Esnafa Verilecek Hibe Desteği Nedir? Ödemeler Ne Zaman Yapılacak?

2024-03-13T11:51:02

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yeni açıklamaya göre, esnafa 3 bin TL ve 5 bin TL olmak üzere hibe desteği ödemesi gerçekleştirilecek. Hangi iş türüne 3.000 TL, hangi iş türüne 5.000 TL hibe desteği verileceği de belirlenmiş durumda.

Buna göre 3 bin TL hibe desteği verilecek olanlar; ajanslar, sürücü kursları, dil kursları, muhasebe kursları, etüt merkezleri, gemicilik kursları, kreşler, yazılım ve bilgisayar kursları, kuaförlük kursları, stilistlik kursları, hamallık, yazarlık, bestekârlık, dikiş nakış kursları, reklamcılar, fotoğrafçılar, ayakkabı boyacıları, alkolsüz lokaller, dondurmacılar, çorbacılar, fast-food işletmeleri ve perakende ticaret yapanlar olarak belirlenmiştir.

5 bin TL tutarında hibe desteği verilmesi kararlaştırılanlar ise; dans okulları, disko türü eğlence mekanları, düğün salonları, nikah salonları, balo salonları, spa salonları, solaryum hizmeti veren mekanlar, hamamlar, fayton ve bisiklet hizmetleri, saunalar, spor salonları, meyhaneler ve birahaneler, yolcu taşımacılıkları, barlar ve sinemalar olarak belirlenmiştir.

Hibe Desteğinin Şartları Nelerdir?

Hibe desteğini alabilmek için bazı şartlar bulunuyor. Hibe desteğinden, yalnızca 17 Mayıs 2021 tarihinden önce vergi mükellefi olan kişiler yararlanabiliyor. 17 Mayıs 2021 tarihi sonrasında vergi mükellefliği başlatan veya vergi mükellefi olmayan kişiler hibe desteği kapsamında yapılacak ödemelerden yararlanamayacaklar. 17 Mayıs 2021 tarihi öncesinde vergi mükellefi olanlar, Ticaret bakanlığı tarafından açıklanan şartlar doğrultusunda 3 bin TL veya 5 bin TL hibe desteğinden faydalanabilecekler. 3 bin TL mi yoksa 5 bin TL mi alınacağı konusu, yapılan işin türüne göre değişiklik gösteriyor. Bu iş türleri Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanmıştır. İlgili mükellefler yaptıkları iş türünü, açıklanan iş türleriyle karşılaştırarak hangi miktarda hibe desteğini alabileceklerini tespit edebilirler.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Hibe Desteği İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

Hibe desteği başvuruları, 25 Mayıs 2021 tarihi itibariyle e-Devlet üzerinden yapılabilecektir. Hibe desteği başvuruları, ilk beş gün boyuncu T.C. kimlik numarasının son hanesine göre yapılabilecektir. Buna göre; T.C. kimlik numarasının son hanesi 0 olan vatandaşlar 25 Mayıs 2021 tarihinde, TC kimlik numarasının son hanesi 2 olan vatandaşlar 26 Mayıs 2021 tarihinde, T.C. kimlik numarasının son hanesi 4 olan vatandaşlar 27 Mayıs 2021 tarihinde, T.C. kimlik numarasının son hanesi 6 olan vatandaşlar 28 Mayıs 2021 tarihinde, T.C. kimlik numarasının son hanesi 0 olan vatandaşlar 25 Mayıs 2021 tarihinde ve T.C. kimlik numarasının son hanesi 8 olan vatandaşlar ise 29 Mayıs 2021 tarihinde hibe desteği için başvuru yapabileceklerdir. 30 Mayıs 2021 tarihi ile 23 Haziran 2021 tarihi arasında ise ilgili şartları taşıyan tüm vatandaşlar hibe desteği için başvurularını gerçekleştirebilir.

Hibe desteği başvurusu yapabilmek için turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-Devlet sistemine giriş yapılması gereklidir. Bunun için bir e-Devlet şifresine veya e-Devlet’e giriş yapabilme seçeneklerinden birine sahip olunması zorunludur. e-Devlet şifresi bulunmayan vatandaşlar, en yakın PTT şubesinden e-Devlet şifrelerini alabilirler. e-Devlete giriş yapıldıktan sonra arama bölümünden “ticaret hibe desteği başvurusu” aratılarak ilgili sayfada başvuru işlemleri gerçekleştirilebilir.

Hibe Desteği Ödemeleri Ne Zaman Yapılacak?

Mükellef grubuna göre 3 bin TL ile 5 bin TL şeklinde verilecek olan hibe desteği için başvurular başladı. Başvurular için son tarih 23 Haziran 2021 tarihidir. Başvuruların tamamlanmasının ardından hibe desteği ödemelerinin yapılması bekleniyor. Hibe desteği ödemeleri, son başvuru tarihi olan 23 Haziran’dan sonra yapılmaya başlanacak. Bu süre zarfında ise, hibe desteği almak isteyen tüm vergi mükelleflerinin başvuruları e-Devlet üzerindeki ilgili bölümden toplanmaya devam edecek.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez