Açık Fatura Nedir? Nasıl Kesilir?

2022-04-15T15:11:01

Her türlü ölçekte satış işlemi sonrasında ödenmesi gereken bir tutar bulunur. Bu satış işlemine dair her türden bilgiyi belirten belgeye ise fatura denir. Günümüzde aktif olarak kullanılan birden fazla sayıda fatura çeşidi bulunur. Fatura türleri birden fazla faktöre göre kendi içerisinde ayrılabilir. Açık ve kapalı fatura yaygın olarak kullanılan fatura türlerindendir. Satış işlemleri ödeme şekline göre değişiklik gösterebilir. Bir mal ya da hizmetin satışı sonrasında ödenmesi gereken ücret, fatura kesildiği an, peşin olarak ödenirse bu satış işleminde kullanılan fatura belgesine kapalı fatura adı verilir. Tam tersi durumda, satılan mal ya da hizmetin bedeli bir vade planıyla beraber, zamana yayılarak ödeniyorsa, bu satış işleminde kullanılan fatura belgesine de açık fatura ismi verilir.

Açık Fatura Nedir?

Açık fatura, satış işlemi gerçekleşmiş bir mal ya da hizmetin karşılığında ödenmesi gereken bedelin, belirlenmiş bir vade planıyla, zamana yayılarak ödenmesini sağlayan fatura çeşididir. Bir satın alım gerçekleştirdikten sonra, kapalı fatura kullanırsanız ücreti peşin olarak, o an ödemeniz gerekir. Açık fatura kullandığınız takdirde ise, söz konusu bedeli vadeli olarak, belirli aralıklarla ödeyebilirsiniz. Açık faturanın diğer faturalardan ayrılmasını sağlayan en belirgin özelliği ödeme planıdır.

Açık Fatura Nasıl Kesilir?

Açık fatura kesmek, sıradan fatura kesme işlemiyle büyük oranda aynıdır. Gerçekleştirilen satış işlemine ait bilgiler, bedeller ve vergiler gibi önemli kalemler yazılır. Satıcı ve alıcıya dair gerekli bütün bilgiler eksiksiz olarak doldurulur. Bu aşamaya kadar yapılan bütün işlemler, kapalı fatura kesim sürecinde de yapılır. Açık faturayı kapalı faturadan ayıran bir diğer özelliği ise kaşe ve imza bilgileridir. Açık faturalarda imza ve kaşe, faturanın en üstünde yer alırken, kapalı faturada bu bilgiler en alt kısımda yer alır.

E Fatura ve e Arşiv Fatura kesme işlemlerinizi tek bir tıkla yapmak isterseniz fatura kesme programı Logo İşbaşı’nın tanımanın tam zamanı! Siz de kullanan her on kişiden dokuzunun memnun kaldığı muhasebe programı Logo İşbaşı ile saniyeler içinde fatura keserken ön muhasebenizi kolaylıkla yürütebilirsiniz.

Açık Fatura Kaşe Nereye Basılır?

Açık ve kapalı fatura  arasında ayrım yapabilmek için, imza ve kaşe bilgilerinin konumuna bakabilirsiniz. İmza ve kaşe gibi bilgiler, satıcı ve alıcı için oldukça önemli olsa da, faturanın türünü belirlemekte de büyük rol oynar. Açık faturada kaşe ve imza bilgileri faturanın üst kısmında yer alır. Kapalı faturada ise bu bilgiler alt kısımda yer alır. Kapalı faturada ödeme peşin olarak yapılır, yani alıcının borcu kapatılır ve fatura kapalı fatura olur. Kapalı faturalarda kaşe ve imzanın alt bölüme konulmasıyla da fatura kapanmış olur. Açık faturada ise kaşe faturanın üst kısmına basılır, ödeme henüz tamamlanmamıştır, müşterinin  borcu vardır ve fatura kapatılmaya hazır halde, açık fatura olarak bekler.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Açık Fatura Tahsilat Makbuzu Kesilir Mi?

Tahsilat makbuzu, bir satın alım işleminin karşılığında ödenmesi gereken ücretin miktarına ve ödeme planına dair bilgiler içeren belgedir. Açık fatura kestiğinizde tahsilat makbuzu da kesmeniz gerekir.

Açık ve Kapalı Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?

Açık ve kapalı fatura, günümüzde her ölçekten satıcı ve alıcı tarafından kullanılan fatura türleridir. Bu iki fatura türü, farklı özellikleri ile birbirinden ayrılır. Bu özelliklere bakarak bir faturanın açık ya da kapalı olduğunu anlayabilirsiniz. Açık ve kapalı faturaların birbirleri arasındaki en belirgin farklar şu şekildedir:

  • Açık faturada ödenmesi gereken ücret bir vade planıyla birlikte ödenir, taksitle ödenir. Kapalı faturada ödenmesi gereken ücret ise peşin olarak, faturanın kesildiği an ödenir.
  • Açık faturada imza ve kaşe gibi belirleyici bilgiler faturanın üst kısmında yer alır. Kapalı faturada ise kaşe ve imza faturanın en alt kısmında yer alır.

Açık Fatura Kaç Yıl Geçerli?

Açık faturaların ödeme süresi işlem hacmine, satıcı ve alıcının belirlediği şartlara göre değişiklik gösterebilir. Tabi tutulduğunuz açık faturada yer alan bilgilere göre ödeme süresini ve faturanın ne kadar süre boyunca geçerli sayıldığını anlayabilirsiniz. Ayrıca her türlü fatura belgesinin 5 yıl boyunca saklanması gerekir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

E-Fatura Nasıl Kesilir?

Faturada Hangi Bilgiler Yer Almalı?

E-Faturaya Zorunlu Geçiş Şartları Nelerdir? 2022

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez