Sözleşmeler, hayatın her alanında, her türlü sektörde ve her işlemde kullanılan garantör belgelerdir. Sözleşmede, yapılacak olan bir işleme dair bütün bilgiler detaylı bir şekilde belirtilir. Bu bilgiler ışığında taraflar, karşılıklı olarak isteklerin ve ihtiyaçların ne olduğunu anlar ve sözleşmeyi imzalar. Sözleşmeyi imzalamak demek, her iki tarafın da, sözleşmede yazılı olduğu gibi, kendi üzerine düşeni yapacağı anlamına gelir. Sözleşmeler, genel olarak iki taraf arasında yapılır. Fakat ‘tellaliye sözleşmesi’ adı verilen bir sözleşme türü, sadece iki tarafla değil, aynı zamanda aracılarla ve kuruluşlarla düzenlenir.
Yaygın olarak kullanılan sözleşmelerden farklı bir yapısı olan tellaliye sözleşmesi genel olarak gayrimenkul sektöründe kullanılır. Tellaliye sözleşmesinde gayrimenkulün alıcısı, satıcısı ve bu alışveriş işlemine aracılık eden aracılar ve kuruluşlar imza atar. Tellaliye sözleşmesi, ‘taşınmaz simsarlığı’, ‘aracılık sözleşmesi’ ve ‘tellallık sözleşmesi’ gibi isimlerle de bilinir.
Tellaliye sözleşmesinin yazılı bir şekilde yapılması zorunludur. Bazı sözleşme tipleri yazılı formatta olmadan da geçerliliğini sürdürürken, tellaliye sözleşmesi için bu durum söz konusu değildir. Ayrıca tellaliye sözleşmesinde, sözleşmenin kapsadığı tarih belirtilmediği takdirde, bir taraf diğer tarafı süresiz olarak sözleşmede belirtilen işlemi yapmak zorunda bırakabilir. Bu nedenle tellaliye sözleşmesi düzenlenirken dikkat edilmesi gereken en önemli konu, sözleşmenin içeriğinde bir tarihin belirtilmiş olmasıdır.
Tellaliye Sözleşmesinin İçeriği Nedir?
Tellaliye sözleşmesinde, yapılacak olan alışveriş işlemine dair birçok bilgiler yer alır. Bu bilgiler, tarafların, aracıların ve varsa kuruluşların imzaları ve yine bilgileri ile desteklenir. Yoğun olarak gayrimenkul sektöründe alım-satım ve kiralama gibi işlemler için kullanılan tellaliye sözleşmesi, sözleşmede belirtilen şartlara tarafların, aracıların ve kuruluşların uyacağını garanti eder. Günümüzde kullanılan tellaliye sözleşmelerinin içeriğinde bulunan bilgiler şu şekildedir:
- Her iki tarafın da kimlik bilgileri
- Tarafların ıslak imzası
- Sözleşmenin konusu
- İşlemin yapılması için taraflar arasında aracılık yapacak olan aracılar
- Aracılık hizmetinin süresi ve kapsama alanı
- Çalışma koşulları
- Hizmet bedelinin miktarı
- Ödenecek olan miktar
- Ödemenin yapılacağı koşullar ve ödeme tarihi
- Hizmetin gerçekleşebilmesi için gereken masraflar
- Masrafların hangi taraf tarafından ödeneceği, nasıl ve ne zaman ödeneceği
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Tellaliye Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
Tellaliye sözleşmesinin yapılabilmesi için öncelikle her iki tarafın da anlaşmış olması gerekir. Tellaliye sözleşmesi ancak noter huzurunda, Emlak Komisyoncuları Odası’ndan cüzi bir miktar karşılığında temin edilerek yapılmalıdır. Anlaşan taraflar, bir araya gelerek sözleşmeyi düzenlemeye başlar. Taraflar, bu işlem için kendilerine aracılık yapacak olan aracılarla da bir araya gelerek, sözleşmeyi düzenleme sürecine dahil ederler. Sonrasında aracılarla da beraber hazırlanan tellaliye sözleşmesi için gerekli ödemeler kuruluşlar yapılır. Böylece tellaliye sözleşmesinin düzenleme süreci tamamlanmış olur.
Tellaliye Harcını Kim Öder?
Tellaliye harcı, mülkün bulunduğu bölgenin belirlediği kişiler tarafından makbuz kesilerek tahsil edilir. Tahsil edilmesi gereken bu tellaliye harcını ödemekle mükellef olanlar gerçek ve tüzel kişilerdir. Mülkün sahipleri, satma işlemi yapmadan önce, belediyenin belirlediği bu kişilere haber vermek zorundadır. Aksi halde tellaliye bedeli yüzde 50 fazlası ile alınır.
Tellaliye Sözleşmesi İle İlgili Yasal Hükümler
Madde 68: Tellaliye sözleşmesi harcını, mal ya da mülkünü satan, gerçek ya da tüzel kişiler ödemekle yükümlüdür.
Madde 69: Tellaliye sözleşmesi harcının matrahı, harcın konusuna giren satışların gayrisafi tutarıdır. Bu tutardan ne adla olursa olsun hiçbir şekilde hiçbir indirim yapılamaz.
Madde 70: Tellaliye sözleşmesi harcının nispeti yüzde 2’dir. 100 Türk Lirası’nı aşan miktarlarda aşan oran için nispet yüzde 1 olarak ele alınır.
Madde 71: Tellaliye sözleşmesi harcı, belediye tarafından belirlenen görevlilerce makbuz kesilerek tahsil edilir.
Kullanan her 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir ve saniyeler içinde gönderebilirsiniz. Oturduğunuz yerden 15 dakika gibi çok kısa bir sürede ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçebilir Yıllık 1000 e fatura kontör hediyesinden yararlanabilirsiniz.
Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.
14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.
Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;