Kredi Puanı Nasıl Sorgulanır?

2024-03-12T15:40:25

Kredi kullanmak isteyen tüketiciler,başvuru yapmadan önce kredi puanını kendisi öğrenmek isteyebilir. Devlet veyaözel bankalara başvurmadan önce kredi notu öğrenildiği takdirde, bilinçli birşekilde kredi başvurusu yapabilir ve kredi puanınızı iyileştirmek içinaraştırma içerisinde girebilirsiniz. Günümüzde birden fazla seçenek ile kredinotu öğrenmek mümkün. Findeks ve bankalar aracılığıyla öğrenilebilen kredipuanı sorgulama işlemi, e-Devlet üzerinden de yapılabilir.

Kredi kullanmak isteyen tüketiciler, başvuru yapmadan önce kredi puanını kendisi öğrenmek isteyebilir. Devlet veya özel bankalara başvurmadan önce kredi notu öğrenildiği takdirde, bilinçli bir şekilde kredi başvurusu yapabilir ve kredi puanınızı iyileştirmek için araştırma içerisinde girebilirsiniz. Günümüzde birden fazla seçenek ile kredi notu öğrenmek mümkün. Findeks ve bankalar aracılığıyla öğrenilebilen kredi puanı sorgulama işlemi, e-Devlet üzerinden de yapılabilir.

Kredi Puanı Nedir?

Kredi puanı; geçmiş finansal değerler ele alınarak yapılan detaylı analiz sonucunda ortaya çıkan puandır. Türkiye’de her bir şahsa ait olan kredi puanları Kredi Kayıt Bürosu (KKB) aracılığıyla hesaplanır. Diğer ülkelerde de benzer bir sistem doğrultusunda puanlama sistemi kullanılır ve tüm finansal geçmişle beraber, gelecek günlerdeki borçlanma değerlendirilir.

Geçmiş finansal değerler ile birlikte ortaya çıkan kredi notu sayesinde riskli grupta olmayan tüketiciler, bankalardan finansal olarak talepte bulunabilir. Kredi notunu bireysel hesaplar öğrenebildiği gibi ticari hesabı olanlar da öğrenebilir. Kredi ve borç geçmişini ortaya döken kredi puan sisteminde, tüketicinin borç ödeyip ödeyemeyeceği incelenir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

Kredi Notları Nasıl Sınıflandırılır?

Finansal kurumların kredi değerlendirmeleri farklı olsa da genel anlamda 1 – 1900 arası olan puanlama sistemine göre kredi notları sınıflandırılır. Puanlama sistemine tabi tutulan kredi notunu etkileyen durumlar; kredi ve kredi kartına yapılan düzenli ödeme, yeni çekilen kredi, kredi kullanma yoğunluğu, borç durumu ve otomatik ödeme talimatlarıdır. Puan aralıkları şu şekildedir;

  • 1 ila 699 puan; en riskli grubu
  • 700 ila 1099 puan; orta risk grubu,
  • 1100 ila 1499 puan; az riskli grubu,
  • 1500 ila 1699 puan; iyi olan grubu
  • 1700 – 1900 puan ise çok iyi puana sahip olan grubu betimler.

Bu risk skalasına göre hareket eden bir banka 1100 kredi puanına ulaşmayan tüketiciyi değerlendirmeye almayabilir. Kredi puanı sınıflandırmaları genellikle otomatik kurulan sistemler tarafından onay veya ret verir. Bu nedenle kredi puanını önceden öğrenerek, olumsuz sonuç almadan bekleme taraftarı olan kişi sayısı hayli fazladır.

Finansal taleplerde kullanılan kredi puanı haricinde, bazı bankalar farklı alternatiflerle değerlendirme yapabilir fakat ülkemizdeki çoğu banka Findeks’in değerlendirmesini ve verileri incelemesini tercih ederek işlem yapar. Kredi puanı haricinde hane geliri, çalışılan kurum ve kanıtlanabilir ek gelirler, kredi kartı ve kredi başvurularında değerlendirilebilir.

Ücretsiz Kredi Puanı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Kredi puanını ücretsiz olarak öğrenmek isteyenler; e-Devlet üzerinden ayda bir kez ücretsiz olarak kredi puanlarına bakabilir. E-Devlet üzerinden kişisel bilgiler girilerek, “Kredi Limit ve Borç Bilgileri“, “Risk Merkezi Başvuru Raporu” ve “Çek Bilgileri” adımlarından detaylı bilgiye ayda bir kez ücretsiz olarak kolaylıkla ulaşılır. İnternet üzerinden talep edilen bilgiler Türkiye Bankalar Birliği’ne iletilir.

Sistemdeki yoğunluğa bağlı olarak, sorgulama raporu hazır olduğunda tarafınıza SMS gelir. Hazırlanan raporda tüm borç bilgileri, gecikme ve faizler incelenebilir. Toplam borç tutarını görebileceğiniz sorgulama işleminde, takibe alınmış yasal borçlara da yer verilir.

Ücretli Kredi Puanı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Kredi sorgulama adımları arasında yer alan Findeks ve bankalar, rapor karşılığında değişen miktarlarda ücret talep eder. Son zamanlarda en popüler olanlardan biri olan Findeks, KKB’ye bağlıdır ve belli bir ücret karşılığında kredi puanınızı öğrenmenizi sağlar. Hazırlanan Findeks risk raporunda, geçmiş ve güncel borçlarla birlikte son 5 yılda kapanmış kredilerin ödeme bilgilerine de ulaşabilirsiniz.

Böylelikle tüketici, hem risk aralığını öğrenir hem de önceki kredilerdeki ödeme tutumunu kontrol eder. Bankalar, kredi puanı sorgulama özelliğini ücretli olarak size sunar. Herhangi bir banka şubesinden kredi puanınızı talep edebileceğiniz gibi bankaların internet bankacılığı ekranlarından sorgulama yapılabilir.

SMS ile kredi notu öğrenmek de mümkündür. Vodafone, Türk Telekom ve Turkcell operatörlerini kullananlar, tarife üzerinden kesilen belli bir ücret ile kredi puanını sorgulayabilir. SMS ile istenilen TC kimlik numarası ve doğum yılıdır. Aralarda boşluk bırakarak 1122’ye SMS atılarak 3 operatörden de kredi notu sorgulanabilir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, gelir-gider takibi ve stok takibinizi gerçekleştirebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez