E Yoklama Fişi Nedir? Nereden Alınır?

2024-03-12T11:21:39

E-Yoklama Fişi Nedir?

Logo işbaşı olarak, e-yoklama fişinden önce sizle E-yoklama sistemi kavramından başlayarak süreci detaylandırmak isteriz; Dolayısıyla öncelikle E-yoklama Sistemi nedir sorusunun cevabı ile başlayalım;

E-yoklama sistemi (Elektronik Yoklama Sistemi), yoklama faaliyetleri ile ilgili süreçlerin elektronik ortamda yürütülmesini ve bu yoklamaya istinaden sonucun kayıt altına alınan delil niteliğindeki tüm verilerin (video, koordinat, resim, vs gibi) teminini ve Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem merkezinde yer alan veri tabanına aktarılmasını sağlayan sisteme verilen isimdir. Ülkemizde elektronik yoklama sisteminin uygulanması 01.09.2015 tarihi itibariyle başlamış bulunmaktadır.

Elektronik yoklama sistemi, e-yoklama talebi oluşturulumu, bu talebe dair yoklamanın yetkili memura iletilmesi, e-yoklama fişinin oluşturulması, kayıt edilmesi ve onaylanması ve ilgili kişisine iletilmesi süreçlerinin tamamı elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir.

Maliye Bakanlığı birden fazla alanda eskiden beri süre gelen klasik şekilde yapılan işlemleri elektronik ortama transfer etmiştir. Maliye Bakanlığının, elektronik yoklama uygulamasını başlatmasına istinaden, E-yoklama fişi ile yoklamanın elektronik ortamda da yapılabilmesi imkanı oluşturulmuştur. İlgili e-yoklama fişinde bulunan bilgiler aşağıdaki gibidir;

  • Mükellef bilgileri, E-yoklama türü, e-yoklama tarihi, saati, adresi
  • Nezdinde yoklama yapılan kişinin veya bu kişinin yetkilisinin adı, soyadı, TC numarası ve imzası,
  • Yoklama yetkilisi kişimim adı, soyadı ve imzası,
  • Nezdinde yoklama yapılan veya  bu kişinin yetkili adamı imzadan çekinmiş ise bunun sebepleri,
  • Nezdinde yoklama yapılan veya bu kişinin yetkili kişisinin bulunamaması durumunda, konuya istinaden açıklama
  • Benzersiz kod

Yoklama sırasında tespit edildikten sonra ilgili konularda mutabık kalınması durumunda e-yoklama  fişi üzerinde mutabık kalınır.  Mutabık kalındıktan sonra  yetkili kişiye veya yetkili kişi nezdinde yoklama yapılan kişiye mobil cihazda ön izleme yaptırılır, fiş okutulur ve imzalatılır. E-yoklamanın yapılamadığı durumlarda klasik ve eskiden beri kullanılan yöntemle yani yoklama fişleri ile yoklama yapılabilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

E-Yoklama Benzersiz Kodu Nedir?

E-yoklama fişine dair çok sorulan sorulardan bir diğeri ise e-yoklama benzersiz kodunun tanımı. E-yoklama benzersiz kodu, e-yoklama fişinin değiştirilemeyeceğini garantileyen ve düzenlenen fişe ait olan tekil ve benzersiz numaradır. Düzenlenmiş bu e-yoklama benzersiz koduna ulaşmak için İnternet Vergi Dairesi ( www.gib.gov.tr ) üzerinden sorgulama ve erişim sağlanabilmektedir.

E-Yoklama Fişi Görüntüleme Nasıl Yapılır?

E-yoklama fişi görüntüleme nasıl yapılır sorusunun en basit haliyle cevabı; Bağlı bulunulan vergi dairesi üzerinden mal müdürlüğüne mükellef veya mükellefin yetkilisi aracılığı ile başvurulması durumunda çıktı olarak e-yoklama fişi alınabilir.

Önemli Not: E-yoklama fişini görüntülemek veya edinmek için çok daha basit bir yol olan internet vergi dairesi kullanmanız önerimizdir.

İnternet vergi dairesi üzerinden ‘Elektronik yoklama görüntüleme’ seçeneği üzerinden e-yoklama fişi rahatlıkla görüntülenebilir ve ihtiyaç halinde çıktısı da alınabilir.

E-Yoklama Fişi Nereden Alınır?

Yine bir üst soruda cevaplandığı gibi aslında e-yoklama fişi nereden alınır sorusunun cevabı da bağlı bulunduğunuz vergi dairesinden başvurarak veya internet vergi dairesi üzerinden ‘Elektronik yoklama görüntüleme’ menüsünden alınabilir.

E-Yoklama İmza Formu Ne Demektir?

Maliye bakanlığı e-yoklamaya istinaden e-yoklama imza formu çıkarmıştır. Bu form, mükellef bilgilerinin, e-yoklama türünün, e-yoklamaya istinaden tarih, saat ve adresin, seri ve sıra numaralarının,

E-yoklama fişini temsil eden ve üzerinde benzersiz kodunun da yazılı olduğu bir formdur.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile siz de e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez