Tutanak Nasıl Tutulur?

2024-03-12T08:31:59

Bazı belgeler, bir olayın yaşandığına dair kesinlik gösterir. Tutanak da bu belgelerden biridir. Tutanak, herhangi bir cezai işlem ya da yaptırım uygulanacağı durumlarda, yaşanan olayın yasalar önünde de tanınabilmesini sağlamak için, gerekli bilgiler kullanılarak düzenlenir. Tutanak düzenlediğinizde, bildirmek istediğiniz olayı kanıtlar nitelikte bir belge elde etmiş olursunuz. İşçi ve işveren ilişkileri konusunda sıklıkla kullanılan tutanak belgeleri, günümüzde her alanda kanıtlanabilirlik amacıyla yaygın olarak kullanılır.

Tutanak Nedir?

Tutanak, belgelenmesi gereken bir duruma dair bilgilerin yer aldığı, tarafların da imzaladığı, resmi belge niteliği taşıyan bir belgedir. Bazı durumlarda, bir ceza ya da yaptırım uygulanması gerekebilir. Bu gibi durumlarda gereğinin yapılabilmesi için, yaşananların resmi olarak kayıt altına alınması gerekir. Kayıt altına alınmayan durumlarda ceza ya da yaptırım uygulanması sekteye uğrayabilir. Tutanak, konu edindiği olayı resmi olarak kanıtlanabilir kılar.

Tutanak Nasıl Tutulur?

Tutanak nasıl tutulur konusu yaygın olarak merak edilir. Tutanak tutarken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Tutanak resmi bir belge olduğundan, resmi makamlarca akredite olarak görülen bir belgedir. Düzenlediğiniz tutanak belgesinin gerekli şartlara sahip olmaması, geçersiz sayılmasına yol açabilir. Düzenlediğiniz tutanağın geçersiz sayılmaması için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Tutanak tutarken şu şartlara dikkat etmelisiniz:

  • Tutanak başlığı, kağıdın ortasına ve büyük harflerle yazılır. Tutanak tutulan olay eğer başlıkta belirtilmeyecek ise sadece ‘TUTANAKTIR’  şeklinde başlık atılır.
  • Suçun, yaşanan olayın niteliği yazılarak belirtilir. Yaşanan olaya dair detayların verilmesi, sonrasında tutanağın kullanılabilmesini kolaylaştırır. Ayrıca olaya dair bilgilerin hangi şekilde öğrenildiği de eklenmelidir.
  • Suçun ya da olayın meydana geldiği zaman ve mekana dair bilgilere yer verilmelidir.
  • Eğer varsa, suç ya da olaya dair deliller tutanağa eklenmelidir. Bu delillerin de hangi şekilde elde edildiği yazılmalıdır.
  • Tutanak sadece kağıdın ön yüzüne yazılmalıdır. Tutanak için belirlediğiniz kağıdın arkası tamamen boş olmalıdır. Arka tarafı boş olmayan tutanaklar geçersizdir. Eğer birden fazla tutanak düzenlemek istiyorsanız numaralandırma yapabilirsiniz.
  • Tarafların ıslak imzası mutlaka alınmalıdır. İmzası olmayan tutanaklar geçersiz sayılır.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

Tutanak Hangi Durumlar İçin Tutulur?

Tutanak, olağan hayatın akışının dışında yer alan, herhangi bir olumsuzluğa yol açan, olayların işleyişini sekteye uğratan olaylar için kullanılır. Örneğin bir iş yerinde, herhangi bir çalışan, işyeri kurallarını çiğnediğinde, işveren tutanak tutar. Bu sayede söz konusu işçinin, işyeri kurallarına uymadığı, dolayısıyla da bunun sonucunda uygulanacak olan yaptırımın yerinde olduğu kanıtlanmış olur. İşçi de buna karşılık olarak, kendi savunmasını yazabilir. Yazdığı savunma belgesine işçi, yaşanılan olayı açıklar ve kendi hakkını arar. Bunun gibi, hayatın çok sayıda farklı alanında tutanaklar düzenlenir.

İşveren ve İşçi Arasında Savunma ve Tutanak Ne Anlama Gelir?

İşçi ve işveren ilişkilerinde tutanak belgesi sıklıkla kullanılır. İşçi, iş ve işyerinin işleyişini sekteye uğratacak davranışlar sergilediği takdirde işveren, söz konusu işçi için tutanak tutar. İşçi ve işveren ilişkisinde tutanak tutulması, meydana gelen olumsuz bir olayın işçi ve işveren taraflarından herhangi birisi için, işin devam ettirilmesini engellediğini belirtir.

Tutanak Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde yürürlükte olan farklı tutanak çeşitleri bulunur. Bu tutanak çeşitleri kullanıldıkları alanlara göre isimlendirilir. Her bir tutanak çeşidinin düzenlenme şartları değişiklik gösterebilir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan tutanak çeşitleri şu şekildedir:

  • Olay yeri inceleme ve tespit tutanağı
  • Yangın yeri tutanağı
  • Buluntu tutanağı
  • Değer tespit tutanağı
  • Suçüstü tutanağı
  • İhbar tutanağı
  • Üst arama tutanağı
  • Teslim tutanağı
  • Üst arama tutanağı
  • Yakalama, el koyma tutanağı

Siz de kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 2100 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

İnsan Kaynakları Yönetimi Nedir? Neleri Kapsar?

Hangi İşletmeler İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti Almak Zorunda?

İş Güvencesi Nedir?

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez