Maliye Bakanlığı tarafından yapılan, uzun süren, emek ve vakit kaybına yol açan geriye dönük vergi incelemelerinden muaf tutulmayı mümkün kılan matrah artırımı, mükellefin kendi isteği ile geçmiş yıllara dair daha fazla vergi ödemesidir. Matrah artışı ürünün özelliklerine göre yapılır. Her ölçekten oluşum Maliye Bakanlığı incelemelerini es geçebilmek için matrah artışına gider.
Vergi Matrahı Artışı Nedir?
Vergi matrahı artışı en basit anlatımıyla matrah tutarının mükellef tarafından bilerek ve isteyerek artırılmasıdır. Matrah verginin hesaplanması için baz alınan tutara verilen isimdir. Vergi matrahını artırıp daha fazla vergi ödeyenler Maliye Bakanlığı’nın incelemelerinden muaf tutulur. Matrah artırımı yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyanlarının artırılması içindir. Vergi artırımı ise KDV ve stopaj gelir/kurumlar vergisinin artırılmasıdır.
Matrah ve Vergi Artırımı Neden Önemlidir?
Vergi matrahı artırımının en önemli avantajı vergi incelemelerini kaldırmasıdır. Her ölçekten oluşum için Maliye Bakanlığı tarafından yapılan incelemeler uzun sürebilir. İncelemeler zahmetli olabilir, emek ve vakit israfına yol açabilir. Üstelik incelemeler sonucu tespit edilen usulsüzlükler için ceza uygulanabilir. Bütün bu çetrefilli süreç matrah artışı yapılarak ve daha fazla vergi ödeyerek kısa sürede ortadan kaldırılabilir.
Matrah Artırımından Kimler Faydalanır?
Şu vergilerin mükellefi olanlar matrah artırımı yapabilir:
● Gelir Vergisi
● Kurumlar Vergisi
● KDV
● Stopaj
Hangi Vergi Türlerinde Matrah Artırımı Yapılır?
Matrah artırımı şu 4 vergi için yapılabilir:
● Katma Değer Vergisi (KDV)
● Stopaj
● Kurumlar Vergisi
● Gelir Vergisi
Hangi Dönemler İçin Matrah Artırımı Yapılabilir?
2016, 2017, 2018, 2019,2020 yılları için matrah artırımı yapılarak incelemelerden muaf olunabilir. Fakat her yıl matrah artırımı olup olmadığı kesin değildir.
Hangi Durumlarda Vergi ve Matrah Artışı Yapılmalıdır?
Mükellefler incelemelerden çıkacak sonuçtan dolayı daha fazla vergi ödememek amacıyla matrah artırımına gider. Maliye Bakanlığı tarafından inceleme yapılacağı durumda matrah artırımı yapılabilir.
Vergi ve Matrah Artırımından Kimler Faydalanamaz?
Şu mükellefler vergi ve matrah artırımı yapamaz:
● Defter, kayıt ve belgeleri yok edenler, defter sayfalarını başka bir sayfa ile değiştirenler, belgelerin asıl ya da suretlerini sahte olarak düzenleyenler, bu konulardaki incelemeleri devam edenler.
● Terör suçu olanlar, haklarında genel kolluk kuvvetleri ve MASAK tarafından yürütülen soruşturma olanlar.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Matrah Artışı Kararı Almak Vergi İdaresinde Olumsuz Bir İzlenim Yaratır Mı?
Matrah artışına gitmek olumsuz bir etki yaratmaz. Matrah artırımı oluşumun riskli olduğunu değil vergilerini sigortaladığını gösterir.
2024 Vergi ve Matrah Artırımı Başvuru Tarihi Ne Zaman?
2024 yılı için matrah ve vergi artırımına dair detaylar henüz açıklanmış değildir. 2024 yılı için detaylı bir düzenlenmenin yapılması beklense de her dönem için matrah artırımı olmadığını belirtmekte fayda var. Matrah ve vergi artırımı sadece 2016-2020 arasındaki yıllar için yapılabilir.
Matrah ve Vergi Artırımında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Matrah ve vergi artırımı yapmak isteyen mükelleflerin bu süreçte dikkatli davranması ve temkinli karar alması gerekir.
● Artırım sonrası vergilerin zamanında ödenmesi gerekir. Aksi takdirde mükellef artırım hakkını kaybeder ve incelemeye tabi tutulur.
● Artırım sonrası tespit edilen tutarların 6 taksitle ödenmesi istenirse 1.09 katsayısı uygulanır.
● Artırım yapmak mükellefin kaçakçılık, sahtecilik gibi suçlarını düşürmez. Mükellef artırım yapsa ve peşin ödese dahi bu suçları nedeniyle ceza alır.
2024 Vergi ve Matrah Artırımı Nasıl Ödenecek?
Artırım sonucu ortaya çıkan tutar ikişer aylık olmak üzere 6 taksitle ödenebilir. Mükellef vergiyi peşin ödemek isterse %10 indirim uygulanır. Vergi ve matrah artırımı vergi dairelerine ya da ilgili şubelerin ATM’lerine ödenir.
Matrah ve Vergi Artırımına İlişkin Vergi Taksitle Ödenebilir Mi?
Matrah ve vergi artırımı sonucu tespit edilen vergi taksitle ödenir. Taksitler ikişer aylık olmak üzere toplamda 6 tanedir. Taksitle ödenmesi durumunda 1.09 katsayı uygulanır. Peşin ödendiğinde ise %10 indirim uygulanır.
Matrah Artırımı Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Matrah artırımı yapabilmek için mükellefin ilk etapta hangi dönem ve vergi türünden artırıma gideceğine karar vermesi gerekir. Karar verdikten sonra dönem ve vergi türüne ait vergi maliyeti hesaplanır. Bu tabloyla beraber artırım detaylarına karar verilir
Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, gelir-gider takibi ve stok takibinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aklınıza takılan soruları sorabileceğiniz uzmanlarımız ve işletmenize özel çözümler sayesinde tek bir yerden tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;
Vergi matrahı nedir?Geçici Vergi Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Damga Vergisi Nedir, Oranları Nasıl Hesaplanır?