Tediye Makbuzu Nedir?

2024-03-13T15:12:26

Para, kıymetli evrak, mal benzeri kıymetli eşyaların teslim edildiğini ispatlamak için düzenlenen makbuza “Tediye makbuzu” denir. Tediye makbuzu, firmaların satıcı konumundaki firmaya ödeme yaparken kendi iç sistemlerinde kullanmayı tercih ettikleri ve paranın teslim edildiğini bir nevi resmî hale getirdikleri evrak olarak geçer.

Tediye Makbuzu Ne İşe Yarar?

Verilen bir hizmet karşılığında ödemenin kayıt altına alındığı resmi bir belge niteliğinde sayılan tediye makbuzu, ödeme yapan kişi ya da firma tarafından düzenlenen makbuzdur. Tediye makbuzu nüshalı şekilde düzenlenir ve makbuz üzerinde ödeme yapan firma ile ödeme alan firmaların bilgileri yer alır. Ödeme yapan firmanın hem kendisi hem de sorumlu olduğu kişilere karşı söz konusu ücretin ödendiğini ispat edici bir belge niteliğinde olduğundan muhasebe açısından önemlidir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Tediye Makbuzunda Bulunması Gereken Bilgiler Nelerdir?

Tediye makbuzu düzenlenirken makbuz üzerinde yer alması gereken birtakım ibareler mevcuttur. Bunlar şu şekildedir:

  • Tahsilat şekli,
  • Tahsilatın birim, rakam ve yazı cinsinden tutarı,
  • Ödeme yapılan firma ya da kişinin unvanı, iletişim bilgileri ve adresi,
  • Tahsilat cinsine göre değişen şube, çek numarası, banka, hesap numarası, çek tarihi gibi bilgiler,
  • Makbuz kesim tarihi

Tediye Makbuzu ve Tahsilat Makbuzu Arasındaki Farklar Nelerdir?

Genellikle tahsilat makbuzu ile tediye makbuzu sıklıkla birbirine karıştırılır. Aralarındaki temel fark nakdî ödemeyi yapan taraf makbuz kesiyorsa, hazırlanan belge bir tediye makbuzudur. Eğer ödemeyi alan taraf makbuz kesiyorsa, bu bir tahsilat makbuzudur. Bunu bir örnekle açıklamak istersek, X firması Y firmasına hizmet veriyorsa bu durumda her iki makbuz çeşidi de ticaret yönetimine konu olur. Buna göre;

X firması verdiği hizmetten dolayı alacağı ücret için bir tahsilat makbuzu keser. Bu durumda makbuz üzerinde yer alan firma ile parayı alan firma bilgileri X firmasına aittir. Böylece kesilen makbuzun aslı, makbuzu kesen X firmasında kalır ve diğer bir nüshası da Y firmasına verilir. Buna tam karşılık olarak Y firması, aldığı hizmet karşılığında ödediği ücreti gösteren bir tediye makbuzu kesebilir. Bu durumda kesilen tediye makbuzu üzerinde makbuzu kesen firma ile parayı ödeyen firma bilgileri Y firmasına ait olacaktır.

Günlük yaşamda da sadece diğer firmalara değil, bireysel tüketicilere de hizmet sunan pek çok firma vardır. Her bir bireysel tüketicinin makbuz kesmesinden ziyade firmaların tüketiciye makbuz kesmesi daha pratik bir uygulamadır. Bu sebeple tahsilat makbuzu, tediye makbuzuna göre daha çok tercih edilir.

On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği muhasebe programı Logo İşbaşı ile göndereceğiniz e fatura ve e arşiv fatura için aylık 175/ yıllık 2100 kontöre kadar kullanım HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 15 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçersiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

14 gün ücretsiz deneyin
Logo İşbaşı kullanan on binlerce firma arasına katılın.
Kredi Kartı Gerekmez