Vergide Engellilik İndirimi ve Kazanç İndirimi Nedir?

2024-03-13T14:45:51

Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesine göre yıllık beyanname ile bildirilen gelirlere belirtilen unsurlara ait tutarlar üzerinden belirli miktarda indirimler uygulanabiliyor. Bu indirimlere örnek olarak eğitim ve sağlık harcamaları, engellilik indirimi, kazanç indirimi, hayat sigorta primleri verilebilir. Özellikle kazanç ve engellilik indirimi en çok merak edilen konular arasında.

Engellilik indirimi ve kazanç indiriminin vergide uygulanabilmesi için yıllık beyanname ile bildirilmesi gereken bir gelirin olması ve mevzuatta belirlenen şartları taşıması gerekiyor. Muhasebe hesaplamalarına da bu oranların etkisi oldukça önemlidir.

Kazanç İndirimi

Ticari kazancı basit usulde hesaplanan mükelleflerin beyan ettikleri ticari kazançlarına 2021 yılı için 14.000 TL indirim yapılır. Kira geliri, menkul sermaye iradı gibi beyana tabi diğer gelir unsurlarının bulunması durumunda bu gelirlere indirim yapılmaz.

Ek olarak vergilendirme döneminde kazanç elde edilememesi veya 14.000 TL’nin altında kazanç elde edilmesi durumunda indirim gelecek yıla devredilemez.

Ayrıca genç girişimcilere yapılan indirimden yararlanan mükellefler kazanç indiriminden yararlanamamaktadır. Yararlanmak istedikleri indirimin seçimi mükellefin kendisine aittir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e faturave e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, gelir-gider takibi ve stok takibinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aklınıza takılan soruları sorabileceğiniz uzmanlarımız ve işletmenize özel çözümler sayesinde tek bir yerden tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Engellilik İndirimi

Basit usulde vergilendirilen engelli vatandaşların beyan ettiği gelirlere Gelir Vergisi Kanunu’nun 31. Maddesine göre uygulanan indirime engellilik indirimi denir.  

Kanuna göre çalışma gücünün %80’ininden fazlasını kaybeden hizmet erbabı birinci derece engelli, %60’ından fazlasını kaybetmiş hizmet erbabı ikinci derece engelli, %40’ından fazlasını kaybetmiş hizmet erbabı ise üçüncü derece engelli olarak sayılmıştır.

2023 yılında elde edilen basit usule tabi ticari kazancın yıllık beyannamede uygulanacak engellilik indirimi:

  • Birinci derece engelliler için 4.400 TL
  • İkinci derece engelliler için 2.600 TL
  • Üçüncü derece engelliler için 1.100 TL’dir.

Gelir İdaresi Başkanlığının ilk pilot olarak hayata geçirip daha sonra hızla ülke genelinde yaygınlaştırdığı Engelli Vergi İndirim Sistemi, engelli vatandaşlara vergi indiriminde oldukça kolaylık ve hız sağlıyor.

Basit usule tabi olan mükellefler engellilik indirimi için başvurularını İnteraktif Vergi Dairesi (https://ivd.gib.gov.tr)  aracılığıyla sistem üzerinden kolaylıkla yapabilirler. Engellilik Vergi İndirim Siteminden (https://eviss.ivdb.gov.tr/)  ise indirimi sorgulayabilirsiniz.

Esnafa Verilecek Hibe Desteği Nedir? Ödemeler Ne Zaman Yapılacak?
Huzur Hakkı Nedir? Nasıl Hesaplanır? Kimlere Verilir?
Damga Vergisi Oranları 2021

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez