İş Güvencesi Nedir?

2024-03-08T16:16:17

Hiç hesapta yokken işten çıkarılmak hepimizin hayatını altüst edecektir. Çalışanların böyle zor durumlarda kalmaması için getirilmiş bazı kurallar var neyse ki. İş güvencesi çalıştığınız yerde bazı haklar sahibi olmanızı sağlar, kural dışı durumlarda işinizin sürekliliğini garanti altına alır. Kira sözleşmeleri yapıyoruz, taksitle alışveriş yapıyoruz, önümüzdeki ay alacağımız maaşa güvenerek yaşıyoruz ne de olsa, bu yüzden her çalışanın bu güvenceye ihtiyacı var. Peki tam olarak nedir iş güvencesi?

İş Güvencesi Nedir?

İş güvencesi işe başlarken yaptığımız anlaşmanın güvenliğidir. Çalışanın işverene karşı korunmasını ve iş anlaşmasının sebepsizce ya da haksız sebeplerle fesh edilmesini önlemek için ortaya çıkmıştır. Çalıştığınız yerde doğal olarak bazı haklara da sahipsiniz demektir, işte bu güvence ile bu haklarınız korunmuş olur. Bir işyerinde iş güvencesinin sınırları orada çalışan kişi sayısına göre belirlenmiştir. Otuz veya üstü işçi çalıştıran yerler iş güvencesi kapsamında değerlendirilir. Bu sayıya o şirketin ülke genelindeki tüm şubelerinin toplamı göz önüne alarak ulaşılır. Yalnızca tarım alanında bu sınır elli bir işçi olarak belirlenmiştir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

İş Güvencesi Nasıl Uygulanır?

İş güvencesinden yararlanabilmek için öncelikle altı aydır aynı yerde çalışıyor olmanız gerekir. Bu durum aynı şirketin farklı şubelerinde çalışsanız da geçerlidir. Ayrıca belirsiz süreli iş sözleşmesi yapmış olmanız ve patron vekili olarak çalışmıyor olmanız gerekir. Böyle bir durumda sözleşmeniz sebepsizce feshedilirse iş güvencesi gereği haklarınızdan yararlanabilirsiniz. Şirketinize dava açarak yeniden işe alınmanız sağlanabilir. Davayı kazandığınızda dahi işe başlatılmazsanız işveren dört veya sekiz aylık maaşınız kadar tazminat ile cezalandırılacaktır.

Geçerli Fesih Nedir?

Yalnız şunu da akıldan çıkarmamak gerekir ki iş güvencesi demek hiçbir şekilde işten çıkarılamayacağınız anlamına gelmez. İşletme sahiplerinin de bazı hakları vardır. Bu haklara dayanarak anlaşmaların sonlandırılmasına geçerli fesih denir. Halk dilindeki benzerliği sebebiyle Haklı Nedenle Fesih ile karıştırılabilir. İlgili maddelere dayanılarak yapılan haklı nedenle fesihte işten çıkarılan kişinin anlaşması süre verilmeden bitirilir ve tazminat hakkını da kaybetmiş olur. Oysa Geçerli Fesih durumunda çalışan bu haklarına sahip demektir.

Geçerli Fesih Sebepleri Nelerdir?

Geçerli Fesih için sebepler kanun ile değil uygulamalardan yola çıkılarak belirlenmiştir. Çoğunlukla fesih için gösterilen sebeplere şu örnekler verilebilir. Performans yetersizliği; böyle bir durumda işverenin somut verilerle bu yetersizliği ispatlaması gerekir. Olumsuz davranışlar; bunlar patrona ya da iş arkadaşlarına karşı olabilir. Çalışma ortamına ve insanlara zarar vermek, iş anlaşmasının maddelerine uymamak ya da işe geç gelmek gibi nedenler sayılabilir. Son olarak da işe alınırken vaat ettiğiniz bilgi ve deneyime sahip olmadığınızın ortaya çıkması durumunda iş güvencesi dışında kalırsınız.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Hangi İşletmeler İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti Almak Zorunda?
Kidem Ve İtibar Tazminatı Nasıl Yapılır?
Sigorta Primi Nedir? Nasıl Hesaplanır?
14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez