Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesine göre yıllıkbeyanname ile bildirilen gelirlere belirtilen unsurlara ait tutarlar üzerindenbelirli miktarda indirimler uygulanabiliyor. Bu indirimlere örnek olarak eğitimve sağlık harcamaları, engellilik indirimi, kazanç indirimi, hayat sigortaprimleri verilebilir. Özellikle kazanç ve engellilik indirimi en çok merakedilen konular arasında.
Engellilik indirimi ve kazanç indiriminin vergide uygulanabilmesi için yıllık beyanname ile bildirilmesi gereken bir gelirin olması ve mevzuatta belirlenen şartları taşıması gerekiyor. Muhasebe hesaplamalarına da bu oranların etkisi oldukça önemlidir.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Kazanç İndirimi
Ticari kazancı basit usulde hesaplananmükelleflerin beyan ettikleri ticari kazançlarına 2021 yılı için 14.000 TLindirim yapılır. Kira geliri, menkul sermaye iradı gibi beyana tabi diğer gelirunsurlarının bulunması durumunda bu gelirlere indirim yapılmaz.
Ek olarak vergilendirme döneminde kazanç eldeedilememesi veya 14.000 TL’nin altında kazanç elde edilmesi durumunda indirimgelecek yıla devredilemez.
Ayrıca genç girişimcilere yapılan indirimden yararlanan mükellefler kazanç indiriminden yararlanamamaktadır. Yararlanmak istedikleri indirimin seçimi mükellefin kendisine aittir.
Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e faturave e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, gelir-gider takibi ve stok takibinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aklınıza takılan soruları sorabileceğiniz uzmanlarımız ve işletmenize özel çözümler sayesinde tek bir yerden tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Engellilik İndirimi
Basit usuldevergilendirilen engelli vatandaşların beyan ettiği gelirlere Gelir VergisiKanunu’nun 31. Maddesine göre uygulanan indirime engellilik indirimi denir.
Kanuna göreçalışma gücünün %80’ininden fazlasını kaybeden hizmet erbabı birinci dereceengelli, %60’ından fazlasını kaybetmiş hizmet erbabı ikinci derece engelli,%40’ından fazlasını kaybetmiş hizmet erbabı ise üçüncü derece engelli olaraksayılmıştır.
2023 yılında elde edilen basit usule tabi ticari kazancın yıllık beyannamede uygulanacak engellilik indirimi:
- Birinci derece engelliler için 4.400 TL
- İkinci derece engelliler için 2.600 TL
- Üçüncü derece engelliler için 1.100 TL’dir.
Gelir İdaresi Başkanlığının ilk pilot olarakhayata geçirip daha sonra hızla ülke genelinde yaygınlaştırdığı Engelli Vergiİndirim Sistemi, engelli vatandaşlara vergi indiriminde oldukça kolaylık ve hızsağlıyor.
Basit usule tabi olan mükellefler engellilik indirimi için başvurularını İnteraktif Vergi Dairesi (https://ivd.gib.gov.tr) aracılığıyla sistem üzerinden kolaylıkla yapabilirler. Engellilik Vergi İndirim Siteminden (https://eviss.ivdb.gov.tr/) ise indirimi sorgulayabilirsiniz.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;