Patent Sorgulama Nasıl Yapılır?

2024-03-08T13:50:29

Günümüzde birçok alanda çeşitli buluşlar kullanılır. Buluşlar ticari olarak kullanılabildiği gibi hukuki bir unsur olarak da nitelik taşıyabilir. Buluş sahipleri buluşlarının kendilerinden izin alınmaksızın kopyalanmasını ve kullanılmasını önlemek için patentini almalıdır. Günümüzde kullanımda olan 3 farklı patent türü bulunur ve her birinin kapsama alanı, süresi değişiklik gösterir.

Patent Nedir?

Patent bir buluşun bütün hukuki ve ticari haklarını sahiplenmektir. Esasında bir belge olan patent Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilir. Bir buluşuna ait patent almak ve bütün haklarına sahip olmak isteyen taraf patent başvurusunda bulunmalıdır. Patentler belirli bir süre boyunca geçerlidir. Bu süre sonunda patent belgesi geçerliliğini yitirir ve halka arz edilir. Bir buluş patent sahibinden izinsiz kullanıldığında, kopyalandığında hukuki ve cezai yaptırımlar uygulanır. 3 farklı patent çeşidi bulunur:

● İncelemeli patent : Patenti alınmak istenen buluşun özgünlüğü, orjinalliği detaylı şekilde araştırıldıktan sonra verilir. Araştırma süreci geniş zaman dilimine yayılabilir. Alındıktan 20 yıl sonrasına kadar geçerlidir.

● İncelemesiz patent: Buluşun özgünlüğü tamamiyle araştırılmadan verilir. 7 yıl boyunca geçerlidir ve başvuruyla incelemeli patente dönüştürülebilir.

● Faydalı model: Sanayi faaliyetlerinde kullanılabilen buluşların patentlenmesidir.

Marka ve Patent Farkı Nedir?

Marka tüketicide etki bırakmak amacıyla ticari mal ya da hizmetlere yerleştirilen ibareye verilen isimdir. Patent ise bir buluşun haklarını koruma altına almak amacıyla oluşturulan bir belgedir. Marka tescil ve patentin aynı şeyler olduğu yaygın bir kanıdır. Patent bir fikri, buluşu koruma altına alırken marka tescili hizmet ya da malın üzerindeki ibareyi koruma altına alır ve özelleştirir.

Patent Nasıl Alınır?

Gerekli evraklar temin edildikten ve tek bir dosya içerisinde dosyalandıktan sonra Türk Patent ve Marka Kurumu’na teslim edilir. Böylece başvuru süreci tamamlanır ve onaylanması beklenir. Gerekli evraklar şu şekildedir:

● Patent başvuru formu

● Buluşun anlatıldığı özet metni

● Tarifname

● Teknik resimler

● İstemler

● Vekaletname

Neden Patent Sorgulama Yapılmalıdır?

Patent sorgulama patenti alınacak bir buluşun daha önce patentlenmiş olup olmadığını tespit etme işlemidir. Patent sorgulaması yapmak başvuru sürecinin daha kısa sürede sonuçlanmasına olanak tanır. Daha önceden aynısı ya da bir benzeri patentlenmiş olan buluşlar için patent belgesi verilmez. Patent sorgulama da ilk etapta buluşun özgünlüğünü tespit eder ve buna göre başvuru süreci ilerler.

Patent Sorgulamanın Avantajları Nelerdir?

Patent başvurusunda bulunmadan önce patent sorgulama yapmanın başlıca avantajları şu şekildedir:

● Başvuru süreci daha hızlı sonuçlanır.

●Patenti alınmak istenen buluşun özgünlüğü tespit edilir.

● Buluş sahibi kişi patentlemek istediği buluşun özgünlüğünün hangi noktada kırıldığını görebilir ve buna göre buluşuna yeni bir yön verebilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Patent Sorgulama İşlemini Kim Yapar?

Patent sorgulama işlemini patent uzmanı statüsündeki kişi yapar. Patent uzmanları üniversitelerin kimya, kimya mühendisliği, matematik, matematik mühendisliği, istatistik, fizik ve fizik mühendisliği bölümlerinden mezundur.

Patentlere Nereden Bakılır?

portal.turkpatent.gov.tr adresi üzerinden aktif patentler görülebilir. Bu web sitesinde doldurulması gereken alanlar doldurulduktan sonra ilgili bilgilere ait patentler görüntülenir.

Türk Patent ile Uluslararası Patent Sorgulama Nereden Yapılır?

Türk patenti Türkiye sınırları içerisinde geçerli olan patent belgesine verilen isimdir. Türk patent belgesine sahip buluşlar dünyanın başka bir ülkesinde buluş sahibinden izinsiz şekilde kullanılabilir. Uluslararası patent ise bir ülkenin sınırlarına tabi değildir ve geniş çapta geçerlilik sunar. Patent sorgulama hizmeti sunan firmaların birçoğu hem uluslararası hem de ulusal patentlerde araştırmalar gerçekleştirir. Bu iki patent çeşidinin sorgulanma sürecindeki tek fark araştırma kaynağının farklı olmasıdır. Türk patent sorgulaması için Türk Patent Enstitüsü bünyesindeki veriler kullanılır. Uluslararası patent için ise uluslararası platformlardan alınan kaynaklar araştırmaya konu olur.

Patent Sorgulama Nasıl Yapılır?

Patent sorgulama bir patent uzmanı üzerinden yapılabilir. Patent uzmanları ilgili buluşla aynı ya da benzer faaliyet içerebilecek bütün patentleri detaylıca araştırır ve tespit eder. Uygun düzeyde patent sorgulaması başvurunun olumlu sonuç alabilmesi ve buluş sahibinin haklarını elde edebilmesi açısından önem taşır. Başvuru dilekçesiyle beraber bir patent uzmanına gidebilir ve patent sorgulama sürecini başlatabilirsiniz.

Patent Sorgulama Fiyatları Nedir?

Patent sorgulama işleminin ücretleri değişiklik gösterebilir. Patent konusu olacak buluşun niteliği ve genişliği ücreti belirleyen unsurlar arasında yer alır. Buluşa göre araştırma süreci şekil kazanır ve nihai fiyat buna göre değişir. Patent uzmanları kendi araştırma süreçlerine göre fiyat belirleyerek özgünlük durumunu tespit eder.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez