Damga Vergisi Oranları

2023-02-10T16:56:17

Damga Vergisi Nedir?

Damga vergisi, yapıla tüm sözleşmelersonucunda ortaya çıkan devletin aldığı resmî bir vergi türüdür. Kişi vekurumlar arasında gerçekleşen anlaşma veya işlemlerin tamamlandığı anlamınagelen damga vergisi, resmî kağıtlar üzerinden alınan vergidir. Bu belgeler ikikişi arasında gerçekleşiyorsa, damga vergisi mükellefliği iki kişiye de aittir.

Damga Vergisine Tabi Kağıtlar

Resmi Gazete’ye verilen Genel Tebliğ’e göre damga vergisine tabi kağıtlar teminat, rehin senetleri, fesihnameler, taahhütnameler, ikinci el araş satışlarına ait belgeler, gayrimenkul satış sözleşmeleri, tabi kaynaklara göre ilişkin sözleşmeler, sulhnameler, denetim sözleşmeleri gibi pek çok resmî evraktan oluşur. Damga vergisine tabi kağıtların tam listesine Genel Tebliğ’den ulaşılabilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Damga Vergisine Tabi OlanKararlar ve Mazbatalar

Resmi gazetede yayımlanan Genel Tebliğ’e göre damga vergisine tabi olan kararlar ve mazbatalara Danıştay’dan verilen ilamlar, mazbatalar, hakem kararları ile resmi kurumların ve ihale kanunlarına tabi olan veya olmayan kamu tüzel kişilik veya resmî daire gibi kurumların tüm ihale kararları örnek verilebilir. Her birinin belirli bir para ihtiva eden ve etmeyenler olarak farklı değerleri vardır.

Kimler Damga Vergisi Öder?

Damga vergisini ödeyecek olanlar kağıtları imzalayan şahıslardır. Resmi daireler ile kişiler arasındaki kağıtların damga vergisini kişiler öder. Türkiye’deki elçilikler, konsolosluk ve diğer ülkelerdeki elçiliklerde ise kağıtları ibraz edenler damga vergisini öder. 2023 damga vergisi hesaplama oranları ile matbu tutarlar devlet tarafından belirlenir. Nispi vergiye tabî olan kağıtlar, ihtiva edilen para tutarı ile ilgili oranla çarpılarak damga vergisi hesaplanabilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 1800 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez