Ticaret sicili, tüm tacirlerin kayıtlı bulunduğu sicil olarak tanımlanıyor. Eğer bir şirket kurma planınız bulunuyorsa, ticari sicil kaydı yaptırmanız gerekiyor. Çünkü şirket kurulduğunda tacir sıfatına sahip olunuyor. Ticari sicil kaydı oluşturmak, hem üçüncü kişilerin bilgilenmesi için hem de işletmeyi takip edebilmek için zorunlu tutuluyor.
Ticari Sicil Kaydı Nasıl Yapılır?
Bir şirket kurduktan sonra ticaret sicil kaydı oluşturmanız gerekiyor. Ticaret sicil kaydı oluşturmadan önce; şirketinizin şahıs şirketi mi yoksa sermaye şirketi mi olacağı, unvanı, sermayesi, adresi ve yönetimi gibi konulara önceden karar vermeniz gerekiyor. Genel olarak uygulamada sermaye şirketleri kuruluyor. Bunun sebebi ise; bu şirketlerin daha az risk taşıyor olması.
İlk yapılacak eylem, Mersisten şirket ana sözleşmesinin hazırlanması oluyor. Bu işlemi şirketi için tutulacak olan mali müşavir yapabiliyor. Düzenlenecek olan bu sözleşmede; şirketin unvanı, faaliyet konusu, sermaye miktarı, hissedarların kim olduğu, yönetim şekli, adresi gibi konular belirtiliyor. Bu işlemlerin ardından da sözleşmeyi imzalanması gerekiyor. Bu işlem ise şirketin kurucuları ile noter huzurunda olmalı… Notere giderken her yönetici ortağın, kimlik ve vesikalık fotoğrafını yanında bulundurması gerektiği de unutulmaması gereken bir nokta.
Ana sözleşmenin imzalanmasının ardından sıra, sermayeyi şirket hesabına yaptırma işlemine geliyor. Bankada şirket adına bir hesap açılarak, açılan hesaba da sermayenin en az dörtte birinin yatırılması gerekiyor. Bu miktarı hesaba yatırdıktan sonra, bankadan blokaj yazısı alınıyor. Bunların hepsinin yanında Rekabet Kurumuna da belli bir miktar fon ödeniyor. Bunların sonrasında kuruluş bildirim formu, oda kayıt beyannamesi ve kayıt için yazılan dilekçe kurucu ortaklarca imzalanıyor.
Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, gelir-gider takibi ve stok takibinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aklınıza takılan soruları sorabileceğiniz uzmanlarımız ve işletmenize özel çözümler sayesinde tek bir yerden tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Ticari Sicil Kaydı Nereden Alınır?
İkamet edilen şehirdeki Ticaret Odasına başvuru yapılırken yanınızda şirketin ana sözleşmesi, tescil talepnamesi, kuruluş bildirim formu, oda kayıt beyannamesi, bankadan alınan blokaj yazısı, dilekçe ve Rekabet Kurumu’na ödeme yapılan dekont bulunması gerekiyor.
Belirtilen tüm bu evraklar, Ticaret Odasına teslim edilmeli ve incelenen evraklarda eksiklik bulunursa düzeltilmesi gerekiyor. Belirtilen düzeltmeler yapıldıktan sonra ya da evraklarda eksiklik yoksa birkaç gün içinde şirket tescil ediliyor. Bu işlemlerin ardından hukuken varlığı olan bir şirkete sahibi olunuyor.
Şirketin kurulmasının ardından sicil tasdiknamesi Ticaret Odası’ndan alınıyor. Şirket yöneticileri tekrar notere giderek, şirketlerini kurduktan sonra imza sirküleri çıkarmalı ve şirkete ait defterler noterde onaylatılmalı. Şirketin kurulduğundan emin olmak isteniyorsa; ticaret sicil no ile sorgulama yapılabildiği de unutulmamalı. Bağlı olunan ticaret odasının web sitesine giriş yaparak, arama butonundan bu sorgulama gerçekleştirilebiliyor.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;
Ticari Alacak Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?Konkordato Nedir?
İmza Sirküsü Nedir ve Nasıl Alınır?