Vergi Numarası Sorgulama Nasıl Yapılır?

2024-03-08T13:44:43

Vergi Numarası Nedir?

Vergi numarası vergi ödenirken kullanılan numaraya verilen isimdir. Gerçek ve tüzel kişiler kamu kurumlarında vergi ödemesi yaparken vergi numarasını kullanır. Vergi numarası 10 haneden oluşur. Vergi numarası sayesinde vergi ödemeleri kayıt altına alınır ve takip edilir. Bir vergi numarası yalnızca bir kişi tarafından kullanılabilir.

Vergi Numarası Kimler İçin Gereklidir?

Türkiye sınırları içerisinde yaşayan tüm gerçek ve tüzel kişilerin bir vergi numarası olmak zorundadır. Vergi numarası 3 Temmuz 1995 yılından bu yana zorunludur.

Vergi Numarası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Vergi numarası internet üzerinden sorgulanabilir. İnteraktif Vergi Dairesi web sitesi üzerinden vergi numarası sorgulaması için şu adımlar takip edilebilir:

● ivd.gib.gov.tr adresine giriş yapılır.

● Yukarıda yer alan ‘Doğrulamalar’ bölümü seçilir.

● Açılan listeden ‘Vergi Kimlik Numarası Sorgulama’ seçilir.

● Görüntülenen ekranda gerekli alanlara bilgiler girilir.

● ‘Sorgula’ butonuna tıklanır ve girilen bilgilerin eşleştiği vergi kimlik numarası görüntülenir. Bu işlem e-Devlet üzerinden de yapılabilir. e-Devlet sisteminde ‘Vergi Kimlik Numarası Sorgulama’ hizmeti seçildiğinde kullanıcı ivd.gib.gov.tr adresine yönlendirilir.

Vergi Numarası Nereden Sorgulanır?

Vergi numarası İnteraktif Vergi Dairesi’ne ait web sitesi üzerinden sorgulanır. Doğrulamalar kısmından ‘Vergi Kimlik Numarası Sorgulama’ işlemi seçildikten sonra bilgiler girilir ve sorgulama işlemi tamamlanır.

Vergi Kimlik Numarası Doğrulama Nedir?

Vergi kimlik numarası doğrulama ile mevcut borçlar ve ticari ilişki içerisinde olan tüzel kişilere ait vergi bilgileri görüntülenebilir. Vergi kimlik numarası doğrulama şu şekilde yapılır:

● ivd.gib.gov.tr adresine girilir.

● ‘Doğrulamalar’ kısmından ‘Vergi Kimlik Numarası Doğrulama’ seçilir.

● Eğer karşı taraf tüzel kişi ise vergi kimlik numarası girilir.

● Karşı taraf gerçek kişi ise vergi kimlik numarası ya da T.C. kimlik numarası girilir.

● ‘Doğrula’ butonuna tıklanır ve girilen bilgilere ilişkin doğrulama ekranı belirir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Vergi Numarası İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Vergi Numaramı Nasıl Öğrenebilirim?

Vergi numarası İnteraktif Vergi Dairesi web sitesi üzerinden öğrenilebilir. ivd.gib.gov.tr adresine girdikten sonra ‘Doğrulamalar’ bölümünden ‘Vergi Kimlik Numarası Sorgulama’ seçeneğine tıkanır. Gerekli alanlar doldurulduktan sonra vergi kimlik numarası öğrenilebilir.

Vergi Numarası Nasıl Alınır?

Vergi numarası almak isteyen gerçek kişiler nüfus cüzdanlarının aslı ya da noterden tasdik edilmiş fotokopisi ile işyerinin bulunduğu ilin vergi dairesine başvurmalıdır. Tüzel kişiler ise kuruluş sözleşmesi ya da tescil talepnamesi ile vergi dairesine başvurmalıdır. Peki yabancılar için vergi numarası nasıl alınır?

Yabancı Vergi Numarası Nasıl Alınır?

Türkiye’de ikamet eden yabancılar ise ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden vergi kimlik numarası alabilir. Yabancılar için potansiyel vergi kimlik numarası linkine tıkladıktan sonra açılan sayfadaki formu doğru bir şekilde doldurduktan sonra “tamam” butonuna tıklamanız sonucunda sistem otomatik olarak size vergi numarası verecektir.

Vergi Numarası Almak Ne Kadar?

Vergi kimlik numarası almak ücretsizdir. Gerekli belgelerle vergi dairesine başvurulduktan sonra kısa sürede vergi kimlik numarası alınabilir. Şahıs Şirketlerinin Vergi Numarası Olur mu? Şahıs şirketinin T.C. kimlik numarası vergi numarası niteliğindedir. Alım satım işlemlerinde şahıs şirketlerinin belgelere T.C. kimlik numarası yazması zorunludur.

Bir Şirketin Vergi Kimlik Numarası Nasıl Öğrenilir?

Vergi numarası öğrenilmek istenen şirkete ait bilgilerle vergi numarası öğrenilebilir. ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden ‘Vergi Kimlik Numarası Sorgulama’ işlemi seçilir ve vergi numarası öğrenilmek istenen şirkete ait bilgiler girilir. Böylece vergi kimlik numarası öğrenilir.

Adıma Kayıtlı Vergi Levhası Var Mı? Nasıl Öğrenirim?

Kişiler kendi adlarına kayıtlı vergi levhalarını öğrenmek için e-Devlet sistemini kullanabilir. Giriş yaptıktan sonra ‘Gelir İdaresi Başkanlığı’ seçilir. Sonrasında ‘Vergi Levhası Sorgulama’ seçilir ve gerekli bilgiler doldurulur. Aynı zamanda GİB web sitesi üzerinden de sorgulama yapılabilir.

Ticaret Sicil Numarası İle Vergi Numarası Aynı Mı?

Ticaret sicil numarası ve vergi numarası aynı değildir. Ticaret sicil numarası ticaret siciline kayıtlı gerçek ve tüzel kişilere verilir. MERSİS sistemi üzerinden verilir ve 16 hanelidir. Gerçek kişilerin ticaret sicil numarası T.C. kimlik numaraları ile oluşturulur. Tüzel kişilerin ticaret sicil numarası ise vergi kimlik numarasından oluşturulur.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez