama ve bazı durumlarda gösterme sayılarına göre de içerik üreticisine kazanç sağlar. Bu kazanç, Google tarafından içerik üreticisine ödenir. Ödemeler her ayın belirli bir günü yapılır. İçerik üreticileri, Google’dan ödeme alabilmek için en az 200 TL’lik kazanç limitine ulaşmak zorundadır. Google Adsense reklamları, banner veya resim halindeki sabit reklamlar şeklinde olabileceği gibi aynı zamanda video reklam şeklinde de olabilirler.Bu sebeple hem gelir kaynağının hem de gelir gider takibi işlemlerinin kusursuz yapılması gerekir.

Google Adsense Vergiye Tabi Mi?

Google Adsense üzerinden elde edilen gelirlerin vergiye tabi olup olmaması değişen bir durumdur. Sınırlı bir kazanca kadar olan ve istikrarlı olmayan gelirler arızi vergi olarak nitelendirilir ve vergiye tabi olmaz. Google Adsense üzerinden iki üç yılda bir düzensiz olarak elde edilecek düşük miktarlı rakamlar, bu yönden vergiye tabi olmaz. Ancak Google Adsense üzerinden sürekli olarak bir gelir sağlanıyorsa, bu durum arızi gelir olarak nitelendirilmez ve gelir vergisi ödenmesi gerekir. Düzenli olarak her ay veya birkaç ayda bir Google Adsense üzerinden gelir elde edenler ile gelir aralıkları uzun olsa da yüksek miktarda gelir elde edenler mutlaka gelir vergisi ödemek durumundadırlar. Dolayısıyla Google Adsense üzerinden elde edilecek olan gelirler, vergiye tabidir.

Vergilendirme işlemini yapmadan sürekli olarak Google Adsense üzerinden gelir elde etmeye devam edenler, vergi kaçakçılığıyla suçlanarak yüksek miktarda para cezalarıyla karşı karşıya kalabilirler.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir.Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Google Adsense Gelirleri Hangi Vergiye Tabidir?

Google Adsense gelirleri, hem gelir vergisi hem de Katma Değer Vergisi’ne tabidir. Ancak gelir elde eden kişi, fatura düzenleyebilmek için kurduğu ilk işletmeyi şahıs işletmesi olarak kurmuşsa ve aynı zamanda yaş itibari ile 29 yaşını aşmamış ise 75 bin TL’ye kadar elde edilen yıllık gelirin vergisini ödemekten muaf olur. Bu sayı, her yıl yapılan düzenlemelerle beraber değişebilir. İlgili miktardan daha fazla gelir elde eden kişiler ise, ilgili miktarın üzerinde elde ettikleri tüm gelirler için vergi öderler.

Google Adsense Kazancı Nasıl Vergilendirilir?

Google Adsense üzerinden elde edilen kazançları vergilendirebilmek için Google’a fatura düzenlemek gerekir. Fatura düzenleme işlemini gerçekleştirebilmek için ise bir şahıs, limited veya anonim şirketi kurulması gerekir. İşletme kurulduktan sonra, elde edilen fatura kesme yetkisi ile beraber Google Adsense üzerinden elde gelirler için fatura düzenleme olanağına sahip olunmuş olur. Fatura düzenleme işlemi sonrası, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’na ilgili dönemlerde vergilendirme başvurusu yapılır. Elde edilen kazanç üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından vergi borcu çıkartılır. Bu vergi borcu, mükellef tarafından ödenir. Böylece Google Adsense kazancı yasal bir şekilde belgelendirilmiş ve vergisi ödenmiş bir kazanç halini alır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez